Коли на Закарпатті будуть проводитись секс-тренінги, відкриються тематичні кафе і музеї сексу?

Інтерв’ю з власницею секс-готелю про найтабуйованішу в Україні тему

В українському суспільстві секс найчастіше прийнято обговорювати в особистих повідомленнях або на кухні. До сих пір сексуальна освіта і виховання вважаються чимось ганебним, а рівень святенництва просто зашкалює. Стереотипність мислення і небажання вирішувати проблеми в колі фахівців перетворили спальні багатьох українських пар в місце виконання рутинного “подружнього обов’язку” або ж тиху кімнату без радості і задоволень, пише OBOZREVATEL.

Олена Соловйова – власниця першого в Україні секс-готелю, яка після його відкриття отримала не тільки постійних клієнтів – а й досвід спостереження за парами, які заново вчаться пізнавати один одного. Також в її колі – досвідчені фахівці і сексологи, які допомагають зрозуміти психологію поведінки людей в особистому житті.

В інтерв’ю OBOZREVATEL вона розповіла про секрети хорошого сексу, жіночий оргазм, вразливих чоловіків, БСДМ-культуру та багато іншого.

– Почнемо з нагальної проблеми, секс, схоже, залишається табуйованою темою в українському суспільстві. Чому так?

Так це правда. Українське суспільство в багатьох питаннях ще дуже закомплексоване. Де-юре ми проголошуємо європейські цінності, проводимо ЛГБТ-паради та інше, а де-факто не вміємо зізнатися партнеру в своїх бажаннях. Всі розуміють, що секс – це така ж базова потреба організму, як їсти і пити. Проте, обговорювати свої гастрономічні пристрасті не соромно, а говорити про сексуальні фантазії – табу.

Україна займає одне з перших місць в Європі по розлучень. 73% пар розлучаються після трьох років шлюбу, елементарно не витримуючи першу кризу. Багато в чому це пов’язано саме з сексом. Сексуальна освіта в Україні відсутня, люди не вміють комунікувати з партнером, зізнаватися у своїх бажаннях, слухати і чути партнера. Як тільки починаються побутові проблеми, приходить рутина, минає пристрасть, пара опиняється перед вибором з трьох варіантів – змиритися з ситуацією за принципом “так у всіх”, завести коханця / коханку або спробувати повернути пристрасть у стосунки. А ось для цього потрібно працювати.

Перші два варіанти прості і зрозумілі і вимагають мінімальних зусиль, тому, на жаль, більшість пар вибирають саме їх. Сексуальне життя у такої пари або відсутнє, або проходить “на стороні”. Звісно, ці відносини приречені.

Для того, щоб інтимне життя була яскравим та емоційним, щоб партнери вміли викликати один в одному пристрасть – потрібно працювати над стосунками, вчитися відпускати себе, вчитися обговорювати секс і фантазії. До цього готові одиниці. Більшість в принципі не розуміє, що значить вчитися сексу. А чому там вчитися? Навіщо? Особливо мене радує одвічний чоловічий аргумент “так ніхто ж не скаржився”. Яка кількість пар, при виникненні проблем, готова відвідати сексолога? Мінімальна. Люди, які можуть відкрито і вільно обговорювати свої сексуальні бажання, не соромитися прояву своєї сексуальності, до сих пір затавровані як “збоченці”

– Чи є передумови до того, що ситуація відчутно хитнеться в бік відмови від святенництва? Адже жінок з досвідом продовжують називати “повіями”, тоді як чоловік-самець – це позитивний образ?

Саме так. Він альфа-самець, вона – повія. Один з найяскравіших прикладів нашої гендерної стереотипності і загальної зашореності. До речі, одна з найпоширеніших помилок – чоловікові потрібно більше сексу, а також чоловік більше знає про секс. Якщо жінка відкрито проявляє свою сексуальність і не соромиться цього – значить вона або професіоналка, або збоченка. Тому що пристойні жінки так себе не поводять. І взагалі – як вона потім цими губами буде моїх дітей цілувати.

Дуже хочеться вірити, що в найближчому майбутньому український соціум все-таки стане менш диким. З’являється багато різних секс-тренінгів та майстер класів, відкриваються тематичні кафе і музеї сексу. Коли я відкривала Cherry Twins – перший і поки єдиний в країні готель для втілення еротичних фантазій і рольових ігор, знаєте, скільки всяких епітетів я наслухалася на свою адресу? Минув час, люди побачили проект, зрозуміли, що це дуже класно, безпечно, зручно і це місце терапії відносин. Тепер є величезний відсоток постійних гостей, які повертаються в наші фантазійні кімнати. Розсмакували.

На жаль, ми не вміємо поки жити безоціночно, а перша реакція на щось незвичне – вилаяти, затаврувати, агрессувати. Це відчувають на собі всі, хто намагається працювати з розвитком сексуальної освіти. Але, повторюся, впевнена, що соціум прийме, зрозуміє і ми правда станемо толерантною і вільної в цьому плані країною.

– Які найпоширеніші комплекси серед жінок, які замислюються над своєю сексуальністю?

Я не сексолог, тому професійно на це питання не відповім, але виходячи зі свого досвіду і спостережень, міг сказати, що основна проблема – це нелюбов до себе. Неприйняття себе такою, яка ти є. Постійне самокопання і пошук недоліків. Замість того, щоб віддатися пристрасті і зосередитися на ласках партнера, жінка думає про зайві кілограми, целюліт, чи достатньо красиво вона лежить, зображує африканські пристрасті, беручи за основу поведінку порноактрис – стогони, охи-ахи, вигинання спини та інше.

Все це відбувається через невпевненість і в собі, і в своїй сексуальності. Як тільки жінка розуміє, що вона гарна у всіх сенсах – всі ці комплекси злітають як лушпиння. Щоб це сталося, знову-таки, потрібно працювати зі своєю свідомістю, підсвідомістю та інше. Рецепт “зустріти правильного чоловіка” утопічний. Так, дійсно, є чоловіки, що розкривають, які вміють допомогти жінці увійти в енергетично правильний стан, але, по-перше, їх дуже мало, а по-друге, жінка знову ж повинна бути готова до такого чоловіка.

– Коли жінка не може випробувати оргазм під час сексу, з чим це може бути пов’язано? Проблема в партнері або все ж велику роль відіграють фізіологічні особливості?

Я думаю, що тут багато в чому відіграють роль ті самі комплекси, про які вже говорила вище. Невпевненість в собі, у власній привабливості і сексуальності, заняття сексом так, начебто у вас камера в спальні стоїть – головне, красива картинка. Все це аж ніяк не сприяє ні пристрасті, на розслабленого стану.

Зі 100% впевненістю можу сказати, що хороший секс робить атмосфера. Часто жінка просто не може розслабитися – за дверима спальні діти (добре, якщо тільки діти, а не бабусі-дідусі та інше), звукоізоляція погана, в голові прання-прибирання-робота, перед очима стіни спальні, на яку вже багато років дивишся “білити-не білити”. Про який оргазмі взагалі мова? Ви помічали, що їдучи на відпочинок, навіть у нанетемпераментнішої пари – прекрасний секс? Все банально – зміна локації, зміна настрою і декорацій, відхід від звичних “якорів” і образ – і вуаля, пристрасть і окситоцин. Тому якщо ви хочете, щоб ваша жінка дійсно відчувала яскраві оргазми – балуйте її періодичними побаченнями не тільки в стінах спальні. І взагалі – жінок потрібно балувати, пестити і леліяти.

– Уявімо протилежну ситуацію. Як вселити впевненість в чоловіка, у якого проблеми з лібідо і сексуальними контактами?

Так само, як і в жінку. Якщо проблем з лібідо нема на фізичному рівні, це не проблеми зі здоров’ям, то потрібне “перезавантаження” психіки. По-перше, важливо не зациклюватися на цьому питанні. Чоловіки ще більш вразливі, ніж жінки, а коли мова йде про таку пікантну проблему – головне проявляти максимальну делікатність. Кожна людина, а відповідно кожен такий випадок буде унікальний і матиме свої причини. Звичайно, ідеальний варіант, коли пара може цю проблему констатувати і звернутися за допомогою до сексолога. Якщо це з якихось причин неможливо, чоловік повинен відчувати увагу, турботу і любов з боку своєї партнерки. Не роздратування, докори, порівняння і зневагу, а саме любов і ласку. Ці два чарівних почуття можуть робити чудеса, якщо вони щирі.

– Чи можуть стосунки зруйнуватися через сексуальну невдоволеність партнерів? Або це міф і впливають інші чинники?

Не просто можуть вплинути, а впливають найсильнішим чином. Можете собі уявити пару, у якої все прекрасно і гармонійно днем, але вони не хочуть один одного вночі? Я – ні. Секс – це і є вищий прояв гармонійності пари, апофеоз довіри, уваги, турботи і вміння чути один одного. Немає гармонії в сексі – немає гармонії в житті. Дуже сумно, коли люди розлучаються через несумісність темпераментів. Наприклад, у одного сильне лібідо, потрібно багато і часто, а другого досить раз в тиждень, а то й раз на місяць – такий парі буде дуже складно зберегти гармонію.

Але ще прикріше, коли пари розлучаються через невміння чути один одного. Ми не зійшлися характерами або ми один одному набридли. Так ви навіть не впізнали один одного, незважаючи на спільно прожиті роки! Я дуже часто задаю питання парам, які довго в шлюбі – а ви обговорюєте свої сексуальні бажання? Найчастіше у відповідь збентеження і заперечення. Ну як це на десятому році спільного життя зізнатися, що все життя хотіла спробувати порку або щось в цьому дусі. Ну я ж “пристойна, хороша, не така”. Теж саме з боку чоловіка – ну як я своїй це запропоную, вона образиться, краще “перекручуватися” з повією або коханкою. Ось так і руйнуються сім’ї.

– Що таке сексуальна несумісність? І чи існує вона взагалі?

Існує, звичайно ж. Це те саме розбіжність ритмів, темпераментів, потреб і зустрічається це набагато частіше, ніж ви можете собі уявити. Найсумніше, що часто визначити цю несумісність можна тільки “спробувавши” якогось іншого партнера. Я часто чую фрази від своїх гостей “я в першому шлюбі взагалі не знала, що, виявляється, секс може бути зовсім іншим, і я можу отримувати по кілька оргазмів і т.д. Мені здавалося, що у нас все добре, поки не зустріла … “. З боку чоловіків є такі ж історії.

– У сексі межі дозволеного дуже розмиті. Чи можна говорити про таке поняття як “культура сексу” і що, на вашу думку, можна назвати збоченням?

Як говорила Фаїна Раневська, в світі є тільки два збочення – балет на льоду і хокей на траві. Для мене збочення, це все те, що виходить за грань законності – інцест, педофілія і те, що робиться насильно, проти волі когось із учасників. Не ігрове насильство, а реальне. Це я вважаю збоченням. Все, що приносить радість двом (або більше) і відбувається за взаємною згодою – відмінно. І ніхто не повинен це якось засуджувати, обговорювати або таврувати.

– Ви знайомі з прихованою стороною життя українців, які не бояться експериментів в сексі. Частіше стали відкриватися тематичні заклади, наприклад, з антуражем БДСМ. Що зараз в тренді?

Кумедний питання. Навряд чи в сексі є поняття “в тренді”, але тим не менш, так БДСМ-культура в Україні стрімко набирає обертів. Це довгий час вважалося чимось брудним, забороненим, незрозумілим, знову-таки в зв’язку з повним невіглаством і відсутністю сексуального виховання. У нас в готелі три кімнати з тематикою БДСМ – червона кімната “Домінація”, готичний замок з усіма знаряддями інквізитора і кімната тортур з кліткою і столом для прочуханки. Дуже популярні. Особливо, “Домінація”. Все, надивившись горезвісних “50 відтінків”, хочуть в це пограти. Взагалі-то це не погано, хоча б так пари починають виявляти цікавість до рольових ігор і втілювати бажання один одного.

Дуже популярні майстер класи з орально-мануальних практик, з шібарі – люди шукають нових яскравих відчуттів. На жаль, наше законодавство в цьому відношенні так поверхово і дивно прописано, що багато шоу, практик і т.д. просто не можна проводити, є ризик отримати кримінальну відповідальність. Але, будемо сподіватися, що і це змінитися в кращу сторону.

– І питання, про яке сперечаються циніки і лірики – чи можливий хороший секс без любові?

Нехай мене засудять і циніки, і лірики, але так, можливий. Це моя особиста думка. Я не думаю, що такі стосунки можуть бути довгими без трансформації в щось інше, але хороший секс без любові точно можливий. Особливо коли обидва вільні, нікого при цьому не ранять і не зраджують, і просто віддаються пристрасті.

Секс – це взагалі одна з найпрекрасніших розваг для дорослих людей. Головне пам’ятати про безпеку і здоров’я. Чим частіше жінка стогне вночі, тим рідше вона бурчить вдень. Чим більше задоволений і обласканий чоловік, тим більше його впевненість в собі, тим швидше він досягає успіху. Хороший секс дає крила. Літайте частіше! І не бійтеся своїх бажань.

zakarpatpost.net