Децентралізація доріг: чи справляється влада на місцях з ремонтом

Українськими дорогами, які з’єднують обласні центри, міста і села між собою, можна охопити Землю по екватору чотири рази. Це 170 тис. Км доріг, з них менше 10% – це траси, за якими можна їздити, не боячись потрапити в яму.

Справа в тому, що дороги в країні ремонтуються повільно – по 1% від їх протяжності в рік. Раніше на дороги виділялися залишки з бюджету. З 2018 року в Україні запрацював Дорожній фонд. Тепер половина податків від акцизного збору і ввізного мита на пальне, імпортні машини і шини потрапляє відразу в Дорожній Фонд. З 2019 року на траси направлять 75%, а в 2020 році 100% цих зборів піде на дороги, пише Сегодня.

В цьому році в Дорожньому фонді – 33 млрд грн, а з 2020 Міністерство інфраструктури розраховує, що на дороги в фонді буде не менше 75 млрд доларів.

Разом зі створенням Фонду “Укравтодор” зняв з себе більшу частину доріг. Ними тепер займаються області – вони самі визначають, які дороги ремонтувати, а які поки можуть почекати.

Як з новою навантаженням справляються регіони, дізнавався сайт “Сегодня”.

“Укравтодор” відповідає тільки за 46,9 тис. км доріг

“Укравтодор” не відповідає за ремонт усіх доріг. 250 тис. км – це вулиці і дороги населених пунктів. Їх повинна ремонтувати місцева влада. Ще 170 тис. км – дороги загального користування. Це траси, які з’єднують населені пункти. Дороги загального користування в Україні діляться на міжнародні, національні та місцеві.

3_01Фото: ukravtodor.gov.ua

“Укравтодор” передав місцеві дороги регіонам. Це 123 тис. км, і тепер за них відповідають облдержадміністрації. Відомство відповідає тільки за інші 46,9 тис. км.

“У лютому 123 тис км доріг “Укравтодор” передав під відповідальність обласних державних адміністрацій. Це було зроблено на основі європейського досвіду управління дорожньою мережею. В “Укравтодору” залишилося тільки 46,9 тис. км – це основні національні міжнародні і регіональні транспортні коридори. також для ремонту та утримання цих доріг області отримали 35% коштів дорожнього фонду, тобто, в цьому році це близько 11,5 млрд гривень, які розподілені між областями пропорційно протяжності доріг місцевого значення. у принципі, ремонт йде в усіх областях. Не скрізь гладенько – але це перший рік і області повинні налагодити у себе механізм по ремонту та утриманню цих доріг”, – розповідає радник керівника “Укравтодору” Олександр Кава.

“Укравтодор” зі своїм навантаженням справляється. За даними відомства, обсяги ремонту доріг перевищують заплановані.

На 70% доріг – 35% фінансування

Гроші з Дорожнього фонду будуть розподілятися не зовсім на користь обласних доріг. 60% бюджету фонду підуть на дороги, які залишаться “Укравтодору” – це 50 тис. Км доріг державного значення. А 35% фонду – регіонам. Решта п’ять – на заходи безпеки на дорогах.

Чому 35%? Тому що на цих дорогах набагато менша інтенсивність руху, пояснює Олександр Кава, радник голови “Укравтодору”.

“Дороги місцевого значення – це ті, які з’єднують села між собою і з районними центрами. А дороги державного значення – дороги, які з’єднують основні експортно-імпортні, транзитні коридори і з’єднують між собою великі обласні центри та районні центри з обласними центрами. Тобто , близько 80% трафіку припадає на дороги державного значення”, – говорить Кава.

На кінець червня лідером по освоєнню коштів на дорожні ремонти є столиця – 69% та Івано-Франківська область – 65%. Відносно високий показник також в Хмельницькій області – 54%.

9Фото: ukravtodor.gov.ua

Всі інші регіони не змогли витрачати і половини коштів, які надходять для них в Дорожній фонд. Десять областей не подолали навіть позначку 20%, а три області – і 10%. Абсолютним аутсайдером є Черкаська область – 0%. Тобто, гроші на дороги є, але в областях їх освоюють повільно. Це відбувається через людський фактор, розповів в інтерв’ю сайту “Сегодня” Володимир Омелян, міністр інфраструктури України.

“Хтось вчасно не підготувався, хтось провів тендери, хтось не підготував документацію, тому що це тривалий процес. У країнах Європейського союзу від планування до фізичного будівництва може проходити від 5 до 10 років. У випадку України ми витрачаємо близько півроку-рік на документацію, техніко-економічне обґрунтування і всі інші пов’язані речі. Ще кілька місяців йдуть на тендерні процедури. Будівництво відбувається досить швидко – протягом одного будівельного сезону. Вже абсолютна більшість компаній готові це делат ь. Але якщо ти не встиг підготувати документи і провести тендер, то просто не можеш почати будувати дороги. І хто про це думав раніше, той навесні вийшов на роботи. Хто пропустив, у того, відповідно, зараз серйозні затримки”, – розповів міністр.

Роман Хміль, голова громадської організації “Моя Дорога” говорить, що поки складно сказати, чи впораються області з ремонтом доріг в цьому році. Ситуація буде ясна по завершенню сезону ремонтних доріг – ближче до кінця осені.

zakarpatpost.net