Закарпатські будівельники і порожні палаци. Чому в хороми неохоче пускають чужинців. ВІДЕО

Надзвичайно працьовитий нарід мешкає у двох областях заходу України.

Етнографічна експедиція журналістів до Карпат завершилася відвідинами закарпатських румунів. Це славетні будівельники та великі любителі позмагатися в красі своїх осель із сусідами, йдеться в сюжеті ТСН.

Гроші на свої багаті палаци вони заробляли важкою працею – інколи навіть цілодобовими заробітками, без відпусток на морі чи поїздок у санаторій. Українські румуни проживають лише в двох областях – Чернівецькій та Закарпатській. Представників цього етносу щойнаменше 150 тисяч, є суто румунські населені пункти. Закарпатське село Нижня Апша розташоване у двох кілометрах від кордону з Румунією, там живе десять тисяч людей. Однією дорогою їздять запряжені коні й розкішні авто, а замість будинків стоять справжні палаци, здатні вразити будь-кого. Нижня Апша завжди славилася багатством: люди весь час на заробітках за кордоном, і додому привезли ледь не бюджет країни.

ТСН завершує свою етнографічну експедицію до Карпат. І сьогодні у спецпроекті «Етнокод» славетні будівельники і просто роботящі люди – закарпатські румуни. У селі Нижня Апша, що за два кілометри від кордону з Румунією, живе десять тисяч людей. Однією дорогою їздять запряжені коні й розкішні авто. Тут не будинки, а палаци, здатні вразити будь кого. Але найцікавіше – в середині маєтків.

За будівельним розмахом можна вивчати архітектурну моду села – від квадратів із пласким дахом у 1980-х до теперішніх хоромів. Зведення власного будинку у румунів – це завжди змагання із сусідом. Колони, вежі, фігурні дахи, мармурові сходи – це повсюдно, а будівництво не припиняється. Щовесни чоловіки стають до роботи, аби зробити свої оселі ще вищими, вибагливішими, більш викличними. «Міри немає. Інколи кажуть, що румуни – це не національність, а спеціальність», – визнають вони.

Іван Ботош – власник етнографічного музею. Кольори на румунських рушниках, народному одязі й ковдрах просто засліплюють. «Румуни люблять виділятися, і вони роблять це», – визнає він. На своїй кухні Ботош чаклує над токаном – стравою з кукурудзяного борошна, бринзи і сала. Щонайменше раз на тиждень ця страва на столі в кожного румуна. Правдивий токан готують чоловіки і тільки на дровах. За розмовами з’ясовується головна таємниця: вишукані палаци стоять порожніми. Взимку і влітку господарі на заробітках, а будують, мовляв, аби просто кудись подіти гроші. За 25 років української незалежності саме ці палаци й прив’язують людей до їх місць – жодна сім’я звідси не емігрувала. У Європі, де українські румуни звикли заробляти, їм важко було б підтримувати таку будівельну традицію. Більше читайте тут: https://tsn.ua/ukrayina/ne-nacionalnist-a-specialnist-tsn-rozkrila-tayemnicyu-rozkishnih-palaciv-zakarpatskih-rumuniv-1179435.html

 

zakarpatpost.net