Дві корови, гриби-близнюки яйця з двома жовтками. В чому секрет закарпатської води

Диво-силу копанської води можна науково обґрунтувати

Усе в парі. Мешканці Копані запевняють, що в селі на Виноградівщині особлива атмосфера і енергетика… а головне – вода, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

У невеликому населеному пункті, де проживають менше 4 тисяч людей, є більше 50 пар близнюків. До речі, найбільше в нашій державі. Через це Велика Копаня занесена до Книги рекордів України. Селище не змогло потрапити  до Книги рекордів Гіннесса лише тому, що в індійському селі  Кандаллур проживають аж 72 пари близнят.

Але на нашій Батьківщині двійнят зачатки з подвійним заплідненням та утворенням плодів зустрічаються на кожному кроці.

Якщо те, що на кожні 50 осіб народжується  пара близнюків, можна легко пояснити з точки зору генетики, то інші природні аномалії «обростають», як кажуть, міфами і легендами.

Селяни чудодійну силу приписують криниці.

Наразі вона облагороджена, над нею зведено щось подібне до каплиці, а поруч височіє хрест, біля якого розміщено ікони та квіти. Там є й різні статуетки, пластикові пляшки, одноразові стакани і навіть встановлено скриньку для пожертвувань, зачинену на два металеві замки.

«Нещодавно жінка з Києва приїжджала, стояла там на колінах і довго молилася. Навіть плакала, – каже  закарпатській газеті «НЕДІЛЯ» місцева мешканка Марія. – Вода багатьом допомагає пізнати щастя батьківства. А днями чоловік із Житомира криницю шукав, казав, що безплідний, лікарі лише розводять руками. Попив водички, набрав собі ще кілька бідонів і поїхав щасливий. Тепер діточки в нього точно будуть. Головне – вірити. Тоді все здійсниться».

Бабуся продає біля криниці дари лісу – гриби та ягоди. Просить її не фотографувати, питає, звідки ми. Зізнається, що гостей біля джерела дуже багато, щодня зупиняються десятки, а то й сотні автомобілів.

«Ми цією водою все поливаємо, – веде вона далі оповідь. – Навіть грядки. Даємо домашнім тваринам пити. У мене кури несуть яйця з двома жовтками. Не всі такі, але кожне друге-третє точно. І корови та кози народжують у Копані по кілька телят і козенят».

До розмови долучається і дівчинка, що торгує фруктами.

«У нас на деревах плоди подвійні. А в лісі багато грибів-двійняток. Я навіть сфотографувала деякі», – простягає вона телефон зі світлинами».

Справді, на знімках видно білі гриби, які нагадують сіамських близнюків.

Скільки років джерелу Чоргів – ніхто не знає.

Назву воно отримало від угорського слова «чоргов», що  в перекладі на українську означає водоспад. Ще з часів заснування селища цим джерелом користувалися купці та мандрівники.

Згідно з дослідженнями науковців вода з джерела Чоргів є найчистішою на території всієї України, більше того, вона чистіша за норму аж у 22 рази. Також у її складі присутні рідкісні хімічні елементи.

Саме це, на думку вчених, і пояснює її влив на родючість. Зокрема, у ній вдалося виявити цинк, залізо, марганець, селен, нікель, мідь, хром, молібден, титан, цирконій, ванадій, кальцій, магній, натрій, калій, цинк, кремній, срібло  та інші корисні мікроелементи.

Як відомо, морепродукти – це афродизіаки, які підвищують тонус і життєві сили, позбавляють депресій, зберігають молодість і здоров`я, а також стимулюють статевий потяг. Їх радять вживати медики, аби легше зачати і народити здорову дитину. Здавалося б, яке відношення має море до джерела в Карпатах. А все просто.  І в морепродуктах, і у воді з Чоргів багато цинку, а саме він, як засвідчують наукові дослідження, бере участь в багатьох процесах в організмі – від виробництва ДНК до відновлення клітин.

Крім того, цинк та селен (між іншим, у природному вигляді, а не в таблетках, штучно створених у лабораторіях і часто шкідливих для здоров’я) позитивно впливають на функціонування репродуктивної системи, підсилюють вироблення сперматозоїдів та яйцеклітин, але що головне – відповідають за плодючість, регулюють діяльність статевих гормонів.

Але й це ще не все. У воді міститься також хром. А його у радянський  час додавали разом з харчовими добавками у раціон свиноматок, аби збільшити поголів’я свиней. Такими ж якостями наділено й марганець.

Він разом із кальцієм, міддю та цинком входить до складу добрив, що підвищує урожайність зернових.

Тож виходить, диво-силу копанської води усе ж  можна науково обґрунтувати…

Але місцеві продовжують переконувати, що вода з джерела Чоргів особлива, адже її можна довго зберігати, вона не псується,  як водохрещенська.

Але й цьому феномену є просте пояснення.

Справа в тому, що Чоргівське джерело багате на срібло, яке наділене неабиякими справді унікальними властивостями. Це було відомо ще в давні часи. Так, наприклад, для лікування ран воїни Олександра Македонського застосовували срібні пластинки, які накладали на рани. Срібло вбивало мікроби,  що сприяло загоюванню ран. Вода, що стикається зі сріблом, довгий час зберігається свіжою, бо в ній не розвиваються мікроорганізми. Пояснюється це тим, що срібло у невеликій кількості розчиняється у воді, вбиваючи всі мікроорганізми. Фільтрування води через посріблений кварцовий пісок очищає її від бактерій. Давні індуси знезаражували воду, занурюючи в неї пластини із металевого срібла. Саме через це у церквах свята вода витримується у срібних посудинах або до неї додають срібні предмети. Тобто, ніякого дива немає.

Але люди усе ж більше хочуть вірити в диво, ніж у буденні реальні речі. І мешканці Великої Копані користуються забобонністю гостей.

«Купіть у мене щось, бо інакше вам не поталанить, –  каже баба Марія на прощання.

Що ж, беремо дві літрові банки ягід. Хай продавчиня радіє, а ми хоч поїмо апетитних вітамінів.

Куштуємо воду. На смак вона приємна, прохолодна і пахне гірською свіжістю. Тож пити її справді варто, тим більше що завдяки силі-силенній корисних для організму компонентів вона фактично є дійсно цілющою.

Володимир ЗАКАРПАТСЬКИЙ, Марина АЛДОН, закарпатська газета «НЕДІЛЯ», ексклюзивно для zakarpatpost.net