Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 9 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

На Алеї Героїв на Пагорбі Слави сьогодні в Ужгороді поховали загиблих під час навчань на полігоні біля Рівного військовослужбовців служби за контрактом командира мінометної батареї капітана Валерія Тимофійовича Тихоновського та старшого навідника 1 мінометного взводу мінометної батареї Дмитра Олеговича Власова.

Про це повідомила прес-служба ужгородської міської ради.

Прощання з бійцями відбулося біля Закарпатського обласного музично-драматичного театру ім. Братів Шерегіїв, там відправили панахиду, квіти до трун поклали військові – колеги загиблих, рідні, знайомі, голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто, Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, дуже багато містян.

Траурна процесія пройшла пішохідним мостом, вулицею Корзо, площею Жупанатською, на цвинтарі Кальварія пролунав військовий салют.

Старожили такого на Ужі не пригадують. Річка заселена багатьма видами рідкісних пернатих.

«За мойої тямки такого не було, аби на Ужі жило так много всякої живності, – каже закарпатській газеті «НЕДІЛЯ» 85-річний ужгородець Михайло Ковач.

Чоловік прийшов до води, аби нагодувати зерном качок, далі – іде до голубів. Зізнається, що така прогулянка йому приносить велике задоволення, додає сил.

«Позераю на них і хочеся жити», – стверджує він.

Ужгородською місцевою прокуратурою скеровано до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні щодо умисного вбивства 20-річного мешканця Житомирської області (ч. 1 ст. 115 КК України).

Про це повідомляє прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Як повідомив заступник керівника Ужгородської місцевої прокуратури Віктор Кузан, в ході досудового розслідування встановлено, що на початку квітня поточного року, 22-річний житель Дніпропетровської області,  перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, в одному з гуртожитків с. Минай, Ужгородського району чотири рази вдарив кухонним ножем потерпілого та втік з місця події.

Юнак, від отриманих травм, загинув на місці. Обоє хлопців працювали на одному з підприємств Ужгородщини.

Колись давно, коли сексу в Радянському Союзі ще не було, у моєму рідному селі Довге, що на Іршавщині, яке нараховує майже сім тисяч жителів, жили-були дві «рожеві» жіночки. Чим вони займалися у хаті однієї з них, де періодично закривалися, ніхто не знав, але про те, що вони нетрадиційної орієнтації, говорили всі, пише закарпатська газета «НЕДІЛЯ».

Точніше, не так говорили, як знали про це. Знали та й знали – ніхто ніколи тих жінок не ображав, не обмежував у правах, не принижував, не дивився на них криво чи з підозрою. Сільська суспільна мудрість вища того, щоб заглядати у ліжко до ближнього. Хто з ким спить, хто чим займається у своєму ліжку під своєю ковдрою – то його особиста справа. Хоча знати про особисті уподобання членів громади ніхто нікому теж заборонити не міг. Тому і поєднувалися у житті нашого села (та і кожного українського села) непоєднувані речі: сексу не було, а діти народжувалися; про гомосексуальні стосунки ніхто не знав, а про лесбіянок і геїв говорили; подружні зради засуджувалися, але село жило в очікуванні чергового скандалу…

Багато наших земляків люблять, щоб у хаті було гарно, у всякому разі, краще, ніж у знайомих, які приходять колядувати, їсти паску, чи просто випити кави або 50 грамів.

Зазвичай перед знаменними подіями наші земляки скуповують і килими, і меблі, і багато одягу. Показуху у нас  дуже люблять.

Значна частина кран трудиться за кордоном на заробітках, тож дружини заробітчан після повернення додому благовірних нерідко скликають подруг, аби похизуватися покупками чи подарунками, привезеними чоловіками з далеких світів, найчастіше – з Чехії. Але представниці слабкої статі на сезонні роботи їздять також. І при цьому працюють багато, як справжні чоловіки. Наші жони – не лише файні, але й витривалі, винахідливі та фізично сильні.

Найбільше їм подобається демонструвати свої кулінарні таланти. Якщо гостей немає, то вони фотографують наїдки і виставляють знімки в Інтернеті, мовляв, хай інші дивляться і заздрять. А своїх чоловіків навіть прагнуть нагодувати до смерті.

Укрзалізниця має намір цього літа запустити поїзд Мукачево–Будапешт. Для цього розпочато відповідні роботи з реконструкції та ремонту колії на станції Мукачево та дільниці Мукачево – Чоп.

«Маємо намір закінчити роботи до кінця липня і одразу ж запустити перший рейс. Нагадаю, цей поїзд буде курсувати європейською колією, ширина якої 1435 мм. Українська залізниця не експлуатує поїзди для такої колії. Тому будемо використовувати рухомий склад наших угорських колег», – повідомив у Facebook в. о. голови правління ПАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов.

Верховна Рада заборонила розміщення реклами на опорних та інших елементах контактної мережі на засобах та обладнанні зовнішнього освітлення.

За відповідний законопроект (№3454) про внесення змін до закону України “Про рекламу”, що стосуються використання окремих елементів благоустрою та контактної мережі при здійсненні рекламної діяльності, в цілому проголосували 226 народних депутатів на вечірньому засіданні 3 липня.

Закон забороняє розміщення реклами або рекламних засобів на підтримуючих, опорних та інших елементах контактної мережі, а також на засобах та обладнанні (в тому числі на опорах) зовнішнього освітлення.

Сьогодні все більше говориться про здорове харчування. Але далі розмов справа рідко коли заходить.

Закарпатці об’їдаються шкідливою жирною смаженою їжею, яка вважається традиційною у нашому краї, ласують продуктами швидкого приготування та інтенсивно набирають кілограми, а відтак – є постійними пацієнтами лікарів та клієнтами аптек. Звісно, не всі, але багато хто.

Тож сьогоднішнім гостем прес-центру закарпатської газети «НЕДІЛЯ» є дієтолог Альона НЕКРАХА. Вона розповіла про те, що їсти не бажано, які продукти є найбільш корисними, як подолати зайву вагу, як впливає на здоров’я фастфуд та багато іншого.

Міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що не менше 9 млн українців щороку виїжджають за кордон на сезонні роботи.

Такі цифри він озвучив під час вступного слова на відкритті проекту Міжнародної організації праці “Інклюзивний ринок праці для робочих місць в Україні”, пише “Укрінформ”.

“На сьогоднішній день трудова міграція в більшості носить сезонний характер. У цьому процесі, за нашими оцінками, беруть участь до 9 млн українських громадян щорічно”, – зазначив Рева.

zakarpatpost.net