Із 1 липня підвищать прожитковий мінімум. Як це вплине на ціни

Тепер нам рекомендують витрачати на 3 гривні в день більше. Сума незначна, зате експерти вже прогнозують зростання цін.

173 грами хліба, стакан молока, пів-яйця, дві маленькі картоплини. А ще 7 грамів рису іблизько 100 грамів м’яса. Це мінімальний набір продуктів в день, які державарекомендує вживати кожному українцю.

Пенсіонерка Неля Олексіївна багато з цього списку навіть дозволити собі не може.

Вже 1 липня прожитковий мінімум з 1762 грн. підніметься до 1841 грн. А це означає, щокожен українець за день зможе витрачати на 3 грн. більше – всього 60 гривень. Запідрахунками держави, цього має вистачити.

Мешканка Дніпра вважає, що в день потрібно мінімум хоча б на харчування гривень 300, інша додає, що на “поїсти” необхідно близько 500.

Експерти пояснюють, в нашій країні прожитковий мінімум залежить не від мінімальних потреб людей.

“Він повинен формуватися виходячи з споживчого кошика, але на жаль він у нас закладається в закон про держбюджет і за календарним графіком змінюється незалежно від сьогоднішньої економіки і цін”, – зазначає економічний експерт Михайло Крапивко.

На купівельну спроможність людей підвищення прожиткового мінімуму не вплине, а от ціни виростуть, прогнозують експерти.

“Якщо підприємець бачить і відчуває, що буде трошки підвищений рівень життя громадян, то він зазвичай цим користується. І якщо ми не будемо нічого купувати, тому що 3 грн. В день – це так перебільшено, 3 грн. В день нам не додає нічого, навіть пачку морозива. Тому доведеться робити акції, знижки і повертатися на той рівень цін який був”, – констатує доктор наук з державного управління Таїсія Крушельницька.

На економіці таке підвищення ніяк не позначиться, вважає глава опозиційного уряду Борис Колесніков. І підкреслює: одна з головних умов розвитку країни – легалізаціябізнесу.

zakarpatpost.net