Site icon zakarpatpost.net

Фальшиві гроші: де найчастіше трапляються і як їх розпізнати

Нещодавно стало відомо, що за 2017 рік  в Україні було вилучено з обігу майже 10,5 тисяч фальшивих банкнот.

Виявилося, що найчастіше підробляли купюри номіналом 500 грн. Сайт “Сегодня” розповідає, де найчастіше люди можуть отримати фальшиві гроші, як відрізнити підробку від справжньої купюри і що робити, якщо виявив у себе в гаманці фальшиві гроші.

Де найчастіше можна натрапити на фальшиві гроші

Відповідно до звітів Національного банку України, із загальної кількості вилучених банкнот 61% склали купюри номіналом 500 грн. Менше підробляли 200 грн – 7% від загальної кількості, 100 грн – 17%, а 50 грн – 13% підробок.

Назвати це явище масовим і критичним буде занадто необачно. Так, в минулому році на 1 млн купюр справжніх гривень припадало лише 3,6 штуки підроблених. Правда, справедливості заради, відзначимо, що, в порівнянні з 2016 р цей показник все ж виріс. Тоді на мільйон припадало 2,8 фальшивих банкноти. А ось, наприклад, в ЄС цифри набагато вище, там на мільйон справжніх грошей припадає аж 33 підроблених купюри.

Підробляють в основному великі гроші – 500, 200 і 100 грн., а ось випадки підробок купюр дрібного номіналу поодинокі.
 
Експерти розповіли в коментарях сайту “Сегодня”, де люди найчастіше можуть стати жертвами і отримати фальшиві гроші. Такими місцями стали ринки і різні масові заходи.

Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України Олена Коробкова також зазначає, що фальшиві гроші найчастіше можна отримати у продавців на ринках, в дрібних магазинах, які приймають оплату готівкою.

Як розпізнати підробку

Як правило, якість підроблених грошей значно гірше, ніж справжніх. Але іноді розпізнати фальшивку буває досить складно, тому розповідаємо, на що потрібно звернути увагу в першу чергу, щоб не стати володарями підроблених грошей.
 
Підроблені банкноти зазвичай відрізняються за кольором від оригіналу, також там відсутні водяні знаки, оптико-змінні фарби, захисні стрічки і рельєфні зображення.

Детальніше увагу варто звернути на:

Також варто звернути увагу на те, що справжня купюра рельєфна. Фарба наноситься на неї опуклим шаром, що легко визначається на дотик.

Що робити, якщо виявив у себе фальшиві гроші

Якщо ви розпізнали у себе підроблені гроші, панікувати не варто. Звичайно, будь-хто може залишити все як є і спробувати непомітно розрахуватися цією купюрою, але якщо це вирахують – будьте готові до зустрічі з поліцією, тому що ви фактично збуваєте фальшиві гроші. Кращий варіант – це повідомити про фальшивку в поліцію.

Олена Коробкова також говорить, що якщо фальшиву купюру виявили у відділенні банку або пункті обміну валют, то співробітник установи спочатку визначить, до якої категорії вона належить – сумнівних, або таких, які мають ознаки підробки. Після чого на такі купюри складається акт із зазначенням всіх реквізитів грошових знаків і ордер по передачі цінностей.

Якщо ж людина сама виявила фальшиві банкноти, експерти одноголосно радять звертатися в поліцію: там доведеться дати детальні свідчення, щоб правоохоронці визначили, як купюра потрапила до людини.

zakarpatpost.net

Exit mobile version