Правда про ремонт доріг та «митний експеримент» не зовсім така, як думають закарпатці

Зараз про ремонт доріг говориться дуже багато. Справді, на Закарпатті одні з найгірших в Україні доріг.

Але на цьому питанні деякі політики піаряться і набирають собі політичні бали в очах людей.

Митний експеримент, на який зараз так любить нарікати влада, точніше акцентує увагу на тому, що гроші з нього відбирають у Київ, насправді виглядає трохи не так, як звикли думати закарпатці.

Та й не лише наші земляки. Дуже багато нарікань на те, що відібрані столицею гроші від перевиконання плану митницями,  не можна спрямувати на ремонт доріг зараз і від керівництва Полтавської та Чернівецької областей.

Що ж насправді відбувається? У Закарпатській митниці ДФМ пояснили, що «перевиконані» кошти митниця спочатку офіційно відправляє у Київ, такі правила. Тоді Міністерство фінансів вирішує, якій саме області з цієї суми скільки грошей дати. Відтак коли гроші поділено, вони поступають на рахунки Держказначейства України, а звідти – у обласні казначейства й лише після цього вони поступають до обласних бюджетів, які тільки на цьому етапі можуть на щось витратити гроші.

Схема хитра, закручена. Справді перевиконуй – не перевиконуй план, гроші все одно йдуть у Київ! І не лише з Закарпаття. А з усіх митниць України!

Але багато наших земляків думають, що то лише від нас забирають кошти.

Тож і не дивно, що довкола питання так багато демагогії і політики хитро використовують ситуацію собі на користь.

А де ж були наші депутати, до речі, коли митний експеримент лише починався? Чому нашу область включили до нього однією з останніх?! І це при тому, що кордонів тут найбільше в Україні!

Нагадаємо, що у 2015 році експеримент запровадили у чотирьох областях країни – Волинській, Одеській, Львівській, Чернівецькій, а в 2016 році – у місті Києві. Закарпаття ж до експерименту включили лише наприкінці 2016 року і лише з січня 2017-го він запрацював.

Та й чому наші народні обранці зараз, коли області поступає недостатньо грошей не відстоюють інтереси виборців у столиці?

Чому за це кричить лише місцева влада?

Варто згадати і про виконавців робіт, що займаються ремонтом.

Торік, для прикладу, ними стали: Служба автомобільних доріг у Закарпатській області, Закарпатське комунальне підприємство облради «Будкомплектторг» та кілька місцевих дрібних фірм і одна румунська.

Цікаво, чому ремонтують дороги переважно служби, що підпорядковуються владі?

Тож чи варто вірити пафосним повідомленням на кшталт: «Чому Київ забрав від Закарпаття гроші від «митного експерименту»?

Просто із 1 січня дороги місцевого значення перейшли на баланс обласних держадміністрацій.

Тож фактично за їх стан і відповідає тепер саме ОДА.

Тож різні звернення обласних депутатів до Гроймана є не чим іншим, як фарсом, примітивним популізмом, або перекладанням відповідальності з себе на Уряд.

zakarpatpost.net