Що трапилося на Закарпатті за день? Головні новини та події 2 серпня

День на Закарпатті був багатим на події.

Літа на Закарпатті не було. Саме так говорить зараз більшість закарпатців.

Здавна у нас побудує приказка, що після свята Іллі, яке вважається першим осіннім, вода в річах уже стає холодною, тож купатися не можна.

Проте справжньої спеки у цьому році так і не було. Перші два місяці виявилися дощовими та багатими на грози.

Вважалося, що на день пам’яті цього святого традиційно йде дощ. Також вірили, що якщо вмитися дощовою водою, можна зцілитися від хвороб і прокази.

Голову Виноградівської районної держадміністрації 2 серпня затримали на хабарі. Про це повідомляє Департамент захисту економіки Національної поліції, пише rbc.ua.

Зазначено, що чиновник вимагав і отримував хабарі за укладення договорів за бюджетні кошти і подальше їх перерахування за виконані роботи.

“Правоохоронці встановили, що чиновник організував” схему “хабарництва. За укладання договорів на виконання робіт, послуг за бюджетні кошти без відповідного узгодження вимагав та отримував від представників бізнесу неправомірну вигоду”, – йдеться в повідомленні.

Тим часом Москаль заступився за підопічного.

Закарпатська обласна державна адміністрація розцінює події у Виноградові з «викриттям» голови Виноградівської райдержадміністрації Михайла Русанюка на хабарі як грубу, безграмотну й дешеву провокацію співробітників управління захисту економіки, які з правоохоронного давно перетворилися на правоПОхоронний орган.

Про це повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

– Наведемо лише деякі факти, які нам вдалося з’ясувати за сьогодні, – заявляє Геннадій Москаль. – Але спочатку преамбула. 19 березня цього року мною підписано розпорядження про розподіл субвенції місцевим бюджетам на надання державної підтримки особам з особливими освітніми потребами на 2018 рік. Виноградівському району з цих коштів передбачено 816,8 тисяч гривень. В основному це заробітна плата та інші видатки споживання. 17 липня управління освіти, молоді та спорту Виноградівської РДА в особі начальника Юрія Свищо уклало договір за №400 із Фізичною особою-підприємцем (ФОП) Снігуром Андрієм Олександровичем, мешканцем м.Львів, на суму 87 тис.грн. на закупівлю планшетів для дітей з особливими освітніми потребами. 20 липня ФОП Снігур було переказано через Держказначейство у Виноградівському районі всю суму на його рахунок у ПАТ «Полтава-Банк». Того ж 17 липня управління освіти, молоді та спорту Виноградівської РДА підписало з цим  же ФОП Снігур ще п’ять договорів – на закупівлю цементу, вапна, розчинників для шпаклівки та інших будівельних матеріалів на загальну суму 299,6 тисяч гривень. Загальна сума навмисно була розбита на окремі договори, щоб уникнути тендерних процедур. При тому, що жодних будівельних матеріалів управління совіти не потребує, воно не має ремонтних бригад і не проводить ремонти, цим займаються школи чи дитсадки. А будматеріали й планшети можна купити в тому ж Виноградові недалеко від будівлі РДА.

В уряді Угорщини створили посаду міністра, який відповідатиме за розвиток Закарпатської області України. Про це передає 24 канал з посиланням на це прес-службу МЗС України.

“31 липня 2018 року в МЗС України був викликаний Тимчасовий повірений у справах Угорщини в Україні Ласло Пап. Угорському дипломату було висловлено рішучий протест у зв’язку з низкою недружніх кроків офіційного Будапешта стосовно України та наголошено на необхідності припинення дій, які негативно впливають на двосторонні відносини” – йдеться у повідомлені.

З початку року працівники груп реагування патрульної поліції Закарпаття виявили й притягнули до адмінвідповідальності 703 водіїв, які керували транспортними засобами в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Закарпатської області.

За липень найбільше таких протоколів склали Іршавське відділеня поліції – 14 та Ужгородське районне – 13. З початку року лідерами стали Ужгородщина – 90, Івшавський район – 88, Хустщина – 77, Берегівщина – 73 та Тячівський відділ полції – 71.

У селі Богдан Рахівського району внаслідок падіння з мотоцикла зазнав смертельних тілесних ушкоджень 24-річний юнак. Поліція розпочала за даним фактом кримінальне провадження.

Сьогодні вночі, близько 2-ї години, в чергову частину Рахівського відділення поліції надійшло повідомлення з районної лікарні про смерть юнака, якого «швидка» доставила після ДТП. Загиблим виявився 24-річний житель села Богдан Рахівського району.

Як встановила слідчо-оперативна група, близько першої години ночі юнак керував у селі Богдан незареєстрованим мотоциклом об’ємом двигуна 250 см. куб, не впорався з керуванням і скоїв наїзд на кам’яну огорожу біля сільської ради. Від отриманих травм потерпілий помер у кареті «швидкої» дорогою до лікарні.

Команда Є-data оприлюднила ТОП-10 державних організацій Закарпатської області, які отримали кошти з бюджету, але не оприлюднили інформацію про витрати та порушують закон. Отже, найгірше в області звітують деякі навчальні заклади та сільські ради.

Перше місце у антирейтингу посідає «Обласний фонд інвестування об’єктів соціальної сфери та промисловості». Другу сходинку займає Ужгородський торгово-економічний коледж Київського національного торгово-економічного інституту і замикає трійку «лідерів», Управління Міністерства внутрішніх справ у Закарпатській області.

Більш детально дивіться самі.

Ужгород – місто вужів. У доброму значенні слова. Як назва річки, що протікає через столицю Закарпаття, так і самого міста пов’язана з цими плазунами. Колись наші предки годували дітей із однієї з ними тарілки і утримували вдома цих лускатих замість кішок. Нині ситуація дещо змінилася. Їх плутають зі зміями. Від них бояться. Навіть деколи вбивають.

А от у Італії щороку проводять фестиваль змій. На очах багатолюдного натовпу вони обвивають статую захисника від болю в зубах і від укусів змій Сан Доменіко ді Сора, святого покровителя міста Кокулло, де й проходить видовищна подія. Вважається, що фестиваль навіть давніший за християнство.

zakarpatpost.net