Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 6 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

Сьогодні, 6 липня, вранці під час військових навчань на Рівненщині загинули троє бійців 15 окремого гірсько-піхотного батальйону, який входить до складу 128-ї окремої гірсько-піхотної бригади й базується в Ужгороді, ще 9 військовослужбовців поранені.

Двоє із загиблих – мешканці Ужгорода, ще один – із Перечинського району.

Враховуючи розпорядження голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, завтра, у суботу, 7 липня, в Ужгороді, як і в усій Закарпатській області, оголошується День жалоби. На будинках державної влади, органів місцевого самоврядування, державних установ, підприємств та організацій буде приспущено Державний прапор, рекомендовано скасувати проведення розважально-концертних заходів.

Ясен Масарика – дерево, оповите багатьма легендами. Нерідко екскурсоводи розповідають туристам, що свого часу посадив його президент Чехословаччини Томаш Масарик, на честь якого воно й отримало назву. Інші ж запевняють, що біля ясена колись стояла трибуна, з якої Масарик виступав під час візиту до Ужгорода.

Існує ще одна теорія, згідно з якою під його коренями закопано капсулу часу з пророцтвом для міста на найближчі 1000 років. Як би там не було, а могутній розлогий ясен має для столиці Закарпаття важливе значення, а гості охоче фотографуються біля широчезного стовбура, милуються  його кроною.

Більше про дерево відомо місцевому історику,  який добре знається на сторінках минувшини нашого краю.

«Ясен Масарика – пенсільванський ясен, якому понад століття – пам’ятка місцевого значення, що знаходиться на набережній Рошковича, – запевняє Роман Офіцинський.

Після дощів на деяких ужгородських вулицях  ні пройти – ні проїхати. Дощова вода скопичується і утворюються цілі озера.

Тож винахідливі мешканці міста по-своєму вирішили проблему.

На вулиці Одеській, де на проїжджій частині дороги було ціле провалля, його записали будівельними відходами. Подібна картина, до речі, й на інших сусідніх вулицях.

Звичайно, це не вихід, адже дорожнє полотно повинне бути якісним, а бруківка викладена рівно, але принаймні хоч тимчасово питання калюж буде вирішено.

Зі львівських “Карпат” погнали голкіпера Михайла Готру із Закарпаття за підтримку збірної Росії на Чемпіонаті світу-2018

У Львові залишають по собі сліди не тільки роми, але й інші закарпатці

Воротар розмістив кілька фото у instagram із російською символікою та словами підтримки на адресу цієї збірної на Чемпіонаті світу. Також Готра бурхливо відреагував на вихід росіян до чвертьфіналу.

18-річний Михайло Готра грав за юнацьку команду “Карпат”, його профіль залишається на офіційному сайті львівського клубу.

Еколог Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК розповіла про  пластикові ріки, ужгородських лебедів та екологічну ситуацію в області, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».Отже, які існують на Закарпатті екологічні проблеми, що відбувається з лісами та водоймами, до чого може призвести втручання в екосистему недобросовісних забудовників? Про це та інше у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» під час наших «Недільних бесід» розповіла кандидат біологічних наук, еколог, співголова Форуму екологічного порятунку Закарпаття, експерт-еколог ГО «Екосфера» Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК.На Закарпатті, яке сам Бог нагородив райською природою, на жаль, існує ряд проблем, пов’язаних із довкіллям. Крім того, на територію посягають ще й люди, яким байдуже її майбутнє, намагаючись то спорудити в заповідних місцях туристичні об’єкти, то поставити на ріках Смарагдової долини міні-ГЕС. Загалом загроз нашому краю багато. Тож природа часом не витримує такого тиску і нагадує про себе зсувами, паводками та вітровіями.

Вже з 1 вересня на українських автомобілістів чекають нововведення – дороги почнуть розмічати за євростандартом.

Це означає, що смуги стануть вужчими на півметра, повідомив заступник міністра регіонбуду Лев Парцхаладзе, передає “Сегодня”.

Частину траси, що звільниться, планують віддати велосипедистам або громадському транспорту.

За задумом посадовців, вузькі смуги змусять водіїв їхати з меншою швидкістю, а отже знизять ймовірність ДТП. У той же час фахівці з безпеки дорожнього руху побоюються, що все вийде навпаки – стане більше аварій і смертей серед велосипедистів.

Як бути, якщо кухня чи ванна дуже малі? Візуально розширити територію можна, а як помістити необхідне?ьПро це  у прес-центрі закарпатської газети «НЕДІЛЯ» розповіла дизайнер інтер’єру Оксана МАЛЕШ з Ужгорода.

“Маленькі ванни кімнати і кухні – не рідкість у наших помешканнях. Зробити їх візуально більшими – зовсім неважко. Потрібно додати лише світлих кольорів, глянцевих поверхонь, дзеркал. Простір від цього зміниться. А от що стосується раціонального використання площі, то тут я раджу робити акцент на вертикальних деталях. Тобто кухню варто робити до стелі. Верхні ящики можна використати для зберігання того, що потрапляє до наших рук рідко. Також можна використати бокові елементи, задні частини фасадів кухні. Якщо це стосується ванни,то можна встановлювати багаторівневі системи. Для прикладу, внизу розмістити вбудовану пральну машину, а зверху – шафку або полички для дрібничок. Замість дзеркала краще встановити дзеркальну шафу. Якщо приміщення дуже мале, краще відмовитися від ванни і розмістити душову”, – наголосила вона.

Сьогодні для закарпатських правоохоронців пройшли урочистості з нагоди Дня Національної поліції України. 

Поліцейських вітали музиканти духового оркестру Головного управління Національної поліції в Закарпатській області та керівництво.

Після цього поліцейські провели показові виступи, продемонстрували використаня службових собак, щоб знайти зброю в авто і затримати злочинця; як визволяють заручників, затримують грабіжників, протидіють озброєним нападникам, свої навички у бойовому мистецтві. Крім того, сві бажаючі могли оглянути  зброю і спецпристрої, які використовує поліція, транспорт і навіть важку техніку – бойові розвідувально-дозорні машини.

zakarpatpost.net