Закарпатський психолог розповіла про 3 найважливіші кроки для того, щоб полюбити та прийняти себе

Три сходинки до того, щоб відійти від стандартів та прийняти себе справжніми

До психологів іноді приходять люди із запитаннями «чому мене не люблять» або «я не виходжу заміж, хоча й виконую всі рекомендації психологів».

«Яких психологів?» – цікавлюся я. Найчастіше мені розповідають про психологів із журналів.

Ні, я не проти глянцю і психологів із журналів. Але там все занадто шизофренічно: на одному розвороті тобі обіцяють любов та успіх тільки після цієї косметики, на другому – тільки після цього одягу, на третьому – тільки після підвищення самооцінки.

І куди ж вам бігти? На тренінг із підвищення самооцінки або за новими аксесуарами з журналу (я одразу припускаю, що як і у мене, на туфлі та сукню з того ж розвороту у вас немає грошей)? А може, просто піти, намастити очі кремом для верхньої повіки, який повинен бути у всіх, кому вже «за 32», опухнути від алергії та з горя з’їсти всі запаси печива в домі?

Я всіх, хто приходить, підбадьорюю, що вони, мовляв, правильно зробили, що вирішили піти не до віртуального психолога. І ми починаємо тягати цеглу і бетонні плити. Звісно, не в прямому сенсі. Але від цього цеглини комплексів та бетонні плити психічних травм не стають менш легкими.

У жодному блозі не можна дати універсальні рецепти для вас усіх, втомлених від самотності, або від нескінченно порожніх стосунків, або від закоханості в одружених чоловіків. Але дещо у мене для вас є, інакше я не писала би вам цього.

Я вас проведу трьома сходинками.

Перша сходинка – це визнання того, що вам абсолютно не щастить в особистому житті, але ви у будь-якому разі чарівна жінка. На цій сходинці потрібно постояти, щоб визнати своє безсилля перед тайфунами кохання, які проходять повз вас; перед океанами ніжності, які вас не кличуть у свої теплі хвилі. Повірте, ви отримаєте справжнє полегшення, якщо не станете обманювати себе та інших, що вам байдуже, але при цьому чекатимете, сподіватиметеся і віритимете. Ви не в змозі це змінити прямо зараз. Ви безсилі.

Друга сходинка інша. Вона примирює вас із вашою зовнішністю. З вашим колодоподібним тілом, відсутністю талії та шиї (напишіть собі ваші найстрашніші недоліки, які викликають істерику). На цій сходинці ви повинні відчути те, про що йдеться у відомій притчі. Великий садівник прийшов до саду і побачив, що всі квіти зів’яли. Чому?! Чому вони в’януть?! Троянди в’янули, бо вони були з колючками, а хотіли мати такі стебла, як у злаків. Півонії в’янули, тому що вони були розкуйовдженими, а хотіли чіткість ліній пелюсток, як у жоржин. Дзвіночки в’янули, бо були депресивно нахилені вниз, а хризантеми – тому що мали занадто «похоронний» аромат і цвіли пізньої осені, а не як гвоздики – серед літа. Садівник став посеред саду і закричав: «Слухайте мене всі! Якби я хотів, щоб на місці троянд росли злаки, а на місці хризантем – гвоздики, то посадив би злаки та гвоздики. Але я посадив саме вас, тому що саме такі квіти мені потрібні в моєму саду! Я не хочу, щоб ви були іншими. Я люблю вас за розтріпаність, за урочистий пряний запах, за колючки і нахилені вниз голови. Ви всі мені потрібні на своїх місцях і в тому вигляді, який маєте».

Якщо ви відчуєте цю притчу, якщо впізнаєте себе в півонії або дзвонику, то тільки тоді можете переходити на третю сходинку.

Третя сходинка – це бажання щодня жити по-особливому. Тільки один день змінювати у своєму житті – сьогоднішній. Завтрашній зміните завтра. І так щодня. Цьому варто вчитися. І тільки тоді, коли навчитеся, читайте журнали і їхні рекомендації. Можливо, вам допоможуть правила з глянцевого видання, а можливо, вони вам уже не знадобляться. Хоча варто їх іноді переглядати. А вони загалом дуже прості та повторюються у різних варіантах зі статті в статтю.

  1. Більше спілкуйтеся, більше слухайте інших людей і захоплюйтеся вголос їхніми рисами.
  2. Ходіть туди, де не бувають самотні «женихи» – на виставки, в консерваторію, в планетарій або театр. Ходіть для себе.
  3. Виберіть два кольори, які вам пасують, і носіть простий концептуальний одяг – тільки цих двох кольорів. (Боже, навіщо я вам це сказала? Це ж працює тільки в успішних жінок!).
  4. Змініть еталони краси. Ви пишна? Стежте за пишними моделями. Ви худа? (ой, ну хто зараз худий?! Усі вважають себе товстими. Даремно я це написала). Ви непомітна? Захоплюйтеся непомітними зовні художницями, танцівницями та співачками.
  5. Перестаньте виправдовуватися. Особливо перед собою.
  6. Не сутультесь, розв’яжіть свою скутість, більше розмахуйте руками під час розмови та танцюйте перед дзеркалом.
  7. Усміхайтеся знайомим і незнайомим. Усміхайтеся собі, довколишній природі, усміхайтеся трамваям.
  8. Ідіть до психолога та працюйте зі своїми емоціями – почуттям провини, заздрістю, образами.
  9. Роздрукуйте ці поради. Прочитайте їх тричі вголос і порвіть на дрібні шматочки. Ви найрозумніші. Ви можете самі писати поради в глянцеві журнали. А ось полюбити себе і свої недоліки – це завдання на найближчі півтора роки роботи з радісним і веселим психологом.

Ольга Чепур

zakarpatpost.net