Як лікувати ужгородські хворі каштани

Про  у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» розповіла декан біологічного факультету УжНУ Ярослава ГАСИНЕЦЬ.

Хворі каштани в Ужгороді. Про це відомо багатьом, але дієвих методів лікування дерев ніхто не застосовує. Чи можна їх врятувати? Якщо у великих містах дерева лікують арбористи, то в нас про таке не чути.

Боротьба з шкідником, який вражає каштани, можлива двома способами: висаджуванням нововиведених сортів, стійких до уражень шкідника, та введенням у стовбур лікувальних препаратів, які пригнічують розвиток шкідника. Однак останній метод є доволі дорогим задоволенням, зокрема в Словаччині річний комплект ін’єкцій для невеликого скверу коштує понад 4000 Євро. Втім значно зменшити вплив шкідника можна, повністю прибираючи та знешкоджуючи вражене опале листя. Регулярні подібні заходи дають ефект, однак не 100%.

Чи взагалі каштани – кращий варіант міських насаджень для Закарпаття? Чи може їх варто замінити на якісь карпатські дерева?

Каштан, незважаючи на його неаборигенне походження, є унікальним деревом для озеленення населених пунктів, оскільки є рекордсменом зі вбирання та затримки шкідливих викидів у повітря, особливо враховуючи великі розміри крони. Утім, у центральній Європі дійсно сьогодні починає переважати тенденція використання для озеленення аборигенних (місцевих) видів дерев, однак різних їх форм. Така думка є дуже слушною і, очевидно, подібна практика повинна бути застосована і при озелененні нашого міста.

zakarpatpost.net