Яку роботу найчастіше пропонують закарпатцям і скільки готові їм за це платити

Знайти роботу на Закарпатті можна. Але не всі спеціальності користуються однаковим попитом.

За даними закарпатської газети «Робота та навчання», у  найбільше вакансій є для швачок, також  пропонують роботу для  електриків, заготівельників, операторів виробництва, продавців, будівельників, кухарів, офіціантів, адміністраторів готелів та туристичних комплексів.

Крім того, є вакансії для тих, хто бажає зайнятися  веденням домашнього господарства та догляду за будинком, а також нянь, людей, які можуть доглянути за старенькими.

На літо, як розповіли у закарпатській газеті «Робота та навчання», пропонують роботу і для студентів.

Шукають ужгородські підприємці і підсобних робітників, комплектувальників, продавців у газетні кіоски, комірників, вантажників, кредитних експертів, операторів комп’ютерного набору. Є вакансії також перукарів та масажистів.

Крім того, під час  брифінгу в прес-центрі закарпатської ОДА повідомив директор Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій Фущич зазначив, що впродовж п’яти місяців поточного року послугами служби зайнятості скористалися понад 17 тисяч закарпатців, майже 9 тисяч з них – працевлаштовані. Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

Нині в області спостерігається зменшення дисбалансу між попитом на робочу силу та її пропозицією, зростає кількість вакансій, відтак знижується чисельність безробітних. «Протягом січня-травня три тисячі  роботодавців області заявили про 11 тисяч вакансій. Порівняно з відповідним періодом минулого року, кількість роботодавців, які співпрацювали із центрами зайнятості області зросла на 10 з половиною відсотків, збільшилась і кількість зареєстрованих вакансій. Сьогодні в  середньому по Закарпатській області на одну вакансію претендують троє  безробітних, торік претендувало 5-теро», – каже Ю. Фущич.

Ускладнює підбір роботи і укомплектування вакансій те, що роботодавці висувають підвищені вимоги до якості професійної підготовки кадрів, їх досвіду роботи і, в той же час, пропонують досить низький рівень оплати праці, навіть висококваліфікованим працівникам та спеціалістам. Так, середній розмір оплати праці на вакансіях, які пропонувались у поточному році для укомплектування службою зайнятості, склав 5702 гривні.

На підприємствах області спостерігається гостра нестача робочої сили за робітничими професіями: в’язальник схемних джгутів, комплектувальник радіодеталей та елементів, монтер кабельного виробництва, верстатник деревообробних верстатів, швачка тощо.

Задля забезпечення професійно-кваліфікаційного рівня шукачів роботи вимогам роботодавців у поточному році за сприяння обласної служби зайнятості професійне навчання пройшли більше тисячі закарпатців – кожний десятий із числа зареєстрованих безробітних.

zakarpatpost.net