Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 24 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

Річка Уж в Ужгороді вкотре у полоні водоростей.

Їх неможливо не помітити, адже вода “цвіте” у центральній частині, неподалік пам’ятника Духновичу.

Багато хто з ужгородців забив на сполох, що це – екологічна катастрофа. Та чи справді цвітіння води свідчить про проблеми з водоймою?

Про це  газеті  «Неділя Закарпатські новини»  розповіла кандидат біологічних наук, еколог, співголова Форуму екологічного порятунку Закарпаття, експерт-еколог ГО «Екосфера» Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК.

Колишній голова Перечинської РДА Віктор Олефір сьогодні відмовився від апеляції у справі про ДТП, у результаті якої загинули дві жінки.

Про це із зали Апеляційного суду Закарпатської області повідомляє кореспондент Громадського радіо.

“На засіданні адвокат підозрюваного Анатолій Качайло заявив суддям, що його підзахисний вирішив відмовитися від апеляції. Адвокат написав про це заяву одразу в залі суду. Олефір її підписав. Апеляційне провадження закрили”, – йдеться у повідомленні.

Сьогодні Угорщина надала Закарпаттю як гуманітарну допомогу партію хлору для очистки питної води. Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

У вівторок на Міжнародному пункті пропуску «Тиса», що на українсько-угорському кордоні, представники уряду Угорщини передали керівництву Закарпатської області партію рідкого хлору, який використовується для знезараження питної води. Ця гуманітарна акція – відповідь на прохання голови ОДА Геннадія Москаля до Генерального консула Угорщини в м.Ужгороді Йожефа Бугайла поставити на Закарпаття рідкий хлор угорського виробництва.

В Ужгороді триває реконструкція не лише площі Петефі. Наразі облаштовується одночасно декілька вулиць.

Як повідомили zakarpatpost.net в Ужгородській міській раді, зараз почалася реконструкція ділянки на перехресті вулиць Олександра Фединця та площі Корятовича в Ужгороді проводиться реконструкція з влаштуванням кругового руху для транспорту.

Проектом передбачається викладення гранітних бордюрів із влаштуванням основи – 40 м,  бордюрів гранітних на межі шумової полоси – 53 м, влаштування зеленої зони кругу площею 88 м. кв. та шумової полоси площею 88 м.кв.

Загальна кошторисна вартість робіт, відповідно до  проектно-кошторисної документації, – 299,171 тис. грн.

26 липня в Ужгороді вперше відбудеться Фестиваль Рівності! Його історія налічує вже чотири роки та десять фестивалей із майже сотнею заходів: виставок, перфомансів, лекцій, виступів.

Як повідомили організатори, фестиваль Рівності – це майданчик для поєднання культури, креативу та соціального активізму, простір та інтерактивна дискусійна платформа для різноманітних ідентичностей. Фестиваль Рівності є щорічною подією, яка об’єднує різні соціальні групи у боротьбі з упередженнями та дискримінацією. Ми прагнемо жити у суспільстві, де існує діалог та відсутнє насильство. Усі разом ми будуємо соціальний діалог в Україні за допомогою мистецтва та дружньої комунікації.

Хустські вчителі обурюються, їм досі не виплатили відпускні, при цьому у районі педпрацівники відпускні отримали ще 1 червня.

До редакції zakarpatpost.net звернулися вчителі шкіл міста над Тисою.

Вони кажуть, що наразі отримали всього половину відпускної суми, при цьому дирекції навчальних закладів наполегливо рекомендують їм мовчати і не «шуміти».

«Скоро закінчаться канікули, 10 серпня ми вже маємо вийти на роботу. А грошей досі немає. Нас «годують» різними обіцянками, вигадують різні причини, чому не виплатили гроші», – кажуть педагоги.

Вони навіть бояться називати свої імена, аби не нарватись на немилість дирекції і не залишитись без роботи.

Заборонити продаж котів та собак в Україні – така петиція з’явилася 19 липня на офіційному сайті Адміністрації Президента. Про це пише УП. Життя.

Автор петицї Максим Панчук вважає, що таким чином можна скоротити чисельність безпритульних тварин.

Наразі триває комплексна експедиція на території Ужгородського замку, під час якої проводиться дослідження легендарної церкви, побудованої у XIII столітті.

Вона була давно зруйнована, а про її наявність раніше лише здогадувались. Вважається, що збудовано її було у 1248 році і називалася вона церквою святого Юрія. Так сталося, що в 1728 році церква згоріла, а на її місці утворилася яма, протягом багатьох років оповита різними чутками.

Організаторами експедиції виступили Ужгородський національний університет, Закарпатський обласний краєзнавчий музей та Закарпатський центр туризму, краєзнавства, екскурсій і спорту учнівської молоді.

«Наразі вивчаємо церкву у замковому дворі, роботи багато. Поки що досліджено лише частину території. Очікуємо сенсаційних знахідок. Зараз знайдено багато скелетів, фрагменти глиняного посуду, уламки кахлів та деякі інші побутові речі, розповів газеті «Неділя Закарпатські новини» координатор проекту, старший науковий співробітник музею Олександр Васильович Дзембас.

На знак пам’яті про закарпатських Ромео та Джульєтту люди назвали село Рокосово, що на Хустщині. Розкинулося воно на трьох горбах Кайта, Сідло і Киригидь – і є одним із найдавніших поселень у нашому краї. Як свідчать археологічні розкопки, люди там жили ще задовгодо н.е. Кажуть, що в 1989 році розкопки відвідав всесвітньовідомий археолог Тур Хеєрдал. Мова йде про Рокосово Хустського району.

Перші поселенці на території села з’явилися у 1300 році, коли ці землі угорський король Андрій ІІІ подарував магнатові Гунт — Позманю. У кінці XIV ст. землі села перейшли у власність Угочанського наджупана і власника Севлюша, а пізніше до феодала Уйгелі, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

zakarpatpost.net