Хочу на море! Де в межах України відпочити закарпатцям? ТОП-5 цікавих місць

Спекотне сонце і календар на стіні, де перегорнута вже практично половина літа, все більше переконують нас у тому, що час їхати на море. Куди податися, якщо Крим нас не чекає, а багатолюдні пляжі Одеси запам’ятались вам ще з минулих років? Все ж хочеться на море?

Пронуємо підбірку з 5 найцікавіших місць, куди запрошує вас мальовнича природа українських узбереж та чиста морська вода, пише vsviti.com.ua.

Арабатська стрілка: Генічеськ, Кирилівка, Щасливцеве

фото: Сергій Анашкевич
Аквапарк у Кирилівці фото: kirillovka.com

Азовське море – мілке і тепле. Його береги із золотими пляжами стануть чудовим місцем для спокійного та комфортного відпочинку. Арабатська стрілка — унікальна піщана коса довжиною в 112 км та шириною від 7 км до 270 м. Весь її східний берег — суцільний пляж біля теплого моря. Кажуть, це найдовший пляж Європи. Місцевість багата на цілющі термальні води та запаси лікувальних грязей. А ще це одна з найчистіших курортних територій України.

Генічеськ. Тюрксько-татарська назва Дженічі здавна позначала місто на кордоні Арабатської стрілки та проливу Тонкий. Дуже тихе, навіть трохи сонне містечко, ідеальне для усамітнення. Тут мало автомобілів та багато зелені, а тому не надто спекотно. У Генічинськ варто поїхати заради мілкого Азова, чистого повітря та смачних корисних фруктів, які тут здавна вирощують. А тим, хто завітає сюди наприкінці серпня, ще й пощастить розважитись на етнофестивалі національних культур, який проводять щороку.

Неподалік Генічеська та менш як за кілометр від озера Сиваш розташувалось село Щасливцеве. Відоме найперше своїм термальним гарячим джерелом. Як виявили недавні дослідження, насправді це величезне підземне озеро із цілющою водою. Попри те, що у селищі немає санаторіїв, люди залюбки займаються самолікуванням місцевою голубою глиною та ропою.

Популярним бальнеологічним курортом є село Кирилівка. Схоже на півострів, воно омивається водами Молочного лиману, який багатий на лікувальні мулові грязі. До речі, Молочний лиман – це також гідрологічний заказник із системою дрібних островів та унікальною «колекцією» фауни. У 2011 в Кирилівці відкрився найбільший в Україні аквапарк, є тут і свій дельфінарій.

Рожеве озеро на Азовському морі

фото: Сергій Анашкевич
фото: ukurier.gov.ua

Справжнє українське Мертве море знаходиться біля села Григорівка Чаплинського району Херсонської області. Дивовижний колір води та чудодійні грязі роблять «Рожеве озеро» унікальною знахідкою для туристів.

Ропа тут насичена цілющими мінералами та бактеріями, тому за лікувальними властивостями не поступається солоним водам відомих курортів світу. На березі кристалики солі відчуваються просто під ногами. Вода із незвичайним рожевим відтінком потрапляє сюди із затоки Сиваш. Вона має властивість виштовхувати предмети на поверхню, тому купатись в озері особливо весело. Місцеві грязі сертифіковані і допущені для використання як лікувальний та косметичний засіб. Туристи, які приїжджають з різних країн, розповідають, що зцілюються від найрізноманітніших хвороб. Тут вам запропонують відпочинок у численних пенсіонатах, садибах, чи дитячих таборах.

Кінбурнська коса

фото: yachts.ua

Як вам поєднання соснових лісів, дикого ковильного степу, грязевих озер і чистого морського узбережжя? Це Кінбурнська коса, що на Миколаївщині – довгий півострів, який одночасно омивається прісними та солоними водами: Дніпра і Чорного моря.

Дикі орхідеї та рожеві пелікани, густий чагарниковий ліс, білосніжні піщані пляжі та солоні озера. Справжній райський куточок, досі незвіданий для широкого загалу. На вас чекають безкрайні морські простори із довгими піщаними пляжами та первозданна природа Білобережжя. Тут ви зможете побачити також чудовий Національний парк «Білобережжя Святослава».

Бердянськ: море, лимани і Сафарі

фото: ivaha
Місцевий аквапарк фото: Visit Ukraine

Якщо ви ніколи не займалися віндсерфінгом, варто спробувати. Місто Бердянськ називають столицею цього захоплюючого виду спорту, коли любителі екстриму за допомогою вітрил підкорюють водну стихію. Тут є яхт-клуб і клуб віндсерфінгу, також можна взяти напрокат гідроцикл або політати на дельтаплані. Азовське море пропонує чудові умови для активного відпочинку.

Тричі на день з шоу-програмою для відвідувачів виступають веселі морські артисти дельфінарію «Немо». Справжньою родзинкою Бердянська є величезний зоопарк під відкритим небом «Сафарі». Тут чудово себе почувають більше як 60 видів тварин, багато з яких занесені до Червоної книги. На території є також красивий розарій.

Лимани та солоні озера, що розташовані поблизу гирла річки Берда, містять унікальні цілющі грязі та мінеральні джерела. Доступ до них вільний для всіх. Інфраструктура міста чудово розвинена. На східному березі Бердянської затоки розташувались близько 200 пенсіонатів, міні-готелів, баз відпочинку та санаторіїв.

Кароліно-Бугаз

фото: karolino-bugaz-otdyh

Кароліно-Бугаз – одне з найбільш екологічно чистих місць на Чорноморському побережжі. Давнє татарське селище, розташоване на берегах моря та Дністровського лиману, сьогодні можна назвати елітним курортом в Одеській області.
Кажуть, тут корисно не тільки купатись, а й просто прогулюватись берегом, приймаючи корисні кисневі ванни. Чиста вода та не надто людні пляжі – все, що потрібно для спокійного відпочинку.

А коли засмагати на піску набридне – всього годину в дорозі – і ви потрапите на екскурсію у легендарну Білгород-Дністровську фортецю.

Надія Понятишин

zakarpatpost.net