Мама закарпатського генія розповіла, коли побачила в сина унікальні задатки. ЕКСКЛЮЗИВ

Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» першою написала про закарпатця Валентина Фречку з Сокирниці, який нещодавно виборов золото на олімпіаді геніїв у США.

Ми поспілкувалися з мамою хлопця і вона розповіла про те, коли помітила, що її син не такий, як інші діти.

«Валентин завжди був незвичайною дитиною, – каже пані Наталія. – Пам’ятаю, коли йому було шість років, перед святом Миколая, ми з чоловіком спитали, що б він хотів отримати у подарунок. Він відповів, що хотів би в Хусті піти в один магазин. Назву його не знав. Але ми довірилися йому і поїхали до міста. Там він відвів нас у книгарню. Довго переглядав літературу, щось вибирав, як дорослий, і врешті-решт зупинився на величезній енциклопедії «Анатомія людини». Продавець, яка працювала там уже 30 років, зізналася, що за період її роботи це перший такий випадок, коли дитина обирає не казки чи розмальовки, а науковий підручник».

 Валентин дійсно багато читав, але його цікавили не такі книжки, як інших дітей, він вибирав таку літературу, яка була корисною, черпав знання, які можуть знадобитися в житті.

Хлопець ніколи не жив ілюзіями. На речі завжди дивився об’єктивно.

«Маленьким Валентин дуже любив гратися не з іграшками, а з лабораторними пробірками. Ми купували йому іграшкові. Але його ігри були наближеними до реальних дослідів. Завжди експериментував, не боявся невдач, пробував доти, поки все не виходило так, як потрібно, – запевняє мама хлопця. –  Коли він навчався у п’ятому класі, ми подарували йому телескоп. Боже мій! Як же Валентин радів! Він хвалився своїй вчительці хімії та біології Ользі Олексіївні, що тепер зможе спостерігати за небом. Коли син перейшов до сьомого класу, ми купили йому мікроскоп. Щастю його теж не було меж. Ці прилади йому потрібні, він не просто бавиться. А працює з ними. І ми його підтримуємо. Особливо батько. Він вчить його ніколи не здаватись, каже, що в конкурсах головне не завжди перемога, а участь – це вже досвід, тож він може бути тільки позитивним. Тобто правильне психологічне налаштування допомагає Валентину рухатися далі.

Закарпатська газета «НЕДІЛЯ» і надалі стежитиме за відкриттями талановитого Валентина Фречки.

zakarpatpost.net

 Фото з сімейного архіву родини Фречки