Стали відомі ТОП-10 Державних організацій Закарпаття, які не оприлюднили інформацію про витрати

Команда Є-data оприлюднила ТОП-10 державних організацій Закарпатської області, які отримали кошти з бюджету, але не оприлюднили інформацію про витрати та порушують закон.

Отже, найгірше в області звітують деякі навчальні заклади та сільські ради.

Перше місце у антирейтингу посідає «Обласний фонд інвестування об’єктів соціальної сфери та промисловості». Другу сходинку займає Ужгородський торгово-економічний коледж Київського національного торгово-економічного інституту і замикає трійку «лідерів», Управління Міністерства внутрішніх справ у Закарпатській області.

Більш детально дивіться самі.

Нагадаємо, що рейтинг склала і оприлюднила команда Є-data.

Відповідно до Закону Україні «Про відкритість використання бюджетних коштів» 15 вересня 2015 року було створено Єдиний веб-портал використання публічних коштів e-data.gov.ua. Всі державні установи, які отримують кошти з бюджету, зобов’язані зареєструватись на сайті та відкрито звітувати про витрачені гроші платників податків. На сьогодні не всі організації це зробили і причин цьому є декілька: від небажання, незнання до відсутності інтернету чи комп’ютерів на робочому місці.

У загальному рейтингу областей Закарпатська область займає останні позиції: 48% розпорядників та одержувачів бюджетних коштів зареєструвались на порталі eData та розпочали звітування.

У разі невиконання закону передбачено адміністративне покарання за неоприлюднення, несвоєчасне оприлюднення та недостовірне надання інформації.

Слід зазначити, що Єдиний веб-портал використання публічних коштів створений на запит громадськості та відповідно до Закону України “Про відкритість використання публічних коштів”, відповідно до якого розпорядники та одержувачі бюджетних коштів, державні та комунальні підприємства мають зареєструватися на сайті та розпочати вносити дані  про використані кошти з ІІІ кварталу 2015 року.

Довідково:

Є-data –команда, яка реалізує низку проектів з просування відкритих даних в Україні. Перший продукт – Єдиний веб-портал використання публічних коштів (e-data.gov.ua\spending.gov.ua) запрацював 15 вересня 2015 року. Є автором Концепції «Прозорий бюджет», яка була затверджена Кабінетом Міністрів України, та стратегії OpenBudget (бюджет для громадськості). Є-data виступає експертом у сфері відкритих даних та публічних фінансів та  створює стратегії, розробляє сервіси, популяризує та сприяє доступності даних про використання публічних коштів.

zakarpatpost.net