Як я була багата – тоді родичі були, а зараз… Я не потрібна

У притулках доживають віку більше 20 тисяч українців

Найбільші моральні страждання літні люди частіше за все переживають, коли наступає момент вирішення майнових та спадкових питань між родичами. Нижче – історії про двох жінок поважного віку, які опинилися на вулиці при живих дітях, передає ТСН.

Валентина Степанівна вже півроку живе в соціальному центрі під Києвом. Напередодні Нового року вона опинилася на вулиці, бо погодилася продати квартиру на прохання доньки та переїхати до неї в Київ. Натомість ніяких грошей від продажу житла в Яготині жінка не отримала, а умови в столиці назвала жахливими. «Я тиждень пробула – ні помила голову, ні помилася сама. Ось дошка з шафи – я на цій дошці, матрасик там. Правда, вона одного разу прийшла, принесла два тістечка. Тим не менше, у нас вийшов конфлікт, я пішла», – розповіла пенсіонерка Валентина Кваснівська.

Образилася на доньку насамперед за те, що вона не покликала її назад. Старенька спершу поїхала до сестри, потім повернулася в будинок, де колись жила, та мешкала просто в під’їзді. Коли замерзла – пішла до сусідки погрітися. Та й зателефонувала до соцслужби. Після того жінка більше місяця провела в лікарні, далі переїхала в притулок, за проживання в котрому віддає більшу частку пенсії. За весь цей час із донькою поговорила лише раз, телефонує вдруге разом із журналістами, але розмова не складається.

Загалом в Україні понад 20 тисяч старих живуть у притулках. У Мін’юсті нагадують, що покинуті дітьми батьки мають право на аліменти. «Тут є певні паралелі з обов’язком утримувати своїх дітей – мають такий самий обов’язок утримувати своїх батьків, які не мають засобів для існування. Окрім цього, суд може встановлювати і разові суми на лікування», – прокоментував ситуацію для ТСН директор координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції Олексій Бонюк.

Фахівці радять пенсіонерам не підписувати ніяких паперів без перевірки їх юристом, бо найчастіше на вулиці літні люди опиняються через утрату житла. «Це махінації з житлом. Потім використання їх, як робочої сили. І в кінці кінців третя така причина – глобальна, яка є на сьогодні – це неполадки в сім’ї. Це відносини діти-батьки», – назвала основні напрямки проблем генеральний директор Переяслов-Хмельницького центру соціального захисту пенсіонерів та людей з інвалідністю Раїса Голованова.

«Як я була багата – тоді родичі були, а зараз… Я не потрібна», – каже Надія Орлова. Вона щаслива, що вже живе не на зупинці – умови в соціальному центрі порівняно з пережитим називає королівськими. «І їсти дають, і помиють – ну, все, все. Я ж кажу – тільки принцеси так жили, як зараз тут живеш», – посміхається пенсіонерка. Із квартири її вирядила невістка, але старенька зла ні на кого не тримає. Лише зізнається, що їй уже нічого не треба – лише дожити до смерті. Та закликає інших турбуватися про батьків. «Щоб берегли їх, бо вони самі будуть такі старі, як ті», – каже вона.

zakarpatpost.net