Відомі артисти зіграють у п’єсах, написаних підлітками Авдіївки та Чопа. ВІДЕО

На втілення вистави в акторів та актрис було лише п’ять днів. За такий самий час 20 підлітків зі сходу та заходу написали 10 коротких п’єс

Олексій Вертинський, В’ячеслав Довженко та інші відомі актори країни об’єдналися на одній сцені, щоб зіграти у п’єсах, написаних 20 підлітками з Авдіївки та Чопа. Вони – учасники соціально-культурного проекту “Class Act. Схід-Захід – 2018”. Глядачі побачать виставу у вівторок, а сьогодні кореспондент “5 каналу” побувала на прес-показі, передає 5 канал“.

Як команда готується до прем’єри – далі в сюжеті:

Актори та режисери наполегливо репетирують майже без перепочинку. Адже на втілення вистави в них було на все про все п’ять днів. За такий самий час 20 підлітків з сходу та заходу написали 10 коротких п’єс, які мають зіграють на сцені артисти. Зірка фільму “Кіборги” В’ячеслав Довженко до проекту долучається вже вдруге.

Каже, для нього це акторський виклик:”Це такі трішечки спартанські умови, коли ви спонтанно збираєтеся і швидесенько, як у студентські роки, щось наметали-наметали, нитками позшивали – і гоп! І це виходить якийсь такий театральний процес цікавий”.

Проект “Class Act. Схід-Захід” в Україні реалізують третій рік поспіль. Цьогоріч у пошуку героїв команда проекту вирушила в прифронтове місто Авдіївка та в найзахідніше місто країни – Чоп на Закарпатті. Саме там, у місцевих школах, вони відібрали юних драматургів.

Серед тем, які хвилюють підлітків – проблеми насильства в сім’ї, втрати близьких, фемінізму та навіть питання сексуальних меншин. Акторка Аліна Скорик розповідає, – юні сценаристи дуже відповідально долучалися до постановок своїх творів на сцені.

Впевнена: “Теми, які пишуть діти, дорослі – не напишуть драматурги. Коли ми зустрічаємося, працюємо над п’єсою, вони дуже позиційно озвучують свої ідеї. І ти розумієш, що це вже такі сильні особистості”.

Один з режисерів проекту Дмитро Захоженко ділиться – часом зрозуміти задум п’єси юних драматургів доволі складно: “Десь вони нелогічні, десь вони рубані, десь вони не закінчуються, десь абсолютно якісь спонтанні події відбуваються. Але це дуже класне випробування, дуже класний пазл, який складно скласти”.

Кураторка проекту, сценаристка Наталія Ворожбит розповідає, – головна мета проекту насамперед – налагодити діалог між жителями сходу та заходу, і зруйнувати будь-які культурні стереотипи та кордони між ними.

Запевняє: “Зустрічаючись, ці діти змінюють думку один про одного. Та й узагалі, в них розширюється свідомість після таких проектів”.

Class Act. Схід-Захід

Прем’єра вистави за творами підлітків відбудеться вже у вівторок на сцені Національної музичної академії.

Ірина Сисак, Сергій Клименко

zakarpatpost.net