За що закарпатці не полюбили чорного лелеку

Ужем усе частіше розгулює чорний лелека. Його часто можна помітити у воді. Там пернатий ласує впійманою здобиччю.

У столиці Закарпаття птах оселився ще кілька років тому. Із того часу повертається до гнізда щовесни. Птах дуже рідкісний. За приблизними підрахунками в Карпатах нараховується всього близько 200 пар цього виду. Чорний лелека уникає цивілізації і живе не біля людських будинків. Цей, скоріш за все, мешкає десь у Боздоському парку, більше ходить у воді, ніж на березі.

У нашому краї про чорних лелек існує цікава легенда. Згідно з нею, чорний пернатий, подібно до білого родича, хотів гніздитися у селах на дахах закарпатців. Але колір його пір’я  сприймався місцевими як недобрий знак. Тому люди намагалися позбутись небажаного гостя. Чорний лелека образився і до сьогодні уникає зустрічі з людьми.

Гніздиться він у відлюдних місцях, у лісах поблизу рік, озер і боліт. Гніздо будує на високому дереві із товстих гілок. Якщо чорного лелеку не турбувати, то він використовує своє гніздо багато років.

Цікаво, що на земній кулі нараховується всього 17 видів лелек. У нашій країні живуть два види: білий і чорний, при чому обидва зустрічаються на Закарпатті.

Зимують лелеки в Африці і в Південній Азії, куди відлітають у вересні-жовтні. Повертаються в березні.

Донедавна вважалося, що у лелек немає голосу, але виявилося, що це не так. Просто вони дуже рідко ним користуються. Крім того, пернаті видають звуки, клацаючи дзьобом.

Лелеки надзвичайно корисні. Вони живляться не тільки комахами і жабами, але й ефективно борються з отруйними зміями, наприклад, з гадюками, які їм дуже навіть до смаку.

zakarpatpost.net