40-градусної спеки влітку не прогнозується, а вересень буде дуже сухим і нестійким

В Україні, як і у всіх інших країнах світу, продовжує змінюватися клімат. У нашій країні спостерігаються досить незвичні погодні явища – потужні зливи, смерчі, аномальна спека навесні. Прогнозом погоди на найближчі місяці з «Укрінформом» поділилася доктор фізико-математичних наук в області метеорології, професор, заслужений метеоролог України Вазіра Мартазінова.

– Розкажіть, будь ласка, в чому особливість вашої професії і ваших відкриттів?

– Я не синоптик, я вчений-фізик атмосфери, метеоролог, який створює фізико-статистичні моделі довгострокового прогнозу погоди і складає такі прогнози.

Синоптики – це інженерний склад Гідрометцентру, який складає короткострокові прогнози на 3-5 днів за методами і моделями прогнозів погоди, які створюються вченими-метеорологами в Українському гідрометеорологічному інституті (УкрГМІ).

Довгострокові прогнози погоди – це наукові дослідницькі прогнози, тому вони складаються тільки у відділі довгострокового прогнозу УкрГМІ.

У чому відмінність моїх досліджень від робіт моїх вчителів?

Використовувати аналоги атмосферних процесів видається простим завданням, при цьому взяти інформацію аналогів не вдавалося. Мною був запропонований метод плаваючого аналога, який дозволив мені відкрити двомісячну квазіперіодичність атмосферних процесів у Північній півкулі. Такий підхід відразу дозволив розширити межі передбачуваності атмосферних процесів від 5-7 днів до двох місяців. Це був великий прогрес у метеорології. В результаті мною була запропонована фізико-статистична модель, яка об’єднує погодні умови, котрі існували два місяці тому, і сьогоднішню ситуацію.

Я використовую цей метод двомісячної квазіперіодичності атмосферної циркуляції з 1985 року, з моменту його відкриття. Ця модель застосовувалася в СРСР.

Модель прогнозування щороку удосконалювалася – це велика дослідницька робота. Додатково були запропоновані класифікатори екстремальних синоптичних процесів – були виділені еталони розвитку аномального процесу, таких явищ, як сильні зливи, різке похолодання-потепління, сильний вітер та інші метеорологічні параметри. Такий підхід дозволяє завчасно розпізнати синоптичну ситуацію по Україні.

– Україна відчуває наслідки глобального потепління. У чому причина природних катаклізмів?

– Глобальне потепління є, воно проявилося у 1911 році по всій земній кулі. Зараз воно проявляється сильніше. Підставою для зміни погодних умов є температурний фон. Погода змінюється через циклони та антициклони, які зараз стали меншими за своїм масштабом, але більш активними, тому вони створюють такі надзвичайні ситуації.

Україна знаходиться у більш сприятливих метеоумовах, ніж інші країни. Ті катаклізми, які у нас відбуваються, не є такими частими, як в інших країнах. Останнє, що нас вразило, – це сильні зливові опади наприкінці червня. У Києві наприкінці червня за добу випало 68 мм – це дуже багато і явище рідкісне. Починаючи з 1990 р. зафіксований лише один подібний випадок, коли такі опади доходили до Київської області.

– Чи варто жителям України очікувати на екстремальні погодні умови?

– Останніми роками ми спостерігаємо температурні рекорди. Рекорд – це коли температура тримається тиждень-два. За своїм температурним режимом дуже відрізнялися 2010, 2015 роки. У 2015 році було дуже сухо і жарко, багато врожаю від цього загинуло. Це був дуже аномальний рік. Але погодні умови цих років тепер проявляються в окремі дні кожного року. Наприклад, цього року дуже аномальними були березень, квітень і травень.

Для України нерідким явищем стануть смерчі. При будь-якому перепаді температур – від тепла до холоду і навпаки обов’язково будуть створюватися штормові явища. Для південних регіонів це дуже характерно. Треба бути готовим до цього, тому що ця кліматична дійсність буде зберігатися наступними роками.

Короткострокові прогнози за моделями різних країн, які використовує Гідрометцентр, дозволяють досить надійно прогнозувати екстремальні метеорологічні ситуації, їх треба враховувати населенню для захисту від лиха. До цього потрібно адаптуватися, оскільки частота цих процесів не буде слабшати надалі.

Екстремальність посилюється останнім часом – за різними характеристиками: щодо опадів, температури, вітру. Але різні регіони підпорядковуються різним екстремальним явищам. На Сході – більше засуха, на Західній Україні можуть бути зливи.

Такі активні явища, як сильні зливові дощі, які спостерігалися наприкінці червня і від яких постраждало багато регіонів України, необхідно терміново дослідити. І створити державний проект, який дозволить вивчити це явище і виділити його предиктори для завчасного розпізнавання і надійного прогнозування, щоб люди могли своєчасно захистити своє господарство і себе.

– Якою очікується друга половина літа? 

– У липні катастрофічних умов я не бачу згідно з розрахунком моєї моделі довгострокового прогнозування. В середині місяця температура має підвищитися і буде сухіше. Опади протягом місяця будуть частішими в окремі дні, ніж у попередніх місяцях. На початку третьої декади у східних областях можливі зливові опади. На решті території слід очікувати опади ближче до кінця місяця, вони будуть пов’язані з похолоданням, але не сильним. Наприкінці липня буде зміна погодних умов.

40-градусної спеки влітку не прогнозується, а максимум – 25-28 градусів, в окремі дні близько 30 градусів. Липень протримається у комфортних для населення погодних умовах. В окремі дні, однак, будуть зливові опади.

Характерно те, що температурний режим у середині кожного місяця нестійкий. У липні, в середині місяця, температура підвищиться до 28 градусів, місцями до 30.

У серпні, починаючи з другої половини місяця, будуть відзначатися більш посушливі процеси.

– А осінь? Які сюрпризи вона готує?

– Вересень буде дуже сухим і нестійким, а жовтень – холодним, особливо з другої половини місяця. У другій половині жовтня можуть бути вже заморозки, це однозначно.

Наталія Глушко 

zakarpatpost.net