АНОНС. Чому закарпатці одягають труси навиворіт

Труси є для деяких  наших земляків не лише елементом спідньої білизни, але й магічною річчю

Закарпатці – люди настільки забобонні, що навіть не віриться, як у ХХІ столітті, коли Інтернет є в кожному телефоні, можна вірити у стільки різних пересудів.

Обкладинка свіжого номера закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

Хоча, як правило, люди переконуються, що прикмети не мають під собою не те що наукового підґрунтя, а навіть не вкладаються у здоровий глузд, та все одно в деяких райцентрах області досі можуть закидати камінням чорну кішку, якщо вона перейде дорогу, бо мовляв, не поталанить, а на руки немовлятам, дорослим, на шиї та лапи тваринам в’яжуть червоні стрічки, аби не зурочили. У селах і сьогодні деякі жінки бояться, що в корів босоркані заберуть молоко, а біля будинків радять не садити ялинок, вирізати, бо, мовляв, це до розлуки. Загалом таких прикмет існує безліч, але ми поговоримо сьогодні про інше – про спідню білизну, а саме – про труси.

Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» спробувала з’ясувати, звідки в цього забобону ростуть ноги…

Закарпатці перейняли  повір’я в сусідів

Цікаво, що першим аналогом сучасних трусів були настегнові пов’язки, досі поширені в деяких народів у тропіках, але самі труси винайшли французи, які додумалися вкоротити кальсони. Але вони це зробили не для того, щоб догодити жінкам, а для зручності представників сильної статі. Італійці ж стверджують, що якби не вони, то парижани досі ходили б без трусів. Вони переконують, що труси беруть початок від римських черевиків із м’якої шкіри, які називали «кальцеум», які поступово й перетворилися на ті самі кальсони, котрі з часом коротшали, трансформуючись спочатку в панталони, а потім і в труси. Та сталося це аж у кінці XIX-го століття.

Здається, проіснувала нижня білизна не так уже й довго… лише трохи більше ста років, але довкола неї утворився ореол таємничості. Принаймні на Закарпатті.

Цікаво, що в наш край забобони про одежу навиворіт потрапили від сусідів угорців та словаків. Там існував старовинний звичай одягати на себе речі для досягнення задумів саме таким чином. Проте робили це переважно люди не надто успішні. Саме, напевно, через це у нашій області на сьогодні прикмета про одягнені труси навиворіт має два трактування: перше (первісне) означає, що людині у такому вигляді справді поталанить, і друге (трансформоване) – що, навпаки, це потягне за собою негативні наслідки.

Проте нині за трусами наші земляки не лише роблять для себе висновки, чи вдалим для них буде день, але й уміють проводити різні гадання  за білизною. Причому існують як чоловічі, так і жіночі передбачення. У їхній основі лежить визначення за типом і кольором трусів характеру людини. Вони більше схожі на психологічні тести, ніж на якісь магічні дії. Але про них ми поговоримо іншим разом. А зараз повернемось до забобонів.

Звідки у трусів ноги ростуть? Вірити чи ні у забобони? Які ще безглузді прикмети існують на Закарпатті?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Купуйте свіжий номер газети «НЕДІЛЯ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 21 червня.

zakarpatpost.net