Операція порятунку ужгородського лебедя. День другий. Нові деталі

Лебідь-самець на озері Кірпічка в Ужгороді став найбільш обговорюваною темою останньої доби на Закарпатті.

Вчора zakarpatpost.net писав про те, що довкола лапки птаха обмоталася волосінь (лєска) і очевидно у ній застряг рибацький гачок, оскільки можна помітити поплавок.

Ужгородці всіма силами намагалися врятувати пернатого і наробили зайвого галасу через що вся лебедина родина перелякалася не на жарт.

Тож що нового відбувається сьогодні. Детальну інформацію про пернатого повідомив Dmitrij Ivanov.

“Спостерігали з 6-тої години ранку, – наголосив він. – Протягом  трьох годин на берег не виходили. Сиділи на гнізді всі шестеро. Купались, чистили пір’я, кудись відпливали в радіусі 30 метрів. Лебідь з поплавком близько години безуспішно пробував його зняти поки інший лебідь з лебедятами плавали неподалік. Майже весь час був в полі зору і не бачили щоб він щось їв. На корм не реагує. Кидали в гніздо і біля гнізда. Можливо, щось з’їв до нас, або просто не хоче їсти. Сьогодні був досить спокійний (не рахуючи той час, коли знімав поплавок). Можливо втомлений, а можливо звикає. В будь-якому випадку – ловити його в воді дуже безглуздо. Вода, камиши і болото – то його стихія. При необхідності він досить активний і легко втече. Зловити його буде правильніше на суші. На березі він виглядає більш незграбним. Давайте спробуємо прикормлювати тільки в одному місці і не лякати їх присутністью. Дочекаємось поки він знову вийде до людей. Біля гнізда залишили великий саморобний сачок. При необхідності можна буде скористатись. На лапці бачили комок лески (на вигляд більше метра) з поплавком. Вчора поплавок тягав за собою, а сьогодні поплавок був прямо на нозі. Ногу оглянути не вдалось, можливо в когось є знайомі з хорошим фотоапаратом щоб зазумити? Лебідь не хромає, нога не напухла, не побіліла і не висохла, гачок в нозі не бачили … це тільки догадки людей. В воді або на відстані цього ніхто не побачить. Якщо в когось є можливість поспостерігати і покормити – будь-ласка, але більше нічого поки робити не треба, щоб не зробити гірше. Лебідь виживе і без ноги, але краще до цього не доводити. Дайте йому можливість трохи призвичаїтись і вийти до людей. Цей процес залежить від вас.
P.S. Лебедів “на відійо в ютубі” ловлять в основному коли вони безсилі, поранені (зломане крило), або застряли. В нашому випадку нічого такого нема. Лебідь досить активний і втече без проблем.
P.P.S. Транквілізатори в будь-якому виді – не варінт. Дуже багато нюансів (як? які? скільки? що якщо?) і ризиків (біля нього лебедята плавають, він може зреагувати не так).

А ось що  з цього приводу розповіла орінтолог Оксана Станкевич-Волосянчук

“Жінки кажуть, що він все-таки трохи поїв – годувала лебедів жінка, яка робить це завжди. Вони взяли у неї корм, правда наш самець їв мало. В обід прийду туди з тією оптикою, яку маю. Сподіваюсь, що лапу зможу розгледіти. І, можливо, сфотографувати. Викликала також професійних фотографів, може також прийде хтось”, – зазначила вона.

zakarpatpost.net і надалі стежитиме за долею ужгородських білоперих красенів.