Податок на церкву, безкоштовна медицина та 100 євро штрафу за поїздку зайцем. Українка про життя у Данії

Середня зарплата данців – приблизно € 3,5 тис., але майже 50% зарплати йде на податки. Про це каже українка Оксана, яка 25 років мешкає в Данії.

Завдяки високим податкам у країні безкоштовна медицина, освіта і церква, бо на неї данці теж податок платять, пише gazeta.ua з посиланням на ictv.

“Податок від половини до одного проценту від твоєї річної зарплати. Це все-таки 300-400 євро на рік. Досить велика сума для деяких людей. Чому ж люди платять цей податок? Тому що завдяки цьому одружитися, похрестити дитину і навіть влаштувати похорони – це все абсолютно безплатно”, – каже Оксана.

Податок стягується для утримування церкви:. Це зарплати священнослужителям, будівництво нових храмів і реставрація старих. Головний парадокс у тому, що данці переважно не надто релігійні, але прагматичні. Хоч у церкву ходять рідко, податок все одно платять. Інакше доведеться вийти з членства церкви, а це не надто розсудливо. Адже тебе ніхто не хоронитиме, або це доведеться заплатити дуже велику суму.

В Данії також є більш звичні податки, але відсоток оподаткування – незвичний і дуже високий. Насамперед це стосується автівок. Податок на придбання машини вищий за її вартість – 150%. Він стягується одразу при купівлі. Таким податком обкладаються дуже дорогі або великі машини, тому данці віддають перевагу простішим автівкам, бо на них податок трохи менший – 105%. Окрім того є ще й інші податки на авто, які водії виплачують регулярно. Це податок на бензин, а ще – на вагу машини.

“Два рази в рік, коли ти купив машину, ти платиш податок на вагу машини. Це теж податок для захисту природи. І він залежить від того, наскільки дорога і важка машина, і наскільки вона забруднює навколишню природу”, – каже Оксана.

Вона радить користуватися і громадським транспортом.

“Метрополітен повністю автоматизований, у потягах немає машиністів, а система оплати дуже зручна. Спеціальну магнітну карточку прикладаєш до автомата на пропускному пункті перед поїздкою і після, система сама вираховує, скільки потрібно зняти грошей. Ціна залежить від довжини маршруту. Зазвичай поїздка в метрополітені обходиться від двох євро. Головне зайцем не їздити, бо значно дорожче обійдеться – більше ніж 100 євро”.

zakarpatpost.net