Чи можуть закарпатці безбідно провести старість без допомоги держави

Пенсії українців під загрозою. Уже зараз демографічна ситуація проти Пенсійного фонду – один працюючий своїм соцвнеском забезпечує приблизно одну похилу людину. А вже через кілька десятиліть співвідношення згідно з прогнозами інституту демографії може дійти до критичної позначки. Але і зараз, наприклад, за офіційної зарплати у 15 тис. грн і з 35 роками стажу можна претендувати на пенсію у 3,5 тис. грн.

ОBOZREVATEL розібрався, як забезпечити собі безбідну старість і куди інвестувати гроші.

На руках у населення зберігається приблизно 360 млрд грн і, за різними оцінками, від 60 до 92 млрд дол. Такі цифри оприлюднило керівництво Національного банку. Перевірити ці суми практично неможливо. Однак, пояснює фінансовий експерт Володимир Мазуренко, дані підтверджують – гроші в українців є.

“Людям гроші не потрібні. Те, що люди з ними роблять, змушує мене про це замислитися. Тому що вони розміщують їх у різнорідні піраміди, заробіток в інтернеті, ще десь. Потім дуже часто звертаються до консультантів, щоб ми допомогли з цією ситуацією впоратися”, – розповідає фінансовий стратег Сергій Позняк.

Однак найскладніше – не втратити і правильно інвестувати кошти, розповідає Мазуренко. Гроші не можуть просто зберігатися під матрацом – з часом їх просто з’їсть інфляція. Серед доступних для українців способів примножити свій капітал або хоча б зберегти його експерти називають:

Відкриття власного бізнесу. Це варіант підійде далеко не кожному українцеві. З одного боку, він найбільш ризикований і вимагає певних навичок, вільного часу і бажання вчитися, а з іншого – дає можливість значно примножити стартовий капітал. Починати свій бізнес можна навіть з порожнім гаманцем. Сайт з продажу в’язаних речей можна замовити за $100, стільки ж знадобиться на мінімальну рекламу, пояснює Позняк. Відкривати власну кав’ярню можна, якщо назбирали вже як мінімум 250 тис. грн. Але й річна рентабельність (співвідношення прибутку і витрат) може досягати 46%.

“Кав’ярня у вигідному місці має гарантований прибуток. Для початку потрібно 250 тис. грн, але ці гроші можна зібрати на краудфандінгу, це раз. І два – можна своїми 200 доларами взяти участь. Але тільки потрібно діяти грамотно. Навіть найменший бізнес вимагає побудови бізнес-моделі”, – пояснює Позняк. Передусім потрібно провести розрахунки і запросити експерта, який допоможе розрахувати, де краще відкривати кав’ярню, який асортимент обрати, скільки грошей доведеться витратити і як швидко бізнес окупиться.

Банківські депозити. Найконсервативніший метод збереження і примноження заощаджень – вклад в одному з надійних банків. Українці можуть також відкривати рахунки і в іноземних фінансових установах, однак там процентна ставка буде всього на рівні 1-3%, а в українських банках – у рази більше. Для прикладу, в національній валюті ставки за депозитами становлять, за даними НБУ, у середньому 14,4% річних.

“Банківський вклад завжди найнадійніший спосіб інвестиції. Так було і є в усіх країнах. Так, у нас була фінансова криза, яка вже позаду, але довіра до банків залишається на низькому рівні. Якщо обираєте банк, я б сказав, що варто орієнтуватися на 3 показники: як довго на ринку, хто володіє, чи виконує вимоги НБУ”, – впевнений Володимир Мазуренко.

Зараз розмір “гарантованого” вкладу, тобто та сума, яку повернуть навіть після закриття банку, становить 200 тис. грн. Щоб диверсифікувати (розділити) ризики, краще зберігати гроші не в одному банку, а в кількох. І на кожному рахунку сума вкладу має бути до 200 тис. Тоді навіть після можливого закриття фінансової установи гроші повернуть у повному обсязі.

Інвестиція в нерухомість. Ще один варіант отримання стабільного заробітку – придбати нерухомість і здавати її в оренду. “Прибутковість буде в межах 10-12% за рік, проте сам об’єкт нерухомості залишиться у власності орендодавця”, – відзначає директор з оригінаціі Concorde Capital Олександр Грибан.

Можна також купити квартиру в будинку, який будується, а продати вже у побудованому будинку і дорожче. Ця угода ризикованіша, і перед тим, як віддавати гроші, варто перевірити документ, що підтверджує право користування земельною ділянкою з цільовим призначенням “для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку” (договір оренди або виписка з реєстру прав власності на нерухоме майно), а також дозвіл на будівництво, виданий місцевим департаментом Державної архітектурно-будівельної інспекції. Після закінчення будівництва до цього переліку додається сертифікат про готовність об’єкта до експлуатації, який видає та сама інспекція.

“За вибору комерційних об’єктів рівень прибутковості прямо пропорційний місцю розташування і варіюється від 8% до 15%. Чим ближче такий об’єкт до центральної частини міста або місць масового пересування пішохідного потоку, тим він дорожчий”, – пояснює експерт.

Державні цінні папери. Дедалі більше українців використовують свої заощадження, щоб кредитувати країну. Обсяг вкладень фізичних осіб у державні цінні папери за 2017 рік виріс з 104,03 до 1 млрд 467 млн ​​грн – тобто у 14 разів. Це пояснюється кількома факторами, розповідає Олександр Грибан: надійність позичальника в особі держави, висока прибутковість – останнє підвищення облікової ставки НБУ призвело до зростання ставки до 17-17,2%, висока ліквідність – цей папір широко використовується банками і страховими компаніями для формування резервів.

“Комусь може здатися, що процес покупки ОВДП є більш складним, ніж відкриття банківського депозиту, однак вся складність полягає лише у зверненні до торговця цінними паперами”, – упевнений Грибан.

Відкладати на старість може практично будь-який українець, незважаючи на розмір доходу. І почати можна з простого: впорядкувати свої витрати і почати відкладати хоча б 10% доходу. Через кілька років зібрану суму можна буде інвестувати, а через 15-20 років ця інвестиція дозволить безбідно провести старість.

Олександр Литвин

zakarpatpost.net