Священик розповів про диявола та екзорцизм у закарпатських церквах

Про це газета «Неділя Закарпатські новини» питала отця Василя  МАНДЗЮКА із Міжгір’я, настоятеля храму «Воскресіння ГНІХ» та «Різдва Пресвятої Богородиці», Мукачівської греко-католицької єпархії, який неодноразово побував у АТО у якості військового капелана, разом із земляками постійно порушує актуальні питання.

Чи має значення, які саме молитви під час обряду екзорцизму читати?

Колись був такий відомий на Галичині отець Василь Вороновський. Свого часу він навіть сидів у в’язниці за віру, але навіть у підпіллі за часів комуністів практикував. У нього екзорцизми були написані на папірцях від руки.

Але під час одного з обшуків їх забрали. А люди приходили все одно. Тож що робити? Він узяв молитовник і просто читав Акафіст до Пресвятої Богородиці. І ефект при цьому був такий же, як і під час читання екзорцизмів. Тому головне – віра, внутрішнє переконання. У Святому Письмі як написано? Що казав Христос? «Іди, вийди з нього!» І все. Або інший цікавий епізод, коли Петро зцілив паралізованого хворого при Єрусалимській святині. Що цікаво? Та людина просила не зцілення, а грошей. А Петро сказав жебраку: «Срібла-золота не маю, що можу, те тобі й дам! Іменем Ісуса Христа встань і ходи». Й він пішов. Хоча навіть не прагнув до зцілення. Трапилось диво. Але у таких випадках діє не людина сама по собі, а Бог через неї. А як? Це вже інше питання. Кому який дар Він дав… Існує така історична думка про Григорія Распутіна, чому він потрапив до царського двору.  У російського правителя була хвора на лейкемію дитина. І під час подорожі в Сибір він познайомився з Распутіним, якого на той час уже вигнали з монастиря, але тим не менше, дар зцілювати він не втратив і вилікував дитину. Тобто, що Бог подарував, уже не відбирає.

Нині люди носять освячувати різні речі, навіть гаманці. Що найцікавіше просили освятити вас?

Люди багато що смішного просять освятити. Зараз дійсно освячувати хочуть усе. Є молитва на всякі речі, тож фактично освятити можна багато що. Є молитви на освячення сітей, печі, криниці, транспортного засобу, зброї і багато чого іншого. Коли немає конкретної молитви, то існує «молитва на освячення всякої речі».

 zakarpatpost.net