Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 14 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

В Ужгороді триває триденний Петрівський ярмарок.

Відкрився він ще вчора, а закінчиться аж завтра. Утім урочистості пройшли саме сьогодні.

Пісні, танці, різні розваги, музика, усмішки та оздоблення локації  в народному стилі, у тому числі – старовиними меблями, що найбільше приваблювало погляди перехожих.

Дерев’яне ліжко, столи і скрині, колеса та шафи…

Таким було нині місто над Ужем.

Виробники та фермери із різних районів області, а також із Хмельниччини, Івано-Франківщини, Київщини, Тернопільщини пропонували ужгородцям та гостям широкий асортимент власної продукції, серед якої сири, ковбаси, вина, мед, копчена риба, раки і квас.

Також можна було придбати сувенірну продукцію та вишиванки, солодощі.

Голова Перечинської РДА, котрий збив двох жінок, одна з яких померла в реанімації, відсторонений із посади, написав заяву на звільнення, у Київ направлені матеріали на його звільнення.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

У п’ятницю (13.07) близько 22.30 голова Перечинської райдержадміністрації Віктор Олефір, будучи за кермом позашляховика Jeep Cherokee, на вул. Ужгородській у Перечині, скоїв наїзд на двох місцевих мешканок, котрі у важкому стані доставлені в районну лікарню. Одна з жінок у результаті отриманих травм померла в реанімації. Попередня експертиза показала, що голова РДА був п’яний.

Гул моторів, найрізноманітніші мотоцикли, відчуття адреналіну та свободи… Ужгород фестивалить на повну. Крім Петрівського ярмарку нині в місті проходить ще й щорічний Music Avia Bike Ukraine.

Центральними вулицями міста нині їздили довжелезні колони байкерів.

Фестиваль зібрав більше сотні любителів адреналіну та «залізних коней», швидкості та екстриму із  США, Угорщини, Німеччини, Англії, Польщі, Молдови, Білорусі, Росії та різних міст.

Найбільша ріка Закарпаття – Тиса оповита легендами та таємницями, швидка і жорстока, яка, відколи вздовж її берегів оселилися люди, не раз наганяла на них жах своїми руйнівними паводками, але в той же час, зрошуючи поля, була годувальницею. Тиса – найбільша ліва притока Дунаю, що протікає в межах Закарпатської області, Угорщини і Югославії, частково по кордону з Румунією і Словаччиною. Довжина річки 966 км, (у межах України – 201 км), пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Ви колись їли м’ясні солодкі тістечка? А свинину з цукром? Здавалося б, компоненти непоєднувані, але ж ні. Адже багато хто навіть не замислюючись ласував ними, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Справа в тому, що зараз дуже багато десертів роблять із використанням желатину. Із нього жінки готують чимало смачних домашніх десертів, страви з нього користуються популярністю в кафе та ресторанах. Невинний компонент без смаку і запаху допомагає заклопотаним закарпатським господиням приготувати варення всього за 5 хвилин. Закарпатки потім їдять його під час посту і пригощають ним гостей.

В Ужгороді так пересохла річка, що її можна перейти вбрід.

Зокрема, біля площі Пушкіна Уж настільки мілкий, що на 70 відсотків течії видно каміння. Води настільки мало, що там не те, що плавати не реально, а можна ходити руслом, майже не намочивши ніг.

Дуже схожа  ситуація й біля пішохідного та мосту Масарика.

Що ж то за дива відбуваються з закарпатськими ріками? То вони ламають все на своєму шляху, розливаючись руйнівними паводками, то пересихають навіть у період дощів, коли спеки ще навіть і не було.

На закарпатських сайтах упродовж попередньої семиденки вже почали з’являтися фото усміхнених, зосереджених військових, які проходили бойовий вишкіл на Рівненщині; саме Закарпаття долучилося до всеукраїнського святкування річниці утворення поліції. Здавалося, ми увійшли в період гідного відзначення становлення силових структур і маємо, врешті, чим справді пишатися, аж тут… І найбільш прикро, що розслідування причин трагедії, у результаті якої загинули троє закарпатців, а ще дев’ятеро отримали ушкодження, може поставити ще більше запитань. Адже вже лунають припущення про злочинну недбалість чи неприпустиму необережність… Саме той випадок, коли з’ясування усіх обставин може завдати ще більшого болю і розчарувань. А головне – чи додадуть ці висновки більшої віри і готовності матерям довіряти своїх синів війську? Проте було чим засмутитися ще… Хоча дещо все ж додало оптимізму і віри в людей…

Кірпічка в Ужгороді живе своїм життям у всі пори року. Це унікальне місце в Ужгороді є улюбленим серед багатьох місцевих.

Відколи на озері з’явилися маленькі лебедята, сюди часто приходять відвідувачі з різних кінців міста, аби подивитись на пернато-пухнасту родину, сфотографувати  малят із батьками, нагодувати їх і просто насолодитися довколишньою природою та свіжістю повітря. А воно тут справді особливе.

Однак часом трапляються біля озера досить дивні випадки. Хоч волонтери встановили там ще у травні інформаційні таблички з проханням не годувати птахів хлібом, приносять їм овочі та зерно, любителі булочок все одно знаходяться і, незважаючи на застороги, пригощають лебедів та качок продуктом, який їх організм надзвичайно важко перетравлює і який є шкідливим для їхнього здоров’я.

Але й це ще не все…

zakarpatpost.net