Від яких продуктів закарпатцям краще відмовитись. Думка дієтолога

Сьогодні все більше говориться про здорове харчування. Але далі розмов справа рідко коли заходить.

Закарпатці об’їдаються шкідливою жирною смаженою їжею, яка вважається традиційною у нашому краї, ласують продуктами швидкого приготування та інтенсивно набирають кілограми, а відтак – є постійними пацієнтами лікарів та клієнтами аптек. Звісно, не всі, але багато хто, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Тож сьогоднішнім гостем прес-центру газети є дієтолог Альона НЕКРАХА.

Які продукти ви вважаєте найбільш шкідливими?

Їх дуже багато. Передусім – загалом усі рафіновані продукти (борошно, цукор, олія), очищені, швидкого приготування. Коли приходить клієнт, я даю список, що саме потрібно виключити з раціону.

А які найбільш корисні у раціоні?

Ті, які містять велику кількість вітамінів, мікроелементів, антиоксидантів. Насправді їх дуже багато, йдеться про те, що дає людині здоров’я. Це – овочі, фрукти, ягоди, листя салату.

Зайва вага – проблема багатьох закарпатців. Що можете сказати про традиційну місцеву кухню? Чи сприяє вона ожирінню. Чи здоровими є більшість закарпатських страв?

Хоч закарпатська кухня дуже смачна, ми виросли на цьому, але основою страв є червоне м’ясо – свинина, яка сама по собі не є здоровою і дуже жирна, а також багато смаженого. Без цього не обходяться місцеві свята. Проте таку їжу дійсно бажано вживати лише на свята, а не щодня. Принаймні потрібно хоча б замінювати шкідливі інгредієнти на більш корисні. Тобто, будь-яку страву можна зробити з дуже шкідливої дуже корисною, якщо постаратися і сильно захотіти.

Як відображається на шкірі швидке схуднення і що робити?

Швидке та неправильне схуднення завжди дуже негативно відображається на шкірі. Вона може стати надто сухою, тонкою, особливо якщо йдеться про моно-дієту. І, звісно, якщо в раціоні не вистачає вітамінів та мінералів, шкіра ще й обвисати може. Я взагалі – противник дієт,  виступаю за правильне харчування, як спосіб життя. Тобто, якщо людина все робить правильно, якщо в раціоні присутні й білки, й жири, і вуглеводи, проблем не буде. Але, знову ж таки, про чудодійні пігулки потрібно забути. Їх не існує! Схуднути швидко не є правильно. Усе повинно відбуватися поступово.

zakarpatpost.net