Для закарпатських ромів планують знайти роботу та зробити їм прописку

Рада старійшин ромів України пропонує створити умови для роботи і соціального розвитку ромів в місцях їх реєстрації в Закарпатській області.

Про це на круглому столі, присвяченому питанням інтеграції ромської спільноти в суспільно-політичне життя України сказав старійшина ромської громади України Георгій Чурон, пише Укрінформ.

“Рада старійшин ромів буде піднімати питання про будівництво якогось житла, створення робочих місць, фермерських господарств по місцю їх проживання в різних районах Закарпатськї області при взаємодії з місцевою владою і координації центральною владою”, – сказав Чурон.

Він додав, що Рада старійшин ромів України пропонує створити робочу групу для вирішення питання про створення умов для прогресу та соціально-культурного розвитку ромів, організації осілого життя в місцях реєстрації ромів на Закарпатті.

Чурон також звернувся до тих, хто здійснював напади на ромів, в тому числі і на родини з кількома дітьми, не чинити надалі таких дій. А всі проблемні питання щодо підозр ромів у протиправних злочинах вирішувати в межах законодавства України.

У свою чергу, уповноважений представник Служби безпеки України Максим Чередник наголосив, що напади на ромів мають замовний характер.

“Є інформація про те, що багато деструктивних проявів по відношенню до ромської спільноти носять замовний характер. Тому що не можуть, як наприклад у Львові, група осіб 1996,1993 року народження так організуватися, знайти всі засоби і так здійснити цей напад. Тим більше, що ця структура аналогічна з тією, які знаходяться в Російській Федерації, прослідковуються закономірні речі”, – сказав Чередник.

Він наголосив, що Служба безпеки всіляко сприяє Національній поліції у роботі над цією справою. Втім, за його словами, проблема має набагато ширший характер.

“Ворог не зміг взяти Україну в лоб, він отримав достойну відповідь на сході країні, і зараз шукає як розхитати ситуацію в Україні з різних сторін, і в даному випадку шукає самі слабкі сторони. … Зараз були обрані роми. Раніше це були інші національності, проти яких також були випади і провокації. Наша задача – не піддаватися на такі провокації. І розуміти – навіщо і ким це робиться”, – підкреслив Чередник.

Він зазначив, що лише зусиль правоохоронних органів недостатньо, так само як і ініціатив Міністерства культури та громадських організацій. Необхідне бажання самих ромських громад  почати діалог з українською владою і влитися в українське суспільство.

zakarpatpost.net