Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 26 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

За статистикою Закарпаття посідає останню в Україні сходинку за кількістю проданих останнім часом  електромобілів.

Хоча автомобілі майбутнього у світі набувають великої популярності і придбати їх не складає труднощів.

Зокрема, у Львові журналіст газети «Неділя Закарпатські новини» знайшов маленький електромобіль навіть у магазині з продажу телефонів.

Виставлено його у продаж поруч із мобільними, планшетами та скутерами.

Машина розрахована на двох осіб. Але все ж одній людині у такому крихітному транспортному засобі буде комфортніше.

У п’ятницю, 27 липня, українці разом із жителями з різних куточків світу зможуть спостерігати унікальне явище – найтриваліше місячне затемнення сторіччя. Воно триватиме майже 4 години, за цей час Місяць пройде через тінь Землі і отримає червоний відтінок, через це вчені нарекли прийдешнє затемнення “кривавим”.

Затемнення Місяця можна буде спостерігати з 22:30 27 липня до 00:14 28 липня за київським часом. Вчені також підкреслили той факт, що видимість і відтінок супутника Землі, який може варіюватися від цегляного до криваво-червоного, залежатимуть від місцеперебування очевидців. На каналі московського Державного астрономічного інституту імені П.К. Штернберга на YouTube буде запущена пряма онлайн-трансляція, старт якої запланований на 20:00 за київським часом, пише OBOZREVATEL.

Юрій ФАТУЛА –кандидат медичних наук, доцент кафедри хірургічних дисциплін факультету післядипломної освіти УжНУ, практикуючий хірург та цікава людина.

А ще – з-під його пера вийшли три книги про маловідомі сторінки минулого нашого краю. У прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» він розповів про найцікавіших пацієнтів у своїй медичній практиці.

-Пригадую, ще десь у 90-х роках в Ужгороді відбувався футбольний матч між закарпатською «Говерлою» та сімферопольською «Таврією». За годину до початку матчу в лікарню привезли 19-річного гравця «Таврії» в супроводі лікаря і начальника команди. У хлопця була типова клініка гострого апендициту, який потребував термінової операції. Після огляду я про це і повідомив. Начальник команди спитав, чи можливо відправити хлопця літаком назад у Сімферополь разом із командою після матчу (тоді ще Ужгородський аеропорт працював), щоб там його прооперували. Я відповів, що теоретично можливо, але транспортування і час негативно відобразяться на стані пацієнта, він буде терпіти необґрунтований біль, і це неправильно з медичної точки зору. Лікар команди мовчав, а начальник вагався. І як часто буває в лікарській практиці, правильні і людські слова, сказані пацієнтам і його родичам або близьким, позитивно вирішують нестандартні або конфліктні ситуації. Побачивши вагання начальника команди, я сказав їм: «Залиште хлопця у нас. Я віднесуся до нього, як до свого сина, прооперую і виходжу.» Так воно і сталося. Через тиждень за хлопцем приїхав батько з Рівненської області (футболіст був звідти родом) і здоровим і задоволеним забрав додому.

Як засвідчує Йосип Кобаль, у кінці ХVІІІ століття на тодішній Вовняній вулиці знаходились найдавніша початкова школа міста та дитсадок.

Мова йде про сьогоднішню вулицю Духновича.

«На місці будинку №5 діяла і перша постійна друкарня, що належала Карлу Єгеру (почав друкування у 1861 році). У 1907 році друкарню придбав Юлій Фелдеші, який колись сам опанував книговидавничу справу у попереднього власника. Окрім видання і продажу книг Фелдеші виготовляв церковні коругви, ризи, ікони тощо. У міжвоєнний час він активно включився у політичну діяльність, був обраний до Сенату Чехословаччини».

Учора, 25-го липня, нарядом патрульних поліцейських було прибуто на виклик щодо бійки на пл.Кирила і Мефодія в місті над Ужем.

На місці подій одним із учасників подій, 30-річним чоловіком, чинився опір поліцейським та здійснено напад на них. Патрульними було повідомлено про цю подію до Ужгородського відділу поліції, до місця прибула СОГ. Правоохоронцями затримано чоловіка згідно зі статтею 208-ю Кримінально-процесуального кодексу України. За цим фактом відкрили кримінальну справу за частиною 2-ю статті 345-ї Кримінального кодексу України.

На Закарпатті, яке сам Бог нагородив райською природою, на жаль, існує ряд проблем, пов’язаних із довкіллям. Крім того, на територію посягають ще й люди, яким байдуже її майбутнє, намагаючись то спорудити в заповідних місцях туристичні об’єкти, то поставити на ріках Смарагдової долини міні-ГЕС. Загалом загроз нашому краю багато. Тож природа часом не витримує такого тиску і нагадує про себе зсувами, паводками та вітровіями.

Отже, які існують на Закарпатті екологічні проблеми, що відбувається з лісами та водоймами, до чого може призвести втручання в екосистему недобросовісних забудовників? Про це та інше у прес-центрі газети  «Неділя Закарпатські новини» розповіла кандидат біологічних наук, еколог, співголова Форуму екологічного порятунку Закарпаття, експерт-еколог ГО «Екосфера» Оксана СТАНКЕВИЧ-ВОЛОСЯНЧУК.

Зараз ужгородці та гості, які приїжджають на Закарпаття мають додаткові можливості не лише самі подорожувати, але й перевозити з собою автомобілі.Зокрема, поїзд «Ужгород-Київ» №29/30 перевозить і залізних «пасажирів». Скориставшись послугою вагонів-автомобілевозів може будь-хто, додатково сплативши за транспортування автомобіля або мотоцикла.

Це досить цікава і потрібна послуга. Тим більше, що поїзд швидкісний і на ньому за 12 годин можна дістатися до столиці. Умови у вагонах досить комфортні. До того ж постійно з’являються якісь новації.

zakarpatpost.net