АНОНС. Зсуви, паводки, засухи… Чому природа мститься закарпатцям

Еколог Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК розповіла про  пластикові ріки, ужгородських лебедів та екологічну ситуацію в області, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Обкладинка свіжого номера закарпатської газети «НЕДІЛЯ»

На Закарпатті, яке сам Бог нагородив райською природою, на жаль, існує ряд проблем, пов’язаних із довкіллям. Крім того, на територію посягають ще й люди, яким байдуже її майбутнє, намагаючись то спорудити в заповідних місцях туристичні об’єкти, то поставити на ріках Смарагдової долини міні-ГЕС. Загалом загроз нашому краю багато. Тож природа часом не витримує такого тиску і нагадує про себе зсувами, паводками та вітровіями.

Отже, які існують на Закарпатті екологічні проблеми, що відбувається з лісами та водоймами, до чого може призвести втручання в екосистему недобросовісних забудовників? Про це та інше у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» під час наших «Недільних бесід» розповіла кандидат біологічних наук, еколог, співголова Форуму екологічного порятунку Закарпаття, експерт-еколог ГО «Екосфера» Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК.

– Чому на Закарпатті «зацвітають» річки та озера? Це – екологічна проблема чи звичайне явище?

– «Цвітіння» води в озерах або у водосховищах, на річках, де побудовані МГЕС, – це сигнал того, що вода забруднена біогеном. Це і стічні води, наприклад, з каналізації, і змив ґрунтового шару з полів, якщо поблизу є рілля. Це дуже негативне явище, яке призводить до стрімкого зменшення кисню у воді, особливо зі зростанням температур атмосферного повітря. У гірських річках, які є добре протічними, такого явища практично немає. Однак останнім часом ужгородці звертають увагу на потемніння води в Ужі через заростання річки водоростями. Це – нормальне явище, яке відбувається через падіння рівня води. Зараз річний стік у Карпатах трішки збільшився, але в сезонному аспекті у нас є дуже тривалі періоди посухи, коли рівень води стає мінімальним. Через падіння рівня води в Ужі ця водорость – уруть – займає великі площі, а річка наче заростає… Ужгородці лякаються тих водоростей, які живуть у воді, бо вода темніє, а раніше нам такого бачити не доводилось. Однак коли рівень води підніметься, на колір вона стане звичною. Тобто «зацвітання» таких протічних річок, як Уж – це не якась інвазія, не щось страшне, а природний процес. Раніше, коли рівень води був вищим, ця рослина просто не мала шансу на виживання.

Зараз у річках та озерах Закарпаття дуже багато пластику. У Інтернеті періодично з’являються фотографії забруднених водойм, встелених поліетиленовим килимом. Чи можна цю проблему якось вирішити? Чи є ймовірність того, що лебедята, коли виростуть, залишаться в Ужгороді?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері закарпатської газети «НЕДІЛЯ».

Купуйте свіжий номер газети «НЕДІЛЯ» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 5 липня.

zakarpatpost.net