Site icon zakarpatpost.net

Одна аптека на півкілометра: як хочуть продавати ліки закарпатцям

В Україні можуть кардинально змінити сферу роздрібної торгівлі медичними препаратами, скоротивши загальну кількість аптек.

У поданому до Верховної Ради законопроекті № 8591 вказано кілька норм, які передбачають суттєві зміни як для представників фармацефтичного бізнесу, так і для мільйонів пацієнтів. Ініціаторами проекту закону виступили представники практично всіх парламентських фракцій, що істотно підвищує його шанси бути прийнятим.

Що можуть поміняти – з’ясовував OBOZREVATEL.

Менше аптек

Законопроект передбачає внесення змін до Закону України “Про лікарські засоби” в частині розташування аптек. Так, відкривати аптеку або аптечний пункт можна буде не ближче, ніж 500 метрів один від одного.

Для діяльності з ведення роздрібної торгівлі лікарськими засобами фізособи-підприємці та юридичні особи не повинні займатися чимось, крім продажу ліків.

Пропонуються зміни і до процедури ведення фарма-бізнесу. Законопроект дозволяє підприємцям мати лише одну аптеку, аптечним мережам – до чотирьох у межах однієї області, а великим компаніям, виробникам ліків – до восьми. Також проект закону врегулює питання розміщення реклами медичних препаратів – відтепер вона буде присутня лише в межах медичних установ.

Ще одне нововведення законопроекту – дозволити продавати в аптечних пунктах наркотичні препарати, які використовуються у медицині. На думку авторів законопроекту, махінації під час видачі ліцензій на торгівлю такими препаратами є наслідком монополії фармацевтів.

Яка мета

За словами співавтора законопроекту нардепа від “Народного Фронту” Тараса Креміня, ініціатива має розбити монополію фармацевтів.

“Суть закону – знищити монополію великих фармацевтичних компаній в Україні, тим самим розбивши їхнє право на формування цінової політики. По-друге, створити умови для врегулювання розміщення аптек у населених пунктах. Законопроектом пропонується облаштовувати аптеки не більше ніж за 500 метрів одна від одної. З одного боку, це створення доступності для людей з інвалідністю, з іншого – створення комфортних умов для діяльності інших закладів у населеному пункті. Часто виходить так, що в радіусі 100 метрів розташовані 10 аптек. По-третє, це збільшення кількості вимог до працівників аптек”, – запевняє Кремінь.

При цьому в законопроекті наявна достатня кількість суперечливих моментів. Наприклад, норма про співвідношення кількості аптек в області.

“З одного боку, ми хочемо створити рівні умови для всіх учасників ринку, а з іншого боку, ми починаємо дискусію. І я сподіваюся, що вона буде професійною, якісною та результативною. Принаймні до кінця 2018 року, впевнений, ми на той час закон проголосуємо. Ось і буде дискусія між першим і другим читанням”, – сказав нардеп.

zakarpatpost.net

Exit mobile version