Закарпатський дієтолог розповіла, як потрібно правильно харчуватися влітку

Сьогоднішнім гостем прес-центру закарпатської газети «НЕДІЛЯ» є дієтолог Альона НЕКРАХА.

Починаються літні пікніки. Від чого варто відмовитись? Які страви можуть бути небезпечними?

Передусім від продуктів, які швидко псуються. Є такі, що псуються вже тоді, коли ми до лісу чи річки навіть доїхати не встигли. У першу чергу, це майонезні салати, різні тортики, вживання яких на природі загрожує дуже серйозними отруєннями, м’ясо, риба, тож шашлики краще везти з собою тоді, коли вони замариновані вдома. Добре мати з собою сумку-холодильник. У той же час найкраще запаковуватися овочами, фруктами, ягодами. Також на природі не варто захоплюватись смаженою їжею, що приготована на багатті. Вона не є корисною, особливо жирне і пересмажене м’ясо. Загалом з шашликами зі свинини потрібно бути дуже обережними.

Літнє меню має відрізнятися від зимового?

Звичайно взимку нам холодно і хочеться чогось більш жирного, багато хто набирає вагу. Також взимку немає в такій кількості, як влітку овочів, хоча їх обов’язково треба вживати. Тому я завжди пропоную робити заготовки – але не маринувати продукти, адже в консервації нічого корисного немає, а лише поєднання оцту, солі та цукру в банці, що дає в кишечнику потім ефект бомби сповільненої дії. Таке їсти можна в дуже мінімальній кількості. Овочі, ягоди та фрукти найкраще заморожувати. Не варіть варення! Не знищуйте корисні властивості продуктів! Не засипайте їх цукром! Просто складіть їх у морозильну камеру. Вони володітимуть такими ж якостями, як і свіжі. Таким чином потім можна насолоджуватися всю зиму і броколі, і цвітною капустою, заморожувати можна навіть запечені помідори, баклажани та перець. Практично всі овочі піддаються заморожуванню.  І вони дуже смачні. Таким чином на вашому столі завжди буде літо. Тому заготовляти продукти потрібно вже.

Багато хто з закарпатців на період відпусток  збирається за кордон. Що можете порекомендувати любителям екзотики? Чи потрібно налягати на заморські страви?

Однозначно, що ні. Ви вдома не впевнені, що подадуть у ресторані, а там – поготів. Крім того, є категорія продуктів, що відноситься до делікатесів, та не є при цьому корисною і деякі навіть є токсичними. Наприклад, молюски. Вони чистильники води і їх ні в якому разі  у великій кількості їсти не можна. Якщо ж говоримо про павуків та інших комах, то тут взагалі про вживання й мови не може бути. Особисто я б навіть не куштувала їх. Я – не ворог власному здоров’ю! Але кожна людина питання дегустації наїдків повинна вирішувати сама для себе особисто. Якщо вже дуже хочете спробувати, то обов’язково беріть із собою препарати, які швидко нейтралізують дію сумнівних продуктів.

zakarpatpost.net