Москаль: Якщо угорцям Закон про національні меншини дозволив використовувати свою національну символіку – то чиї це проблеми?

Геннадій Москаль про угорські проблеми на Закарпатті в ексклюзивному інтерв’ю OBOZREVATEL.

Взяти угорців. Багато з них практично не знають української мови – ті, що компактно проживають.

– Це проблема держави?! Та ви що? Угорці складають 0,04 % від всього населення України. Це проблема батьків конкретного учня, і самої молодої людини. Яка, дійшовши вже хоча б до 8 класу, вже має сама чітко вибрати, куди вона “намилилась” – чи за кордон на заробітки, чи жити й працювати тут, чи вчитися в університетах Бухаресту, Будапешту, Праги, Кошице, Братислави, Жешува. В мене питання: це що, завдає шкоди національній безпеці чи зростанню ВВП, на курс гривні до долара впливає?

– Чекайте, тут є регіон, містечко Берегове з околицями, де живуть лише угорці, і не знають державної мови.

Не розказуйте нікому про це. Берегове це – 50/50: 50% населення угорці. Мені здається, що угорців навіть 49%, а 51% українців. А те, що українці байдуже ставляться до своєї національної символіки – це правда. Якщо угорцям Закон про національні меншини дозволив використовувати свою національну символіку – то чиї це проблеми? В мене є ціла папка законодавчих актів, які надають різноманітні права нацменшинам. Коли я нашим високопосадовцям у Києві це показую, то вони питають: який дурень це прийняв?! Я кажу, що Верховна Рада України. Але хто забороняє українцям діяти так, як діють угорці? Почепіть собі на хаті український прапор, на балконі можете ціле панно вивісити з українською символікою! Тоді все Берегове буде видно, не тільки угорське. Хто нам не дає у рідній Україні це робити, окрім лінощів і звички кивати на когось?!

Я вважаю, що ми заполітизували мовну тему абсолютно недоречно. Ми маємо в області 118 шкіл мовами нацменшин, але ми маємо в тому числі змішані школи – ніхто ж про це не говорить, що є україно-угорські школи, де півсела – угорці, півсела – українці. Або одне село – угорське, одне село – українське, але оскільки села маленькі, то школа одна. Одні діти вчаться за українською програмою, інші – за угорською. Але діти ж дуже швидко ловлять мову. І в результаті всі діти українські розмовляють угорською, а всі угорські діти розмовляють українською, і ви навіть у них акценту не відчуєте.

Вмикаєш телебачення, трансляцію з Верховної Ради – там маса політиків розмовляють російською. Де ви чули, щоб хтось у Верховній Раді говорив угорською, чи румунською, чи польською, чи словацькою, чи чеською мовою? Ви це чули? Ні. Але те, що розмовляють російською – якось про це соромно навіть казати. Подивіться на такі регіони, як Харківська, Дніпропетровська, Запорізька області. Яка там мова панує? Здебільшого російська. У нас ще є менші громади нацменшин – словацька та румунська. Давайте ще на них накинемся, як накинулися на угорців. Не може ж бути такого, щоб усі телеканали в один місяць просто так підняли антиугорську пропаганду – як за чиєїмось сигналом!

Явно тут сидить російське ФСБ і нас хитає. Ми маємо постійні провокації. Хоча неможливо стравити українців з угорцями на Закарпатті. З будь-якою національністю це неможливо. Спочатку вони ставили на русинів, потім зрозуміли, що це вже в нафталіні тема, і нічого не вийде, почали стравлення та провокації проти угорських партій, угорського населення. Нічого це не дасть. Я не знаю, хто в них радники з цього питання – але це даремно проведена робота. Всі провокації їхні ми розкрили або попередили.

zakarpatpost.net