Новий курорт на Закарпатті може знищити унікальну природу, – екологи

Будівництво великого гірськолижного комплексу в карпатському Свидовці може призвести до незворотних змін в регіоні.

ФАКТ. На Закарпатті планують побудувати аналог Буковеля – гірськолижний курорт Свидовець. Чиновники заявляють, що новий курорт світового рівня, який буде в 4 рази більше Буковеля, зможе залучити в Україну іноземних туристів. Для забезпечення роботи курорту планують побудувати десятки готелів, кафе і навіть аеропорт, пише etcetera.media.

ЕКОЛОГИ ПРОТИ. Для реалізації проекту планується вирубати 650 гектарів лісу в одному з наймальовничіших куточків нашої країни. Українські та іноземні екологічні організації б’ють на сполох, заявляючи, що забудова такого масштабу зашкодить всьому регіону. Будівництво курорту-гіганта може вплинути на зникнення унікальних тварин, рослин і навіть привести до зникнення водних ресурсів.

СУСІДИ ТУРБУЮТЬСЯ. За оцінкою екологів, проект може привести до незворотних природних змін в регіоні. За словами еколога Тимура Бедернічека, угорські вчені зацікавилися оцінкою впливу проекту на навколишнє середовище, оскільки турбуються про обміління річки Тиси. Угорський уряд навіть направив лист в Україну з вимогами офіційних пояснень щодо проекту.

ЩО У ПІДСУМКУ? Світові організації закликають Україну відмовитися від планів з будівництва курорту в Свидовці. Натомість пропонують зайнятися розвитком в цьому регіоні зеленого туризму. На даний момент в профільних міністерствах відмовчуються, а екологічне співтовариство тим часом активно долучається до процедури оцінки впливу на навколишнє середовище. Вирішальне слово буде за Міністерством екології.

zakarpatpost.net