Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 23 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Головною новиною дня був снігопад у Карпатах. Гори, наче взимку, опинилися під білим покривалом. Наразі рятувальники евакуюють дітей із літнього табору на Рахівщині. Засипало снігом і обсерваторію “Білий слон” на горі Під Іван. Фото оприлюднив Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост.

“Станом на 8:00 23 червня 2018 року на г. Піп Іван Чорногірський хмарно, штиль, температура навколишнього середовища 0°С. Падає сніг”, – йдеться у повідомленні.

У коментарях користувачі пишуть, що це Армагеддон, вітаються з першим літнім снігом, а дехто навіть очам не може повірити.

Через різке пониження температури в ніч на суботу (23.06) в Рахівському районі Закарпаття на високогір’ї випав сніг. Поблизу гори Близниця на гірськолижному курорті Драгобрат шар снігу досяг кілька сантиметрів завтовшки.

– У цій місцевості виявився дитячий наметовий табір, у якому відпочивають 27 дітей, – повідомляє Геннадій Москаль. – На місце виїхали рятувальники з теплими ковдрами і гарячим чаєм, у найближчі години діти будуть доставлені в низинні населені пункти району. Станом на 8-му годину ранку температура повітря на високогір’ї становить близько 1 градуса тепла.

А Управління ДСНС України у Закарпатській області повідомило:

23 червня о 05:55 до рятувальників Закарпаття надійшло повідомлення про те, що через пониження температури повітря та мокрий сніг на високогір’ї потребує допомоги група туристів з 35 осіб (з них 27 дітей). Місце знаходження групи г. Близниця, Рахівського району.

Для надання допомоги туристам залучено 2 пошуково-рятувальні групи у складі 8 чоловік особового складу та 3 одиниць техніки від Рахівськогї пошуково-рятувальної групи.
Об 11:00 рятувальники дісталися до туристів та зараз супроводжують їх до найближчого населеного пункту.
Стан здоров’я туристів задовільний, медичної допомоги вони не потребували.

У “Точці на карті” сьогодні розкажемо про гірське село Усть-Чорна на Закарпатті, де зберегли унікальну австрійську традицію, пов’язану із сонцестоянням.

В Україні в цей день раніше повсюдно палили купальські вогні, через які стрибали, водили хороводи та співали – ця традиція відома як українське свято на честь літнього сонцестояння – пікової енергетичної точки в році. У західних слов’ян ці вогні називалися «собітками» (про залишки давньої унікальної традиції палити собітки, яка також живе в інших гірських селах на Закарпатті – Лютій та Вишці, ми розповідали раніше). А от цьогоріч познайомилися із людьми, які на Закарпатті підтримують ще одну традицію, зв’язану з літнім сонцестоянням – традицію тирольців, верхніх австрійців, – бити шайблики в цей день, пише Укрінформ.

Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» першою писала про випускника Сокирницької школи Валентина Фречку, який став відомим Україні завдяки тому, що винайшов папір із опалого листя.

Спочатку винахід закарпатського 16-річного генія гідно оцінили на олімпіаді в Тунісі. Він здобув не просто перемогу в непростому поєдинку, у якому брала участь найобдарованіша молодь 86 країн світу, а Золоту нагороду та Гран-прі. Потім юнак переміг на Міжнародній олімпіаді з екології у Кенії. І це далеко не перші успіхи нашого земляка.

А цими днями Валентин виборов золоту медаль Genius Olimpiad 2018.

Олімпіада  проходила на базі State University of New York at Oswego.

Нагадаємо, що з раннього дитинства хлопець був винахідником і вражав близьких тим, що робив речі, не притаманні його віку, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Окрім золотої нагороди на американській Genius Olympiad-2018 Валентин отримав спеціальну відзнаку, що передбачає додаткові призи, серед яких – стипендія на навчання в університеті США. Виш закарпатець ще не обрав, а от зі спеціальністю визначився. Це – генна інженерія. Наука, яка за словами талановитого українця, має ще багато “білих плям”.

Диво-силу копанської води можна науково обґрунтувати. Усе в парі. Мешканці Копані запевняють, що в селі на Виноградівщині особлива атмосфера і енергетика… а головне – вода, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

У невеликому населеному пункті, де проживають менше 4 тисяч людей, є більше 50 пар близнюків. До речі, найбільше в нашій державі. Через це Велика Копаня занесена до Книги рекордів України. Селище не змогло потрапити  до Книги рекордів Гіннесса лише тому, що в індійському селі  Кандаллур проживають аж 72 пари близнят.

Але на нашій Батьківщині двійнят зачатки з подвійним заплідненням та утворенням плодів зустрічаються на кожному кроці.

Якщо те, що на кожні 50 осіб народжується  пара близнюків, можна легко пояснити з точки зору генетики, то інші природні аномалії «обростають», як кажуть, міфами і легендами.

Селяни чудодійну силу приписують криниці.

Українські пенсіонери, які мають мінімальну пенсію, з липня отримуватимуть більше, повідомила прес-служба Пенсфонда. Причина підвищення – передбачене законом про держбюджет на 2018 рік чергове зростання соцстандартів, намічене на 1 липня. Також додадуть і тим, у кого великі пенсії, які перевищують 10 прожмінімумів (ПМ) для непрацездатних, так як ПМ з 1 липня теж збільшиться. “Сегодня” з’ясувала, як зміняться мінімальні і максимальні виплати тим, хто знаходиться на заслуженому відпочинку, а також що буде з пенсіями, які більше мінімальних, але менше максимальних, пише Сегодня.

Прокуратурою Закарпатської області затверджено та скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні, стосовно 18-річного мешканця м. Хуст, Закарпатської області (на момент вчинення злочину підозрюваному виповнилось 17 років) в умисному вбивстві свого біологічного батька.

За 4 місяці до вбивства, за рішенням суду, загиблого позбавлено батьківських прав відносно підозрюваного та двох інших його дітей, в тому числі і через насильство по відношенню до них.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської прокуратури.

Досудовим розслідуванням встановлено, що в листопаді 2017 року, юнак, в ході сварки із загиблим, збив його з ніг та в подальшому задушив металевим дротом.

Намагаючись приховати злочин, він закинув тіло вбитого в колодязь на подвір’ї будинку та впродовж наступного дня закидав його зверху камінням. Хлопцю загрожує 15 років позбавлення волі.

В Ужгороді з мурів замку вкрали скульптуру-шаблю князя Лаборця автора Михайла Колодка.

Слід зазначити, що шаблі в Ужгороді красти люблять. Зокрема, з памятника Петефі металеву зброю крали кілька разів.

А тепер злодії добралися й до Ужгородського замку.

Фото наразі облетіло Інтернет.

Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» вже писала про королівський манго, чорний авокадо, дерева гранатів та інші смаколики, які стали доступними закарпатцям.

Утім дивує, чому на ринках міста досі немає кавунів.

Вчора журналісти закарпатської газети «НЕДІЛЯ» проінспектували всі ринки Ужгорода, але кавунів так і не знайшли.

Дивно, адже смугасті ягоди вже продають у Хусті – по 10-11 гривень за кілограм, а також у Львові – по 25 гривень.

Тож чому кавунів досі немає у столиці Закарпаття – невідомо?

zakarpatpost.net