Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 29 липня

День на Закарпатті був багатим на події.

Сьогодні в Ужгороді пройшла традиційна щорічна регата. Із року в рік вона набирає все більшої популярності.

Цьогоріч у сплаві Ужем взяли участь близько 30 екіпажів.

Більшість із них були традиційними плавзасобами, однак не обійшлось і без цікавинок.

Наприклад, дехто прикрасив човни повітряними кульками, прапорами, хтось одягнув водолазний костюм, хтось плив у плавках, але в моряцькому капелюшку і при цьому – на колінах.

Були між екіпажами і піратські судна з відповідною атрибутикою, і навіть човен без дна. Загалом регата вийшла веселою. За сплавом спостерігали допитливі глядачі.

Поліція затримала підозрюваного в зґвалтуванні та вбивстві 16-річної дівчини на столичній Оболоні, повідомляє ТСН.

Тіло правоохоронці знайшли в лісосмузі напередодні вночі. Перед цим її сестра заявила в поліцію про зникнення дівчини, яка була із Закарпаття.

Як повідомляється у сюжеті ТСН.19:30, вона пішла з дому та не повернулася. В інтернеті з’явилося відео допиту підозрюваного. Йому – 54 роки, був підсудним.

За його словами, він вигулював собаку та помітив цю дівчину на пробіжці. На відео чоловік розповідає про свої дії без краплі жалю. “Я з нею познайомився. Спитав куди така гарна йде. Потім я запропонував їй зайнятися коханням. Вона сказала, що не хоче. Мені не те, що не по собі стало. Якось незручно. І я її потім взяв руками”, – сказав затриманий.

На Закарпатті існують безліч забобонів і лайок. Крім того, чи не кожному відомо про місцевих босоркань, які, як кажуть, живуть переважно в селах і знають масу замовлянь, можуть як допомогти людині, так і нашкодити. Історичні джерела описують  закарпатську відьму Марію Рушковську, яку спалили ще в 1730 році біля першої в Ужгороді церкви, що була на території замку.

Отже, сьогоднішнім гостем прес-центру газети «Неділя Закарпатські новини» є людина, яка професійно знається на магії та закарпатських босорканях – етнограф, дослідник демонології  і народної магії Закарпаття Василь КОРОЛЬ.

Під час «Недільних бесід» він розповів про найцікавіших міфічних істот, у яких вірили та навіть досі вірять наші земляки, лікувальну, любовну  та шкідницьку магію, замкову містику і  багато іншого.

Зараз дуже модно цікавитись історією, дізнаватися більше про минуле. Але, проходячи повз пам’ятники, встановлені на честь  трагічних подій в Ужгороді, чомусь майже ніхто не хоче біля них фотографуватися. Більше уваги привертають міні-скульптури, кожна з яких таїть у собі не лише нагадування про когось чи щось, але й глибокий філософський підтекст. Але зупинятись на них ми не будемо. Поговоримо саме про пам’ятники. У столиці Закарпаття їх також чимало. Але чомусь більшість із них зовсім непривабливі? Тому закарпатська газета «НЕДІЛЯ» вирішила проаналізувати, для чого в центральній частині Ужгорода встановлюють монументи, обеліски, кам’яні плити, бетонні та залізні скульптури, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Звичайно, кішка – чотирилапе створіння, що любить гуляти саме по собі, блукати де завгодно і як завгодно, позначати свою територію і захищати її, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Журналісту газети «Неділя Закарпатські новини» він розповів, що знайшов викинутого на вулицю чотирилапого і забрав додому. Так і гуляє з Діаною, аби не втекла, аби залишалася в безпеці.

Почався грибний сезон. Чимало написано про те, що гриби нагадують губку, яка здатна вбирати радіоактивні частинки. І все ж, чи можна і чи потрібно налягати на цей продукт?

Про це у прес-центрі газети «Неділя Закарпатські новини» розповіла дієтолог Альона НЕКРАХА.

Усе добре в міру. Білі гриби – це смачно, але їх не можна давати дітям в їжу до певного віку, існують протипоказання і для дорослих та їх має бути небагато, кількість повинна бути обмеженою. Але шампіньйони та вешенки (гливи) вживати можна сміливо. Лісові ж гриби потрібно добре розпізнавати, серед них багато отруйних.

Пухнастий чотирилапий із Перечина – унікальний собака. Німецька вівчарка  має особливий дар – вміє знаходити білі гриби, займається обливанням водою та любить їсти сирі овочі та фрукти, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Усе почалося, коли Бархану було сім місяців. Тоді господиня вирушили з ним у ліс по гриби. Собака бігав, підстрибував, радів свободі та нагоді добре вивчити невідомий досі світ. Він роздивлявся квіти, дерева та кущі, уважно вивчав гори.

Раптом хазяйка чотирилапого знайшла гриб. Бархан підійшов, обнюхав його і помчав далі. Але за кілька кроків зупинився, знову щось обнюхав, сів і почав чекати ґаздиню.

 zakarpatpost.net