Як можна карати дитину? Чи можна обійтися без покарань? Думка закарпатського психолога

Суперечливе питання, адже дехто зауважить, що дітей узагалі не можна карати. Та чи можливо виховати зрілу особистість, не разу не покаравши дитину? На думку психологів, покарання — це необхідний процес виховання. Тут важливу роль відіграє усвідомлення його суті, щоб дитина зрозуміла свою провину, а не в тому, щоб виплеснути свої емоції, як це зазвичай трапляється. Як можна карати дитину? Чи можна обійтися без покарань? Та ще багато інших питань, що хвилюють батьків, розглянемо нижче.

Чому діти погано поводяться? Дитина раннього віку поводиться неналежним чином не через те, що хоче вас подратувати. На всі дитячі дії є причини. Найчастіше — або через цікавість, або брак уваги. Наприклад, такий випадок із життя. Малюк, якому щойно виповнився рік, починає з-за столу кидати шкірки мандаринів. Дідусь одразу намагався вдарити по руках, але його вчасно зупинила дружина. Тут стара радянська модель виховання, коли вдарити по руках було швидше, ніж пояснити все детально. Малюкові було цікаво, що трапиться, якщо він кине сміття на підлогу. Якщо в цей час його зупинити фізично, то він уважатиме, що в разі потрапляння шкірки додолу він отримає удар по руках. Це аж ніяк не стимулює розвитку мислення. Діти не можуть мислити наперед. У випадку виникнення подібної ситуації  слід знайти 2 хвилини і пояснити, що шкірка — це сміття, її необхідно викинути до сміттєвого кошика, а на підлозі має бути чисто. Потрібно своїм прикладом демонструвати, як викинути цю шкірку. Ви здивуєтеся, але наступного разу цей малюк понесе шкірку сам до відра. І ця навичка у нього залишиться надалі.

Інша ситуація: вдома гості, усі розмовляють, і тут їх приглушує різкий глухий звук — дитина починає кидати іграшки, намагаючись зробити це якомога голосніше. Причина очевидна — дитина потребує уваги. Невже у цьому випадку не знайдеться інших методів впливу, ніж накричати чи поставити у куток?

Ольга Чепур

zakarpatpost.net