Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 18 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

В Ужгороді з’явився перший безкоштовний туалет. Це місце для екстремалів, для тих, хто шукає пригод і любить приплив адреналіну….

Адже унітаз розташовано біля лялькового театру, у самісінькому центрі міста, де завжди людно.

Тож справити потребу і бути непоміченим можна хіба що вночі.

На туалеті ні вікон, ні дверей, ні навіть стін немає…

Справа в тому, що хтось днями унітаз викинув, при чому – прямо з бетоном. Тож із першого погляду складається враження, що його там вмурували.

Як розповіли у газеті «Закарпатські оголошення» зараз наші земляки продають багато побутової техніки, що була в користуванні.

Беззаперечним лідером є мобільні телефони. На другому місці – планшети, ноутбуки і на  третьому – телевізори.

Скажімо, вживаний робот-пилосос коштує від 1500 до 5 тисяч гривень, планшет можна придбати за 800, рацію – за 300-400 гривень, а новий двокамерний холодильник «Зануссі» – за 4800 гривень. Серед пропозицій є справді цікаві. Зокрема, кухонні комбайни, фритюрниці.

Журналісти zakarpatpost.net бачили в Ужгороді всяке, чудасії в нас трапляються на кожному кроці. Але аби хтось прав прямо в центрі міста… такого ще не було!

Прямо біля пішохідного мосту хтось влаштував собі велике прання! При цьому білизну було вивішено акуратно й вона хоч і в трохи пахмурну погоду, але все ж мала можливість якщо не швидко висохнути, то провітритися.

Біля цього дивного видовища проходили тисячі людей і вони задивлялися й цікавилися, хто ж то так любить мити одяг…

На жаль, все частіше готелі, аби отримати з клієнтів більшу плату, “домальовують” собі зірки. Тим часом якість їхніх послуг не відповідає вказаному рівню.

На Закарпатті подібних випадків більш ніх достатньо. Оскільки край туристичний, то гостей намагаються заманити сюди усіма можливими шляхами. Та й деруть із них нерідко “десяту шкіру”.

Тим часом туристи часто нарікають, що незадоволені тим сервісом, який отримали в закарпатських готелях. Мова йде не про всі, звісно, але подібні “домальовувачі зірок” псують репутацію й тим, що працюю чесно.

Закарпатцям давно відомо про жінку, яка плює на перехожих. Її поведінка в багатьох викликає обурення.

Про те, що її помітили знову на вулицях Мукачева у соцмережі написала користувачка Наталія Вагерич.

Згідно з інформацією місцевого водоканалу, в Ужгороді  запаси хлору вичерпаються у другій половині серпня.

Більшість українських міст найближчим часом може залишитися без питної води. Підприємство олігарха Ігоря Коломойського “Дніпроазот”, яке є монополістом із постачання рідкого хлору для очищення води, зажадало від уряду знизити їм тарифи на газ і зупинило виробництво. У результаті заручниками ситуації опинилися 3 тис. працівників підприємства та мільйони українців.

До цього “Дніпроазот” за допомогою схеми з перепродажу аміаку фактично отримував газ від “Укрнафти” за низькими цінами. А коли “Укрнафта” перейшла на відкриті тендери, Коломойський виставив ультиматум: або дешеве блакитне паливо, або українці залишаться без питної води, пише OBOZREVATEL.

Сьогодні Апеляційний суд Закарпатської області розглянув апеляційну скаргу обласної прокуратури щодо повернення на обласний баланс Невицького замку. Колегія суддів задовольнила апеляцію.

Про це повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

Нагадаємо, що в 2010 році Невицький замок був переданий Кам’яницькій сільській раді Ужгородського району з грубим порушенням законодавства як безгосподарне майно. Неодноразові звернення облдержадміністрації з проханням повернути цей унікальний історичний об’єкт Кам’яницька сільрада ігнорувала, у результаті чого під загрозою зриву опинився проект реставрації замку вартістю 11,2 мільйони гривень. Левова частка цих грошей (10,7 мільйонів) має надійти з Державного бюджету України в рамках фінансування проектів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватися за рахунок коштів, отриманих від Європейського Союзу, ще 500 тисяч виділить обласний бюджет.

Дорога на Синевирське озеро схожа на смугу випробувань. Вказівники заросли деревами, старі, вкриті ржавчиною. Тому якщо автомобіль туриста без навігатора, або якщо він не володіє надлюдськими здібностями, до озера не потрапить.

Отже, Народний контроль Закарпаття закликає мандрівників бути уважними і… бажано… помолитися перед тим, як сідати за кермо, аби вищі сили привели їх до точки призначення.

В Ужгороді триває реконструкція  площі Петефі. Уже частина ділянки викладена бруківкою. Крім того, там встановили вуличні ліхтарі. Усі вони гарні, нові, але непропорційно малі у відношенні до самої площі. Хоча світильники якісні, світять яскраво, але використовуються для освітлення однієї з центральних площ, а не якогось двору.

Вони  більше б підійшли для освітлення дендрарію, внутрішнього двору музею Бокшая, або іншої невеликої закритої території.

Ужгород повинен бути гарним і передусім його центральна частина, де багато туристів. Ліхтарі там повинні відповідати розмірам площі.

Більше половини літа пройшло, а його фактично зовсім не було. На Закарпатті вода в річках не прогрівається так, щоб можна поплавати.

Більше того, два рази, у кінці червня та на початку липня в горах області і випав сніг.

Такого літа не пригадують навіть старожили.

Але й це ще не все. Незважаючи на дощову погоду, деякі закарпатські ріки обміліли. Наприклад, Уж. В Ужгороді у окремих місцях його можна перейти вбрід, навіть не намочивши ніг.

При цьому на найближчі дні синоптики дають невтішні прогнози.

Засідання Ужгородського суду щодо справи про підпал Товариства угорської культури Закарпаття, яке мали розпочати сьогодні, 18 липня, перенесли.

Причина – відсутність третього судді. Про це zakarpatpost.net повідомила речниця суду Надія Гейруш.

Оскільки справа, яку інкримінують підозрюваним, є важкою – терористичний акт, – то судове засідання в цій справі має бути колегіальне, за участі трьох суддів. За відсутності такої кількості, його провести не можуть.

Як повідомили нашому виданні в Ужгородському міськрайонному суді, у результаті слідства у справі додалися й інші статті КК України, які правоохоронці інкримінують підозрюваним.

Актору театру імені Марії Заньковецької Олесю Федорченку терміново необхідна донорська кров.

Чоловік потрапив у аварію, коли повертався з Ужгорода, де приймав участь у щорічному зібранні байкерів.

Аварія трапилась 15 липня, на трасі Львів-Мукачево, поблизу села Тухолька. Водій мотоцикла втратив керування транспортним засобом на плямі розлитого мастила, внаслідок чого зіткнувся з зустрічним автобусом.

Зараз у багатьох країнах Європи пропагується здорове харчування, рекламуються екологічно чиста натуральна продукція, рослинна їжа. У нас же звідусіль лунає реклама ліків, чудодійних таблеток, вакцин, які нібито зцілюють всі хвороби, а наші аптеки переповнені клієнтами, які довірливо купують те, що  їм пропонують з екранів телевізорів. Парадокс! Як у області, де стільки мінеральних джерел, термальних басейнів, де карпатська природа сама покликана лікувати душу й тіло, стільки хворих?

Газета «Неділя Закарпатські новини» спробувала розібратись.

Хоч ужгородці і борються за чистоту міста, та сміттярі все одно знаходяться.

Ще у травні минулого року, як повідомляв zakarpatpost.net, на Студентській набережній на деревах з’явилися афіші з написами: «Кидаючи сміття на вулиці, не забудьте хрюкнути».

Враховуючи те, що свиня – тварина несвідома, яка не може за собою прибрати, людям має бути ще більш соромно за те, що вони викидають непотріб під ноги іншим.

Однак зараз знайшлася людина, яка перевершила всі новації та благі наміри борців за порядок. На набережній Незалежності хтось прямо на лавицю висипав тиушонку, прилив її зверху майонезом та щей притряс доашнім сиром (творогом).

І все це поруч зі смітником. Та й біля самої корзини розсипана їжа – роліні з листкового тіста з ягідною начинкою.

Невже не можна було викинути власні недоїдки у спеціально відведене для цього місце? Для чого уподібнюватися тваринам і свинячити на лавицях?

Шкода, що за подібне у нас до відповідальності ніхто нікого не притягає, адже якби хоч раз сміттярів змусили прибирати все місто, мало хто б наважився на таке свинство.

zakarpatpost.net