АНОНС. Де ховаються 42 ужгородських привиди?

Журналісти газети «Неділя Закарпатські новини» спробували їх знайти

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Про привиди в Ужгороді багато говорять, але чи хтось їх бачив – невідомо. Тож журналісти закарпатської газети «Неділя Закарпатські новини» вирушили на пошуки цих загадкових створінь.

Замкові примари

Про те, що Ужгородським замком ночами блукає Біла діва – мало хто не чув.

На запитання про потойбічні сили у замку музейні працівники тільки посміхалися, говорити щось конкретне ніхто не хотів. Тільки одна з хранительок давнини зазначила, що дехто з туристів зізнавався, що бачив білу тінь.

Чия вона – пояснює знавець  таємниць минувшини, фольклорист Іван Хланта.

Він стверджує: існує легенда про те, що кімнатами блукає Біла діва. Невипадково їх у замку 40… як сорок днів посту, сорок днів ходіння душі після смерті землею. За словами літературознавця, оповідка підкріплена й історичними даними, адже відомо, що в XVII сторіччі володарем Ужгородського замку був капітан Другет, у якого була дочка дивовижної вроди. Та так сталося, що польські війська на чолі з графом Любомирським вирішили напасти на наші землі. Один з воєвод переодягнувся в цивільний одяг і вирушив на розвідку Ужгородом. Випадково він зустрівся з дочкою графа. Дівчина настільки закохалася в нього, що ладна була на все, лише б догодити чоловікові. Вона видала супротивнику важливу таємницю – як захопити замок, наголосивши, що проникнути в укріплення можна через підземний хід. Коли батько дізнався страшну правду, він іще встиг зарадити трагедії – вчасно провів військову операцію і зупинив та розгромив поляків. Однак зраду своїй дочці він пробачити не зміг, тому наказав живою замурувати її у замкову стіну. Там вона й померла, а після  смерті, шукаючи спочинку та спокути блукає у своїй білій сукні палацом, простягаючи руки до людей і ніби благаючи про порятунок. А ще кажуть, що привидів у замку аж сорок.

Отже, чи  бачать Білу діву туристи – невідомо, але історик Йосип Кобаль розповідає ще про один привид.

«Посередині замкового подвір’я привертають увагу руїни першої ужгородської церкви. Це – храм святого Юрія, який згадується писемними джерелами вже у 1248 році. У той час це була невелика кам’яна споруда, зведена із каменів-увадрів, – наголошує він.

Чи знаєте ви, коли спалили першу ужгородську босорканю? А де це було? А що за примари зривають зі стін картини у колишньому жупанаті? А де знаходилася міська гільйотина?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 13 липня.

zakarpatpost.net