АНОНС. Кам’яні брили, бетон, залізо, могильні плити… чому Ужгород нагадує кладовище історії

Застарілі радянські звички теперішніх чиновників тягнуть назад закарпатців

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

Зараз дуже модно цікавитись історією, дізнаватися більше про минуле. Але, проходячи повз пам’ятники, встановлені на честь  трагічних подій в Ужгороді, чомусь майже ніхто не хоче біля них фотографуватися. Більше уваги привертають міні-скульптури, кожна з яких таїть у собі не лише нагадування про когось чи щось, але й глибокий філософський підтекст. Але зупинятись на них ми не будемо. Поговоримо саме про пам’ятники. У столиці Закарпаття їх також чимало. Але чомусь більшість із них зовсім непривабливі? Тому закарпатська газета «НЕДІЛЯ» вирішила проаналізувати, для чого в центральній частині Ужгорода встановлюють монументи, обеліски, кам’яні плити, бетонні та залізні скульптури, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Відповідь проста – аби нащадки запам’ятали назавжди про трагічні події, аби елемент архітектури служив їм нагадуванням про нещастя, які пережили наші предки.

Так вчать у школах, так говорять на вулицях, так думають і старі, і малі.

Добре, але ж чому вони мають бути такими непривабливими?

Унікальна родзинка Ужгорода, одна з найкращих у місті площ – Народна, де зібрано перлини архітектури чеського періоду, де облаштовано територію по-сучасному, де знаходиться найкращий у місті фонтан… прикрашено надгробком.

На це диво-дивне задивляються туристи, а маленькі гості питають, кого там поховано.

Мармурова могильна плита біля набережної Незалежності хоч і тимчасова, але вона зовсім не вписується у дизайн площі.

Чому в нас встановлюють нецікаві пам’ятники? А які до цих же події є у світі? Чому вони привабливі? Чому в нас немає скульптур радісним подіям?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 20 липня.

zakarpatpost.net