Біля Ужгорода цвітуть магнолії. ФОТОФАКТ

У селі Кам’яниця на подвір’ї одного з туристичних комплексів рясно зацвіла магнолія. Хоч зараз кінець липня, а не травень, та унікальні рослини зачаровують масивними бутонами.

Нагадаємо, що це не перший випадок другого цвітіння магнолій.

У кінці червня на вулиці Вузькій в Ужгороді біля одного з приватних будинків також вдруге в цьому році розквітло плідне дерево.

А на початку липня на проспекті Свободи – яблуня. При цьому поруч із щойно розкритими бутонами можна було помітити урожай – маленькі яблучка, тобто одночасно на одній гілці були і плоди, і цвіт. При цьому яблуками дерево вкрите дуже рясно.

За словами біологів, таке цвітіння як плодових, так і декоративних дерев пов’язане з різкими перепадами температурного режиму і високою вологістю. Його може спровокувати, скажімо, тривалий період засухи, після якого випадають сильні дощі. І тоді у дерев ніби відкривається друге дихання. Починають розвиватися молоді бруньки, з’являється цвіт. Хоча зацвітають не всі бутони, а лише найактивніші. Останні роки почали хворіти каштани, на них рано сохне та опадає листя. І хоча їхнє коріння вже не отримує поживних речовин, дерева деякий час все ще мають певний запас енергії, яку їм нікуди дівати. Тому вони теж можуть зацвісти.

zakarpatpost.net