Веганська шкіра. Коли на Закарпатті з грибів шитимуть сумки?

Виявляється, те, чим багатий Закарпатский край, можна не лише вживати в їжу. Із грибів виховить чудлова штучна шкіра.

У каліфорнійській біотехнологічній компанії Bolt Threads винайшли штучну шкіру Mylo, створену з міцелію грибів. Новий матеріал може з успіхом замінити натуральну шкіру та стане знахідкою для веганів.

На початку 2018 року цією ж компанією було розроблено штучний шовк із використанням дріжджів. З нього робили одяг: краватки й капелюхи. Але засновник компанії Ден Уідмайер (Dan Widmaier) завжди вважав, що її призначення не обмежиться одним-єдиним винаходом. І ось тепер компанія створила синтетичну шкіру на основі рослин. Так з’явився Mylo — матеріал, у якому використовується міцелій із кореневої структури грибів, повідомляє Springwise.

На сьогодні більшість веганських шкір виготовляється із пластмас, вони не є екологічно чистими та не виглядають як справжня шкіра. На відміну від них, Mylo створений із рослин, і це робить його більш стійким, ніж матеріали на основі нафти.

Новий матеріал можна вирощувати в невеликому просторі з мінімальним впливом на навколишнє середовище. Його можна забарвити натуральними речовинами, такими як таніни, видобуті з чайного листя.

Завдяки співпраці з Ecovative Design було розроблено платформу біомеханіки міцелію, яка використовується для вирощування штучної шкіри.

Компанія ще не може розширити виробництво до такої міри, щоб продавати нову штучну шкіру за ціною натуральної. Проте винайдений матеріал вже застосовується для створення сумок, які моделює Стелла Маккартні (Stella McCartney). Стелла — дочка Пола та Лінди Маккартні, вона є відомим дизайнером, який підтримує організацію PETA («Люди за етичне поводження із тваринами»). У її виробах не використовуються хутро або шкіра.

Маккартні каже: «Партнерство з Bolt Threads дуже захоплює, адже у процесі цієї роботи поєднуються важливі елементи: мода, стійкість і технологічні інновації».

Сумка Falabella, створена зі шкіри з міцелію грибів, представлена на виставці «Fashioned from Nature» у лондонському Музеї Вікторії та Альберта. Скоро вона стане доступна для попереднього замовлення.

zakarpatpost.net