Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 23 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

Газета «Неділя Закарпатські новини» завжди дивує закарпатців нечуваними досі вражаючими подіями, які завжди довго обговорюються, які дивують і захоплюють, викликають багато приємних емоцій та залишаються в пам’яті яскравими спогадами.

У рамках святкування 15-річчя газети в Ужгороді проходять зустрічі з відомими людьми, театральні вистави, літературні дійства.

Сьогодні в Ужгородському замку відбувся дев’ятий ювілейний вечір, присвячений творчості нашої талановитої землячки «Режисер  Тетяна Ардо: вечір-імпровізація».

Найбільша ріка Закарпаття оповита легендами та таємницями, швидка і жорстока, яка, відколи вздовж її берегів оселилися люди, не раз наганяла на них жах своїми руйнівними паводками, але в той же час, зрошуючи поля, була годувальницею. Тиса – найбільша ліва притока Дунаю, що протікає в межах Закарпатської області, Угорщини і Югославії, частково по кордону з Румунією і Словаччиною. Довжина річки 966 км, (у межах України – 201 км), пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Довкола назви річки завжди точилося багато дискусій. Походження її назви досі точно не вивчено, але існує кілька гіпотез, описаних у різних джерелах.

Найвідомішою є версія про те, що водойму названо на честь дерева тиса. Відомо, що в Карпатах він зростав ще 180 мільйонів років тому, тож на території нашого краю у сиву давнину були густі ліси тиса ягідного. Це описано  в «Літописі руському». Крім того, в Україні досі залишилися назви, пов’язані з деревом – місто Тисьмениця, село Тисів.

Виявляється, злодії крадуть не лише в чужих, але й у своїх, тобто в тих, хто займається подібною «діяльністю». Хоча це здається і нелогічним, бо навіть серед злодіїв  існує «професійна етика», коли «колег» не чіпають. Але у кожному правилі бувають винятки.  Дивний випадок трапився нещодавно у селі Білки, що на Іршавщині – чоловік, який мав кілька судимостей, вирішив поживитись за рахунок знайомого, поки той перебував у місцях позбавлення волі. Утім хата виявилася настільки вбогою, що вкрасти звідти практично не було що. Тож злодій зважився на ще більш відчайдушний крок, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Усе почалося з того, що Степан просився на кілька місяців пожити до Федора в будинок, але той йому відмовив.

Своє рішення пояснював тим, що минулої зими чоловік уже зимував у нього, однак на Різдво той напився і обморозив собі пальці, через що їх відрізали. Справа в тому, що дім не опалювався, тож чоловік у стані сп’яніння заснув, не розвівши вогонь у грубці, і застудився. У тому, що трапилось, звинувачував господаря, мовляв, не догледів за гостем, навіть обіцяв помститись йому за це. Тож коли наступного разу Степан відмовив знайомому у наданні житла, Федір розсердився не на жарт і запевнив, що про це він ще дуже пошкодує. Інших конфліктів між приятелями не було.

Москаль зивинуватив Супрун у брехні.

– Твердження Міністерства охорони здоров’я, що на Закарпатті є залишки медичних виробів для перитонеального діалізу в кількості 7 457 одиниць, що складає 40,68% річної заявки, – груба маніпуляція, – заявляє Геннадій Москаль. – Загалом озвучені цифри близькі до реальних, але абсолютна більшість із цих медичних виробів, – перехідні трубки, адаптери, затискачі, катетери тощо, тобто витратні матеріали, які необхідні тільки для нових людей, що поступають на перитонеальний діаліз.

18 важкохворим пацієнтам потрібні спеціальні медичні розчини для перитонеального діалізу, а не трубки, затискачі й адаптери. Так, розчину із вмістом глюкози 1,35 – 1,5% є всього 470 мішків, тоді як їхня потреба на серпень – 900 мішків. Розчину із вмістом глюкози 2,25 – 2,5 є всього 445 мішків, тоді як їхня потреба на серпень – 806 мішків.

Вчора, 22 липня, о 21:49 на лінію «102» надійшло повідомлення про аварію у селищі Тересва Тячівського району. На місці автопригоди поліцейські встановили, що, рухаючись по автодорозі «Мукачево-Рогатин-Львів» у напрямку смт. Тересва, 21-річний водій – мешканець села Грушево на мікроавтобусі «Nissan» не дотримався дистанції та допустив зіткнення з автомобілем «Mazda», яким керувала 32-річна жителька селища Тересва. Внаслідок ДТП мікроавтобус з’їхав з дороги у кювет та перекинувся.

У результаті водія мікроавтобуса та неповнолітню пасажирку легковика – 11-річну дівчинку – доставили до лікарні з травмами різного ступеню. Водія «Nissan» освідували. Встановлено, що чоловік перебував у стані алкогольного сп’яніння.

Закарпатці знайомляться всіми можливими шляхами. Ті, хто шукають пару часто намагаються знайти партнера через газети. Зокрема, через рубрику «Клуб знайомств» у газеті «Закарпатські оголошення».

Тож які представники сильної статі цікавлять наших шіковних закарпатських жінок?

Вони не хочуть бачити біля себе партнерів, схильних до повноти, зі шкідливими звичками, зазначають також, що різниця у віці має бути розумною. Чоловік потрібен їм здебільшого працьовитий, із почуттям гумору, що любить дітей, матеріально забезпечений та здоровий.

Цікаво, що як розповіли у газеті «Закарпатські оголошення», через клуб знайомств знайомляться і 18-20 річні хлопці та дівчата, і ті, кому за 60 і навіть 70 років. Однак найбільше оголошень від 40-річних.

У неділю на Рахівщині біля витоку річки Чорна Тиса вперше відбувся фестиваль «Де бере початок Тиса». Розпочалися заходи в смт Ясіня з урочистої зустрічі Геннадія Москаля, керівництва Рахівського й Тячівського районів з дипломатичними представниками країн басейну Тиси. Відтак основні події перемістилися в урочище Околи на висоту понад 1260 метрів над рівнем моря. Про це повідомила прес-служба Закарпатської ОДА.

На Петефі в Ужгороді продовжують викладати бруківку. Вона трьох видів. Нарешті тротуари почали застеляти якісними великими плитами.

Завершити цей етап планується до осені. Слід зазначити, що бруківка дійсно гарна і виглядає надійно. Цікаво також, що місцями з найменшої викладають фігурні елементи, як біля пшохідного мосту.

Також на площі Петефі уже встановлено світильники віличного освітлення, а згодом щей  планується підсвітити фасади будівель.

Чому Гимбу називають череватою горою? Висота гори сягає 1491 метр. Гора цікава і за своєю формою – її вершина схожа на купол та вигнута півмісяцем. Загалом поруч гір багато, всі вони між собою з’єднані. Гимбою можна дійти до ще вищої гори Магура-Жиде, що сягає у висоту 1516 метрів. Але туди мало хто доходить, як, до речі, і до вершини самої Гимби. Хоч уже майже літо, та на схилах ще можна побачити багато снігу. На підйомнику можна піднятися лише до половини маршруту. Видно, через це відчайдухів меншає. Проте все одно людей там чимало.

Чому гора називається саме так, а не інакше, місцеві не знають. Та й це питання взагалі мало кого хвилює. Так звали діди-прадіди, значить, так називатимуть і нащадки.

zakarpatpost.net