Нині – православний День закоханих. Що треба робити. Молива дівчат на заміжжя, жінок – на збереження родини

8 липня відзначають православний «День закоханих». У ролі заступників кохання і подружньої вірності Православна Церква вшановує муромських святих Петра і Февронію, що жили на межі 12-13 століть. Святе подружжя пронесло любов і вірність один одному через багато випробувань. Вони прославилися благочестям і милосердям, пише hram.lviv.ua.

Померли святі Петро і Февронія в один день і годину 8 липня (за новим стилю) 1228 року, прийнявши перед цим чернечий постриг з іменами Давид і Єфросинія. Тіла святих були покладені в одну труну.

Згідно з Житієм святих, благовірний князь Петро вступив на Муромський престол 1203 року. За декілька років до цього він захворів проказою, від якої ніхто не міг його вилікувати. У сні князю було відкрито, що це може зробити селянська діва Февронія. Князь полюбив Февронію за її благочестя, мудрість і доброту і дав обітницю одружитися на ній після зцілення. Февронія вилікувала князя і вийшла за нього заміж. Святе подружжя пронесло любов і вірність один одному через багато випробувань. Вони прославилися благочестям і милосердям.

Померли святі Петро і Февронія в один день і годину 8 липня (за новим стилю) 1228 року, прийнявши перед цим чернечий постриг з іменами Давид і Єфросинія. Тіла святих були покладені в одну труну.

Приблизно через 300 років після смерті Петро і Февронія були зараховані Православною Церквою до лику святих.

Історія їх любові детально і барвисто описана у відомій древньоруський “Повісті про Петра і Февронію”.

У цей день у православних віруючих прийнято, передусім, відвідувати храми. У своїх молитвах молоді люди просять Бога про велику любов, а люди старші – про сімейну згоду. Вважається також, що святі Петро і Февронія наводять небесне благословення на молоді шлюбні пари.

Молитва дівчини про заміжжя

О, Всеблагий Господи, я знаю, що велике щастя моє залежить від того, щоб я Тебе любила всією душею і всім серцем моїм, і виконувала у всьому святу волю Твою. Керуй же Сам, о Боже мій, душею моєю і наповнюй серце моє: я хочу догоджати Тобі Одному, бо Ти Творець і Бог мій. Збережи мене від гордості і самолюбства: розум, скромність і цнотливість нехай прикрашають мене. Неробство противне Тобі і породжує пороки, подай же ми полювання до працьовитості і благослови труди моя. Оскільки ж Закон Твій святий наказує людям жити в чесному подружжі, то приведи мене, Отче Святий, до цього, освяченого Тобою, стану, не для догоди бажанню моєму, а для виконання призначення Твого, бо Ти Сам сказав: недобре чоловікові бути одному і, створивши йому дружину в помічницю, благословив їх рости, множитися і населяти землю. Вислухай смиренну молитву мою, з глибини дівочого серця Тобі віддаємо; дай мені чоловіка чесного і побожного, щоб ми в любові з ним і в згоді прославляли Тебе, милосерднаго Бога: Отця, і Сина, і Святого Духа, нині й повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Молитва на збереження родини під час подружньої кризи

Отче Наш, зі смиренням звертаємось до Тебе. Ти нас з’єднав нерозривним таїнством Подружжя і хочеш, щоб ми були вірні цим обітницям аж до смерті. Ми не думали, шо люди, які люблять одне одного, зможуть так взаємно себе ранити. Боже, поспіши на допомогу нашим серцям. Вчини, щоб у щоденних труднощах та випробуваннях наша любов зміцнювалась і дозрівала. Отче, перед Твоїм вівтарем обіцяли ми одне одному взаємну любов і вірність. Дай нам силу, щоб ми могли взаємно одне одному пробачити. Просимо про благодать, щоб ми могли забути всі образи, і вчини, щоб в нашому домі знову панував мир, радість і злагода. Амінь.

zakarpatpost.net