Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 30 червня

День на Закарпатті був багатим на події.

Закарпатське село великих казанів мало колись перший на Закарпатті лікувальний заклад

Наш край продовжує приваблювати до себе гостей. Його дивовижні місцини зцілюють, надихають, зачаровують багатьох.

Допис про одну з найбільш унікальніших родзинок Закарпаття «Маловідома Україна» оприлюднила на своїй сторінці у соцмережі.

«Лумшори. Село великих казанів.

Село Перечинського району Закарпатської області хоч і невеликий населений пункт, але доволі поширений серед туристів, та й не дивно, бо подивитись тут справді є на що. У Лумшорах аж 5 водоспадів і усі вони розташовані на річці Туричці. Побачити і знайти їх дуже легко – дорога весь час іде паралельно до річки, а іноді і понад нею, тому водоспади можна буквально почути.

Проте основна мета відвідати це місце – славнозвісні Лумшорські чани – своєрідна сауна під відкритим небом. Об’єм такого чану – 1000 л, під ним горить вогонь, який нагріває спеціальну мінеральну воду до +40-45 градусів за Цельсієм. Такі процедури покращують роботу нервової системи та опорно-рухового апарату. Радять чергувати такі заходи з контрастними купаннями в гірській річці. За один раз в чан може поміститись близько семи людей», йдеться у повідомленні.

Для австрійців дуже важливий відпочинок. Якщо це відпустка, їдуть на морський курорт, як правило, на Мальорку або Канарські острови. На вікенд взимку звикли займатися лижним спортом. Влітку традиційним є відпочинок біля озер, у міжсезоння – на термальних курортах.

Про це розповідає Катерина Мотрич з Івано-Франківська. Вийшла заміж за австрійця та переїхала до Відня, де мешкає вже 5 років, пише gk-press.

“Для австрійців стрімкий розвиток стосунків досить незвичний. У стосунках австрійці ні в чому не впевнені, – каже Катерина. – Їм треба довго поміркувати, зважити всі “за” і “проти”. Взагалі, там побутує поняття, що партнер призначений тобі лише на якийсь певний відрізок життя. А потім буде інший партнер. І так далі. Тому немає сенсу обтяжувати себе одруженням”.

На Закарпатті цю дивовижну рослину знають майже всі. Вона росте майже всюди. Багато хто її збирає через унікальні лікарські якості. Колись звіробій використовували для захисту від страхів і привидінь. Але чи відомо вам, як її ще називають і звідки в неї така дивна назва.

Є припущення, що вона походить від казахського «джерем-бай» – тобто «зцілювач ран». Цю рослину ще називають сльозами Божої матері, бальзамом воїнів, заячою крівцею через дивний криваво-червоний сік, який витікає з неї, якщо квітку зірвати. У США рослина має назву трава Івана Хрестителя, бо зацвітає вона саме на це свято.

Із звіробою вміли добувати фарби, які забарвлювали тканини в червоні і фіолетові відтінки.

Гордістю Ужгорода є його річка, що протікає через місто. І хоч зараз щодо назви точиться багато дискусій, але  на думку дослідників, першу частину назви колишній Унгвар отримав саме від цієї водяної артерії. Чому потім Унг трансформувався в Уж – досі невідомо, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Але мова сьогодні піде не про назву, а про саму річку.

Чи відомо вам, що колись Уж протікав не там, де зараз, а його нинішнє русло є штучним?  Виявляється, річка приховує від сучасників чимало загадок.

Закарпаття за рівнем народжуваності традиційно в числі лідерів у державі.

Торік народилося народилося 14552 дитини, з яких 9312 – у селах та 5240 – у містах.

Утім наші земляки останнім часом не поспішають узаконювати стосунки. Все менше закарпатців готові одягнути обручку, тож логічно, що поза шлюбом почало народжуватися все більше дітей. Зокрема, торік майже кожна четверта динина народилася в матері-одиначки.

Як повідомили у ГУ  статистики в Закарпатській області, із усіх новонароджених малюків 3,2 тис. народилися у жінок, які не перебували у зареєстрованому шлюбі, що склало 22,3% від усіх новонароджених.

Сьогоднішнім гостем прес-центру закарпатської газети «НЕДІЛЯ» була ведичний астролог із Ужгорода Надія БЛОНСЬКА. Вона розповіла із якими питаннями найчастіше до вас звертаються закарпатці?

“Із різними. Найчастіше, звичайно, молоді дівчата з питанням, коли вони вийдуть заміж, який у них буде чоловік, але що найбільше тішить, останнім часом усе частіше звертається молодь із питанням, яким є моє призначення в житті, – наголосила спеціалст. –  А це – головне, що можна побачити у карті людини, адже ми приходимо в життя для того, щоб щось, як я вже казала, відпрацювати, виправити, реалізувати. Ми ж щасливі саме тоді, коли працюємо і отримуємо задоволення від роботи. Можна, наприклад, просто продавати ковбасу і радіти цьому, що своєю працею годуєш людей, спілкуєшся з ними. Або, скажімо, вчителька працює у школі і почувається нещасною. Які ж вона може дати дітям знання, якщо  не любить ні дітей, ні свою роботу? А чому вона обрала таку професію? Мама порадила, подруга туди теж пішла і т.д. Тож після консультації, люди часто переглядають свої можливості в реалізації тієї чи іншої професії, йдуть здобувати інші навички, розвиваються і змінюються, а відтак  і життя в них налагоджується, стає цікавішим і більш повноцінним.

Якщо у минулому році область мала проблеми з виплатою зарплат технічним працівникам шкіл, то зараз, Закарпаття названо одним із двох регіонів України з найнижчим рівнем заборгованості із виплати заробітної плати. І це є дуже позитивним аспектом.

Сума заборгованості станом на 1 травня складає  16 гривень на одного штатного працівника, що у 20 разів менше загальноукраїнської заборгованості.

zakarpatpost.net