Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 27 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

З моменту вибуху міномета на Рівненському полігоні минуло більше двох тижнів, тоді під час навчальних стрільб загинуло троє військовослужбовців.

За кілька днів після вибуху військова прокуратура спільно з Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз провела слідчий експеримент і тепер експерти КНДІСЕ проводять експертизу причин детонації “Молота”.
УНН поспілкувався з директором Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександром Рувіним, який допоміг пролити світло на трагедію і розібратися в передумовах вибуху міномета.

За словами очільника КНДІСЕ триває комплексна комісійна експертиза, яка включає вибухотехнічні, трасологічні, фізико-хімічні та військові дослідження. В основі даних досліджень — справність мінометів, мін та дії військовослужбовців.

У минулому році народилося 14,6 тисяч немовлят, з них 7 тисяч дівчат

На 100 новонароджених дівчат припадало 106 хлопців. Таке перевищення зберігалося в усіх містах та районах області, крім міста Чоп, Мукачівського та Перечинського районів.

Як повідомили zakarpatpost.net у ГУ статистики в Закарпатській області, із загальної кількості народжених 6,2 тис. немовлят народжені жінками у віці до 25 років, 4,5 тис. – у віці 25–29 років, 0,2 тис. – жінками після 40 років. Усе більше дітей народжується поза шлюбом. Із усіх новонароджених малюків 3,2 тис. дітей народилися у жінок, які не перебували у зареєстрованому шлюбі, що склало 22,3% від усіх народжених малюків.

У 2017р. в області також мало місце підліткове материнство. Дівчатами у віці до 15 років народжено 52 дитини, що відповідає рівню 2016р.

27 липня о 09:39 хустських рятувальників надійшло повідомлення про пожежу на вул. Пирогова. Горів житловий будинок, що належить місцевому 62-річному місцевому жителю.

Займання помітили сусіди, котрі негайно зателефонували за номером “101” та побігли до помешкання погорільців. Двері були не зачинені, тож люди зайшли до будинку. В одній із задимлених кімнат помешкання вони виявили трьох малолітніх діток. Їх негайно було винесено на свіже повітря, інформує У ДСНС України у Закарпатській області.

За принципової позиції Ужгородської місцевої прокуратури слідчим суддею Ужгородського міськрайонного суду обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без визначення розміру застави 30-річному ужгородцю, який 25 липня 2018  р. напав на  патрульних. Про це повідомила прес-служба прокуратури Закарпатської області.

Затриманому вже оголошено про підозру у нанесенні тілесних ушкоджень працівникам патрульної поліції у зв’язку з виконанням ними службових обов’язків (ч. 2 ст. 345 КК України).

Судом враховавши доводи прокурора про те, що з огляду на обставини злочину та особу підозрюваного, а також те, що відносно ужгородця вже розглядається судом обвинувальний акт у іншому кримінальному провадженні також щодо нанесення тілесних ушкоджень працівникам поліції  обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 2 місяці без визначення розміру застави.

В ніч проти 28 липня на землян чекає унікальне місячне затемнення, адже воно збігається з так званою повнею Марса, коли Червона планета опиниться приблизно на тій самій лінії, що і Сонце та Земля, повідомляє ТСН.

Підсилить цю конфігурацію і те, що Марс цієї ночі наблизиться до Землі на мінімальну відстань — помилуватися планетою можна буде навіть без телескопа, бо тоді вона стане третьою за яскравістю точкою на небосхилі після Місяця та Венери.

У прес-центрі Закарпатської ОДА відбувся брифінг за участі головного нефролога Закарпаття Василя Стрижака. Провідною темою зустрічі стала критична ситуація, що склалася в області із забезпеченням медпрепаратами хворих, які потребують замісної ниркової терапії методом перитонеального діалізу.

«На сьогодні в області ми маємо 16 пацієнтів на постійному амбулаторному перитонеальному діалізі. Суть цієї методики полягає у тому, що хворий через вшитий катетер вливає у черевну порожнину діалізуючий розчин. І таких обмінів людина проводить щодня по чотири на добу кожні шість годин. Ці хворі живуть вдома і є соціально адаптованими, вони не прив’язані до лікарень, їм організована доставка витратних матеріалів. Основою для життя і лікування хворого є діалізуючі розчини. Ще двоє пацієнтів знаходяться на апаратному перитонеальному діалізі, який реалізується за допомогою циклеру. У разі відсутності можливості здійснювати перитонеальний діаліз протягом 3-7 днів хворий приречений на смерть. І навіть якщо процедуру за цей термін вдасться відновити, немає гарантії, що організм людини зможе повноцінно функціонувати», – розповів Василь Стрижак.

Іноді гості можуть бути небезпечними, особливо коли мова йде про алкоголь.  Напідпитку люди стають некерованими і  починають конфліктувати, а відтак –  з’ясовувати стосунки за допомогою сили.

Саме так закінчилося застілля у селі Присліп Міжгірського району, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Трагедія трапилася 19 березня. Тоді до 47-річного односельця завітав його 32-річний знайомий.

Зранку чоловіки зайнялись нібито благородною справою – пішли до Міжгір’я здавати кров. Але цю подію потім вирішили відзначити, звісно ж розпиванням алкоголю. Дивує, як люди, які вживають спиртне, взагалі можуть бути донорами, чому їх допускають до здавання крові, а потім ту кров вводять знесиленим хворим людям, які сподіваються на порятунок.  Такий факт просто шокує!

zakarpatpost.net