Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 3 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

Зараз, коли, здавалося б, уже всі дерева відцвіли, адже середина літа, а в Ужгороді починає розквітати Православна набережна.

Вона заливається дивовижним ароматом екзотичної рослини – софори.

Біля квіток уже трудяться бджоли, а перехожі насолоджуються вражаючим запахом і милуються деревами.

В Ужгороді нині другий день тривала операція порятунку лебедя. Його нарешті визоволили з патски, гачок витягли, волосінь розмотали. Зараз пташина родина разом.

Чому більшість спроб інтегрувати ромів у європейське суспільство закінчуються невдачею

Жовтень 2012-го, ромський табір біля села Концово на Закарпатті. Я стою посеред розкислої ґрунтової дороги й почуваюся ошуканим. Це мій найдивніший прес-тур: у таборі мають презентувати збудований за гроші ЄС туалет і провести дискусію “як можуть співпрацювати ромська спільнота й українська влада” – наближались парламентські вибори.

Сьогодні в хід проведення капітального ремонту на площі Петефі в Ужгороді було внесено деякі корективи, зокрема йшлося про відновлення огорожі біля виходу на пішохідний міст, підсвічування фасадів тощо. Про це повідомила прес-служба ужгородської міської ради.

Відтак невдовзі буде розроблено концепцію впорядкування фасадів магазинів і оформлення вивісок закладів на перших поверхах будівель в єдиному стилі.

У липні входять у силу законодавчі зміни в різних сферах життя.

Найбільше новацій буде в пенсійному і соціальному забезпеченні, а також в економіці, пише gazeta.ua.

Пенсія зросте, але мало і не всім

Уряд повідомив, що близько 1 мільйона українських пенсіонерів отримають підвищені пенсії з 1 липня.

На ринках Ужгорода та інших міст області уже активно торгують кавунами. Везуть смугасті овочі, як правило, з Херсону. Велетенські ягоди вже дуже солодкі і їхня вартість із дня на нень стає все нижчою.

Говорити ж про корисні якості кавуна можна дуже довго, оскільки в ньому міститься ціла домашня аптека мікроелементів та вітамінів. Кажуть, що ягода не просто лікує органи травлення, нирки, цукровий діабет, знімає набряки, чистить печінку, покращує колір обличчя, виводить токсини, знижує рівень холестерину в крові, запобігає розвиткові атеросклерозу, заспокоює нервову систему, але й покращує настрій та «заряджає щастям» весь організм.

Відновлювальні роботи у Невицькому замку не почалися через судову тяганину. Про це розповів голова ОДА Геннадій Москаль, передає телеканал М-студіо.

Виявляється, прокуратура Закарпатської області подала апеляційну скаргу на рішення Ужгородського міськрайонного суду про передачу “безхазяйної нерухомої речі – Невицького замку” у власність Кам’яницької сільради Ужгородського району.

Державне агентство водних ресурсів України також виступило проти зведення міні-ГЕС на Закарпатських річках.

Заявили, що це призводить до порушення умов існування водних живих ресурсів. Будівництво об’єктів гідроенергетики на річках незалежно від потужності призводить до порушення умов існування водних живих ресурсів та зміни гідроморфологічного стану русел річок. Про це йдеться в листі Державного агентства водних ресурсів України на адресу Закарпатської облдержадміністрації.

Чому проект гігантського курорту в Свидовці європейці порівнюють зі слоном і радять ставити не на нього, а на “менших коней”

Європейські науковці з міжнародних екологічних організацій проінспектували Карпатський масив Свидовець, де планується звести курорт-гігант, який має бути найбільшим у Карпатах, такий собі ще один Буковель, але вдвічі більший, пише Укрінформ.

Природа тут – унікальна, і забудова такого масштабу може призвести до незворотніх змін. Власне, апелюють європейські екологи (примітно, що усі вони родом із гірських країн – Австрії, Швейцарії, Франції, де є досвід із розвитку схожих територій) до центральної влади та місцевого населення. Увагу перших осіб країни звертають на те, що Карпати – це всього 4% території країни, і тут треба господарювати дуже акуратно, враховуючи прогнози на майбутнє. А вони наразі такі, що в горах води меншатиме, як і снігу, тому курорти-гіганти, як запланований у Свидовці, не матимуть успіху. Також акцентували на двох десятках листів, які міжнародними еко-організаціями були направлені до українського уряду і на жоден з яких не було отримано відповіді, як належить. Ну, а жителям цих гір радять звернути увагу на те, що з великим проектом до них у глибинку прийдуть не тільки великі гроші, але й чималі еко-проблеми: нестача води, зміна навколишнього середовища й відтак, життєвого устрою. Разом із тим, науковці зазначили, що розуміють – цей регіон треба розвивати. Найкращий спосіб, як це можна зробити, радять, – це освіта місцевого населення з акцентом на ремеслах та зеленому туризмі. Це те, що справді якісно змінить життя місцевих людей і не позначиться на природі.

Ужем усе частіше розгулює чорний лелека. Його часто можна помітити у воді. Там пернатий ласує впійманою здобиччю.

У столиці Закарпаття птах оселився ще кілька років тому. Із того часу повертається до гнізда щовесни. Птах дуже рідкісний. За приблизними підрахунками в Карпатах нараховується всього близько 200 пар цього виду. Чорний лелека уникає цивілізації і живе не біля людських будинків. Цей, скоріш за все, мешкає десь у Боздоському парку, більше ходить у воді, ніж на березі.

zakarpatpost.net