Кожному закарпатцю по лікарю: що робити якщо лікарів не вистачає

Три місяці тому закарпатці почали підписувати договори з лікарями. Але в деяких містах знайти лікаря вже неможливо

“Я хочу підписати декларацію з лікарем. Як я можу це зробити?”, – питаю у працівниці реєстратури. “Хмм. Ніяк, – відповіла жінка. – Ми призупинили підпис декларацій”, пише Сегодня.

“А коли відновите?”, – не втрачаю надію приписатися хоч до якогось лікаря. Справа в тому, що кожен українець повинен вибрати собі лікаря. І це потрібно зробити до кінця року.

“Потрібно було раніше записуватися – вже всі лікарі зайняті. Поки нічого невідомо”, – говорить вона. “Але поки ви можете ходити на прийом до дільничного”, – заспокоює жінка.

Схоже, я залишився без особистого лікаря в Каховці. Це невелике містечко в Херсонській області, де я зареєстрований.

Але в Каховці я не живу і лікар мені тут не потрібен. Плюс медреформи в тому, що можна приписатися до будь-якого терапевта або сімейного лікаря в країні. У держави є на моє лікування 370 гривень на рік. І воно віддасть їх тільки лікарю, з яким я підпишу декларацію. Так мало, тому що в 18-39 років людина рідко хворіє. А ось за дітей і літніх держава заплатить лікарю в два-три рази більше. І чим більше у лікаря пацієнтів, тим більшу зарплату він отримає. Я ж замість десятка різних лікарів зможу ходити до одного. І він буде знати про моє здоров’я все.

Головне, щоб медиків вистачило на всіх українців.

Чи вистачить лікарів

Лікарів немає, скаржиться Ігор Супрун. Він працює заступником головного лікаря в Каховському районному центрі первинної медико-санітарної допомоги. Майже всі лікарі центру набрали оптимальну кількість пацієнтів. І в повітрі може “зависнути” 25-30 тисяч людей, які залишаться без лікарів, говорить медик.

Є міністерський норматив і ми не можемо набрати більше. Ми постійно пишемо запити до департаменту на лікарів в штат. Завжди лікарі у нас в запитах в Центрі зайнятості. Але, на жаль, їх немає. Як бути тим, хто не підписав декларації – питання не до мене. Це питання, напевно, до в. о. міністра Уляни Супрун. Ми не можемо взяти більше, ніж можемо”, – пояснює Ігор Супрун припинення підписання декларацій.

Уляна Супрун радить містам і селам запрошувати до себе лікарів. Дати житло, особистий транспорт і надбавку до зарплати. Але ніхто не горить бажанням провести життя в глибинці. Ігор Супрун зізнається: йому самому громади постійно пропонують і житло, і високу зарплату.

Вони до всіх наших лікарів приходили – йдіть до нас працювати, ми житло дамо, зарплату. Я от не хочу – це мій вибір, правда? Громади пропонують, брехати не буду, і умови нормальні дають. Але лікар сам робить вибір, їхати чи ні”, – говорить заступник головного лікаря.

Хоча за кількістю лікарів в Україні достатньо. Якщо співвіднести число терапевтів, сімейних лікарів та педіатрів з цифрами населення, то в норми МОЗ лікарі запросто впишуться. Деякі медики навіть недоберуть. Але є проблема в тому, де ці лікарі. Наприклад, на заході країни докторів більше, ніж на сході, в великих містах – більше, ніж в невеликих.

В цифрах. Чи вистачить лікарів кожному українцю

За даними Центру медичної статистики, в Україні 11 366 терапевтів, 8 775 педіатрів та 14 728 сімейних лікарів.

Педіатр лікує дітей до 18 років – їх в країні 7,6 млн. Тобто, на одного педіатра доводиться 867 людей. Максимум пацієнтів, з якими він може підписати декларації, – 900.

Терапевти обслуговують всіх інших. Українців старше 18-ти у нас 34,6 млн. Оскільки терапевт може підписати угоди тільки з 2000 пацієнтами, то до них можуть приписатися 22,7 млн громадян.

Ще 11,9 млн осіб підуть до сімейних лікарів. Один сімейний лікар може підписати декларації з 1800 пацієнтами. В середньому, він підпише угоди з 806 людьми. Однак такий лікар може лікувати як дорослих, так і дітей – тому він буде конкурувати за пацієнтів з терапевтами та педіатрами.

 
Але більшість лікарів не наберуть максимум пацієнтів – це реально дуже багато, впевнений Євген Гончар, сімейний лікар і секретар Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я. І радить: якщо лікар каже, що набрав максимум – потрібно це перевірити у головлікаря. У нього є звіти про те, скільки пацієнтів у лікарів. За даними Національної служби здоров’я, тільки 200 лікарів набрали ліміт на 20 червня.

Яку зарплату отримає лікар

Від 10 до 100 тисяч. Такий дохід може отримати лікар, вважає Уляна Супрун. Зарплата медика буде залежати від кількості підписаних декларацій.

“Є дві тисячі пацієнтів, половина з них – тариф по 370 гривень, а друга половина пацієнтів – або діти чи літні люди, де тариф майже в чотири рази більше. Можна порахувати – це досить багато коштів на рік. Але лікарю треба ще заплатити за комунальні послуги, зарплату медсестрі тощо. Ми порахували і побачили, що це може бути до 100 000 в місяць, в залежності від того, скільки пацієнтів і які вони”, – пояснила Супрун.

В цифрах. Скільки отримає лікар

Базовий тариф за пацієнта – 370 гривень на рік. На кожну вікову групу застосовується коефіцієнт. Чим частіше людина хворіє, тим більше за її лікування отримає держава.
для пацієнтів у віці 18-39 років буде діяти коефіцієнт 1. Тобто, за них лікар отримає 370 грн;
для новонароджених і до 5 років – 4. Для лікаря це 1480 грн;
для дітей 6-17 років – 2,2. За одну дитину лікар отримає 814 грн;
для людей від 40 до 64 років – 1,2. Це 444 грн;
для старших – 2. За пенсіонерів лікаря покладено 740 грн.

Припустимо, терапевт набирає 2000 осіб. Це люди різного віку. Приблизно 40% з них будуть від 18 до 40 років. 41% – від 40 до 64, і ще 19% – старше 64 років. Це співвідношення відображає реальне число дорослого населення за віковими групами в країні.

Виходить, в рік терапевт отримає 941 200. В місяць це 78,4 тисячі гривень. Але сюди крім зарплати лікаря закладені витрати на аналізи і діагностику, зарплата медсестри і так далі. З 2019 року МОЗ пообіцяв підняти базовий тариф до 450 грн.

Підписати декларацію можна і з приватним лікарем. Йому держава заплатить таку ж суму. Поки в країні тільки 12 приватних медцентрів і лікарів погодилися працювати за деклараціями. Лікар, який оформиться як приватний підприємець, отримає більше вигод, ніж медики в комунальних поліклініках. Справа в тому, що гроші держава буде перераховувати не особисто лікаря, а на рахунок підприємства. В ході реформи, всі центри первинної медико-санітарної допомоги стануть некомерційними підприємствами. Тому дохід кожного лікаря отримає саме медустанова. А лікареві треба буде домовитися з головним лікарем про свою зарплату.

Лікарі самі поїдуть за роботою

Я вам чесно скажу, я сама ще не підписала декларацію ні з педіатром, ні з терапевтом. Навіть в Херсоні ще є проблеми – ми не забезпечені комп’ютерами, програмою для внесення пацієнтів в базу. Коли все увійде в силу і запрацює, лікарі доберуть тих, хто ще залишився без лікаря”, – говорить мені співробітниця департаменту охорони здоров’я Херсонської обласної державної адміністрації. Сюди мене перенаправили з “Гарячої лінії ” Міністерства охорони здоров’я. Хочу з’ясувати, що буде з тими пацієнтами, які можуть залишитися без лікаря в таких містах, як Каховка.

Лікар не може взяти більше пацієнтів, ніж належить, пояснюють в Національній службі здоров’я. Тільки для невеликих сіл відомство може зробити виняток. Але для цього лікар або медзаклад повинні направити НСЗУ запит. А закрити великий дефіцит лікарів можна тільки за рахунок набору нових кадрів.

Саме місцева влада повинна шукати лікарів для своїх лікарень, каже Євген Гончар. Вони повинні зацікавити медика.

А як вони можуть зацікавити? Дати житло, транспорт, дати безкоштовно приміщення, де лікар може працювати як ФОП. Є моделі, як можна заманити лікаря приїхати працювати в невелике село”, – вважає сімейний лікар.

Лікарям буде вигідно їхати в села. Справа в тому, що зарплата лікаря буде прив’язана до кількості пацієнтів. Через велику конкуренцію в великих містах медикам доведеться їхати в села. Там конкуренція менша. І чотири лікарі цілком можуть розраховувати на дохід по 10-15 тисяч гривень в селі з населенням 10 000 осіб.

А медзакладу невигідно залишити частину населення без лікаря. До кінця 2019 го лікарні отримуватимуть гроші і за тих, хто підписав декларацію, і за пацієнтів, зареєстрованих в населеному пункті. За останніх він отримає всього 240 гривень замість – 370-1480 грн. А потім і зовсім не отримуватимуть гроші за людей, з яким не підпишуть декларацію.

1294119Фото: А. Бойко

Тому до кінця року всі українці отримають свого лікаря. Тих пацієнтів, хто залишився без лікаря, тому що його не вистачило, розподілять між працюючими лікарями, впевнений Євген Гончар.
 
Нестача лікарів в селах актуальна не тільки для України. Вона є і в розвинених країнах, зазначає Євген Дьомін, аспірант Національного медуніверситету ім. Богомольця.
 
І децентралізація дає можливість громадам залучити додаткові ресурси для заохочення лікарів до роботи в певній місцевості. Але це не повинен бути примусовий розподіл і направлення, вважає він.

В Україні колосальний дефіцит реальних сімейних лікарів, говорить Святослав Ханенко, сімейний лікар і засновник першої клініки для здорових SQLAB. Просто перейменувати терапевта чи педіатра в сімейного лікаря мало.

Його потрібно якісно навчити і оснастити обладнанням і програмним забезпеченням, а також навчити менеджменту. Тому фактичний дефіцит дуже великий. У розвинених системах охорони здоров’я первинна ланка представлено приватними практикуючими лікарями загальної практики, сімейними лікарями. Там сконцентровано 70% ресурсів в тому числі кадрових, на первинному рівні закривається 80% звернень. В Україні потрібно створити умови для розвитку цього шару, і ринок сам вирішить проблему нестачі кадрів. В українському селах і містечках, за рідкісним винятком, реального доступу до первинної допомоги немає”, – каже Ханенко.

Громадам потрібно шукати, наймати, навчати, оснащувати сімейних лікарів, платити їм конкурентну зарплату, можливо, забезпечувати житлом, додає медик. Такі громади отримають кращу первинну медичну допомогу. І потреба у вторинній та третинній допомозі знизиться в рази.

 zakarpatpost.net