АНОНС. Які магічні обряди проводили закарпатці та чому відрізали покійникам голови

Демонолог Василь Король про босоркань, забобони та місцеву Лису гору

Обкладинка свіжого номера газети «Неділя Закарпатські новини»

На Закарпатті існують безліч забобонів і лайок. Крім того, чи не кожному відомо про місцевих босоркань, які, як кажуть, живуть переважно в селах і знають масу замовлянь, можуть як допомогти людині, так і нашкодити. Історичні джерела описують  закарпатську відьму Марію Рушковську, яку спалили ще в 1730 році біля першої в Ужгороді церкви, що була на території замку.

Отже, сьогоднішнім гостем прес-центру газети «Неділя Закарпатські новини» є людина, яка професійно знається на магії та закарпатських босорканях – етнограф, дослідник демонології  і народної магії Закарпаття Василь КОРОЛЬ.

Під час «Недільних бесід» він розповів про найцікавіших міфічних істот, у яких вірили та навіть досі вірять наші земляки, лікувальну, любовну  та шкідницьку магію, замкову містику і  багато іншого.

– Передусім розкажіть, будь ласка, що вас наштовхнуло на думку обрати таку неординарну професію?

– Я жив у селі, дідусь і бабуся розповідали різні історії, які траплялися з їхніми предками, переповідали всякі міфологічні сюжети. Вони цікаві як молодшому, так і старшому поколінню. Тож ця любов до непізнаного і загадкового і стала стимулом для того, що я обрав у житті таку стежку.

– Кажуть, що в нашому краї люди настільки люблять різні ритуали, що у деяких селах  навіть по гриби вирушають після того, як прочитають замовляння. Що вам про це відомо?

– Кожен вид господарської діяльності людини пов’язаний був у наших предків із якимось магічними діями. Це ж стосується і мисливців, рибалок, не лише шукачів грибів та ягід. Забобонів справді чимало. Деякі з них дійсно стосуються грибників. Робили це, аби убезпечити свій похід у ліс і щоб повернутися звідти не з порожніми руками.

Кілька років тому ми проводили етнографічну експедицію в Ужгородському  та Перечинському районах. Там вивчали апокрифічні молитви. Існує спеціальна апокрифічна література, яка пояснює подібні речі з позиції на межі міфології та християнства. Скажімо, подані оповідки про те, як Христос подорожував із Петром.При цьому з ними відбувалися певні пригоди, які пояснювали окремі явища. Для прикладу, появу грибів пояснювали тим, що святий Петро їв білий хліб, ламав скибки і кидав їх під кущі і з них виросли білі гриби. Такі ж пояснення є й до інших рослин та тварин. Допитливі діти завжди розпитували щось батьків, дідусів, бабусь, їм розповідали такі історії деякі з них навіть записували.

– На Закарпатті досі існує багато забобонів. Які були найвідомішими раніше, що вам відомо про їхнє виникнення?

– Забобони справді є навіть сьогодні  в кожній професії. Це – неписані певні правила, яким намагаються слідувати, аби діяльність, яку виконує людина, була більш ефективною, мала позитивний характер. Крім того, існують і загальні забобони, які можуть стосуватися будь-кого. Наприклад, чорна кішка, що перебігає дорогу. У цьому контексті вона вважається однією з іпостасей, одним із зооморфних проявів нечистої сили. Відповідно будь-який контакт із нею або з місцем, де вона пробігла, вважалося, може негативно вплинути на людину. Тож коли немає варіанту піти іншим шляхом, люди кидають спочатку камінь, ніби він першим перейшов те місце і забрав на себе весь негатив, і лише так ідуть самі.

Так само, коли дорогу хтось переходить із порожнім відром, мовляв, не поталанить. Або ж інші, навпаки це намагаються перекрутити на свій бік і кажуть, що в порожнє відро більше поміститься, тому це на успіх.

Щодо вуличних забобонів, то люди надають різне значення зустрічі зі священиком або сажотрусом. У сучасному світі такі речі формують і ще більше підсилюють віру в передсуди.

А як захищалися і захищаються закарпатці від негативного впливу темних сил? Який з районів області вважається найбільш пов’язаним з магією? Де найбільше босоркань і чому? Якщо в Києві існує Лиса гора, де збираються відьми, чи є в нашому краї такі місця сили чи ритуальні? Які найстрашніші обряди проводили наші предки?

Про це та багато-багато іншого читайте у свіжому номері газети «Неділя Закарпатські новини».

Купуйте свіжий номер газети «Неділя Закарпатські новини» у кіосках або передплачуйте на своїй пошті!

У продажу із 20 липня.

zakarpatpost.net